Deze goulashkroketten zijn niet alleen onwijs lekker, maar ze zijn ook leuk om te maken. Je moet wel de tijd nemen om zelf goulashkroketten (of andere kroketten) te maken, maar het eindresultaat is het meer dan waard. De basis van dit recept is een zelfgemaakte goulash. Goulash is een populaire lekkerij in Hongarije en veel omringende landen. Het is een ingedikte soep of stoofschotel en het perfecte comfortfood op koude dagen. In dit recept gebruik ik de smaakvolle goulash voor een romige ragout. De knapperige korst van de kroket maakt het vervolgens helemaal af.

Met dit recept maak je zo’n 12-15 goulashkroketten. Wil je goulash bitterballen maken, gebruik dan zo’n 30 gram ragout per bitterbal. 

Liever andere kroketten proberen? Bekijk dan ook eens mijn recepten voor garnalenkroketten, kalfskroketten of groentekroketten.

3 tips voor de lekkerste goulashkroketten

  • Voor deze goulashkroketten heb ik zoet gerookt paprikapoeder gebruikt. Voor een pittigere versie kun je dit (gedeeltelijk) vervangen door pittig paprikapoeder of wat extra cayennepeper toevoegen. 
  • Zelf vind ik het heel fijn om stoofpotten in de oven te maken, zodat je nergens omkijken naar hebt. De goulash voor de vulling van deze kroketten stoof ik ook in de oven, maar dat kun je natuurlijk ook gewoon op een laag vuur doen. 
  • De groenten voor de vulling mogen zeer fijngehakt worden, het makkelijkst gaat dat met een keukenmachine met messen. 

Goulashkroketten bewaren 

Je kunt deze goulashkroketten na het paneren heel goed invriezen. Op die manier zijn ze zeker 3-4 maanden te bewaren. Leg de kroketten op een (met bakpapier beklede) bakplaat op snijplank en laat ze los van elkaar bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze in een (diepvries)zak doen. Je kunt de kroketten rechtstreeks vanuit de vriezer bakken, maar let er dan wel op dan de baktijd 1-2 minuten langer wordt. Deze goulash kroketten zijn niet geschikt om in de airfryer te bakken.

Goulashkroketten
Ingrediëntenlijst
  • Voor de ragout
  • neutrale olie, om in te bakken
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 100 gr wortel, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 600 gr runderriblap of sukade, in blokjes van ongeveer 2 centimeter of toch
  • peper en zout
  • 750 ml rundvleesbouillon
  • 1 tl karwijzaad
  • 80 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 3 blaadjes gelatine (5 gr)
  • 2 eidooiers
  • 50 ml slagroom
  • ¼-½ tl cayennepeper
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf goulashkroketten maken

In dit recept maak ik ragout van mijn eigen goulash en ik leg je stap voor stap uit hoe je ieder onderdeel maakt.

Goulash maken

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Verhit wat olie in een (ovenbestendige) braadpan en bak daarin de blokjes paprika 5-10 minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht zijn. Voeg de fijngehakte ui, wortel en bleekselderij toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens de knoflook, tomatenpuree en het paprikapoeder toe en bak alles op middelhoog vuur zo’n 5 minuten. Schep alles uit de pan en zet opzij. 

Bestrooi het vlees met wat peper en zout. Verhit wat olie in de pan en bak daarin het vlees 5-10 minuten, tot het bruin is. Schep het groentemengsel er bij  en voeg de bouillon en het karwijzaad toe. Breng alles aan de kook en zet de pan dan in de oven. Laat de goulash 2-3 uur stoven. Als je tussendoor merkt dat het mengsel te hard pruttelt, verlaag de oventemperatuur dan naar 120 °C. Proef tegen het einde het vlees. Als dit gaar en mals genoeg is, dan is de goulash klaar. Giet de goulash af in een zeef, maar vang het vocht wel op. Meet 450 milliliter van het vocht af en laat afkoelen. De rest van het vocht wordt niet gebruikt in dit recept. 

Goulashragout maken

Voor de ragout verwarm je de boter in een pan. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en bak je dit op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. Voeg ⅓ van het afgewogen vocht toe en roer alles door tot een gladde massa.

Voeg de rest van het vocht in 2 keer toe en roer het mengsel tussendoor glad. Breng de ragout aan de kook en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg het gestoofde vlees en de groenten toe en roer goed door.

Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de ragout. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng de goulashragout goed op smaak met zout, cayennepeper en eventueel nog wat zwarte peper en proef tussendoor. Door het paneren en bakken wordt de smaak iets zwakker, maak de ragout dus liever iets te veel op smaak dan te weinig. Stort de ragoutin een diepe schaal en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Het vormen van de goulashkroketten

Klop de eiwitten los met de bloem. Verdeel de afgekoelde ragout in porties van ongeveer 75 gram, bijvoorbeeld met behulp van een ijslepel.

Rol de ragout door het fijne paneermeel en vorm er een kroket van. Rol deze vervolgens door het eiwit en daarna door het grove paneermeel. Laat de kroketten minimaal ½ uur rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.

Goulashkroketten bakken 

Verwarm de olie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Frituur de kroketten 3-4 minuten. Reken voor bevroren kroketten 5-6 minuten. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Robina 2023-02-01 15:57:40

Beste Rutger, gulyás (goulash) is echt een soep en niet ingedikt. Als het ingedikt is dan heet het pörkölt. Ik ga ze zeker maken, want hier in Hongarije heb je geen kroketten zoals wij het kennen. En met jouw recepten toch heerlijk hollands🤗

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-02-06 08:23:25

Goed om te weten! En dit is dan inderdaad een leuke combi tussen NL en Hongarije. Geniet er van!

Beantwoorden
Marijke 2023-02-09 18:45:36

Hey Rutger,
Heb je ook een lekker recept voor vegetarische kroketten/bitterballen die in de oven gebakken kunnen worden?
De oesterzwammen ga ik zeker proberen,maar niet iedereen houd van paddestoelen,helaas.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-02-13 07:30:04

Hoi! Ik heb helaas geen recept voor ovenkroketten/bitterballen. De ovenkroketten die je in de winkel koopt zijn al voorgefrituurd, daarom kun je ze in de oven bakken. Dat is erg lastig om zelf goed te maken.

Beantwoorden
Ad van den Berge 2023-03-05 11:58:09

Hallo Rutger.

Hoeveel gram gelatine is dat want er zijn kleine en grote vellen.

Beantwoorden
AD
Rutger 2023-03-11 18:50:50

Hoi! Ik heb het erbij gezet, in totaal 5 gram.

Beantwoorden
Robina 2023-04-07 15:47:54

Beste Rutger, misschien leuk om hongaars gebak/ taart te maken. Zoiets als Zserbó of wel bekende dobostorta. Nou hebben de hongaren een giga assortiment aan gebak en taarten de een nog mooier en lekkerder dan de ander. Wie weet een uitdaging. Groetjes Robina

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-04-10 08:29:31

Hoi! Dank voor de suggestie! Dat recept staat inderdaad nog op mijn (veels te lange) baklijst :)

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.