- Voor de basis
- 1/2 recept bladerdeeg (of kant en klaar gekocht bladerdeeg)
- 1 ei
- 110 ml slagroom
- ½ tl gedroogde oregano
- peper en zout
- Voor de vulling
- scheut olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 150 gr bladspinazie
- 100 gr feta
- 20 gr pijnboompitten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Spinazie en feta zijn natuurlijk een ‘match made in heaven’. Deze twee combineren heerlijk met elkaar, zo ook in deze kleine mini quiches. De knapperige bodem en de smaakvolle vulling zorgen dat je hiervan blijft eten. De miniquiches zijn perfect voor bij de borrel of als hartig hapje bij een high tea. Natuurlijk kan je de borrelquiches ook wat groter maken. Een salade erbij en je hebt een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Wil je een keer wat anders, maak dan deze mini quiches met gehakt, prei en kerrie.

Mini quiches maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cupcakeblik met 12 vormpjes in met boter. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 2 à 3 millimeter dikte en steek er cirkels uit die de cupcakevormpjes aan de binnenkant tot halverwege de hoogte bedekken (dit kan je doen met een ronde uitsteker of met de bovenkant van een rond glas). Klop het ei los met de slagroom en breng het mengsel op smaak met de oregano en met peper en zout.
Fruit de knoflook en sjalot in de olijfolie kort aan. Voeg de bladspinazie toe en bak dit mee tot deze geslonken is. Doe het mengsel in een zeef en laat dit uitlekken en afkoelen. Verbrokkel de feta en meng deze met het spinaziemengsel. Verdeel dit mengsel over de bodems. Strooi de pijnboompitten eroverheen en giet in elke miniquiche ongeveer 1 eetlepel van het slagroommengsel.
Bak de quiches in 30 tot 35 minuten gaar. Haal de quiches uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer ze lauwwarm of koud.

Foto’s: Erik Spronk







