Een krokante korst en een romige vulling met garnaal en peterselie: deze garnalenkroketten zijn onweerstaanbaar lekker. Van mij mag een garnalenkroket altijd rijkelijk gevuld zijn met garnalen. Met dit recept maak je dus heerlijke, zelfgemaakte garnalenkroket mét gepelde Hollandse garnalen.
Met dit recept maak je ongeveer 13 garnalenkroketjes. Je kunt de garnalenragout ook gebruiken als basis voor garnalen bitterballen. Gebruik dan zo’n 30 gram ragout per bitterbal.
Meer kroket recepten? Probeer dan ook eens mijn groentekroketten of kalfskroketten.
Garnalenkroketten bewaren
Gepaneerde garnalenkroketten kun je heel goed invriezen en zo 3-4 maanden bewaren. Leg ze op een (met bakpapier beklede) bakplaat op snijplank en laat ze los van elkaar bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een (diepvries)zak doen.
Het is mogelijk om de kroketten direct vanuit de vriezer te bakken, maar houd dan wel rekening met een langere baktijd (1-2 minuten extra). Deze garnalenkroketten zijn niet geschikt om in de airfryer te bakken.

- Voor de garnalenragout
- 80 gr boter
- 100 gr bloem
- 500 g garnalenbouillon (of visbouillon), koud
- 350 gr Hollandse garnalen, gepeld gewicht
- 3 gelatineblaadjes (5gr), geweekt in koud water
- 2 eidooiers
- 50 ml slagroom
- 2-3 el verse bladpeterselie, gehakt
- zout en peper
- Verder nodig
- 3-4 eiwitten
- 1 el bloem
- fijn en grof paneermeel
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
Zelf garnalenkroketten maken
In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf garnalenkroketten maakt. Voor de basis van de ragout gebruik ik een garnalenbouillon en daarnaast vul ik de ragout rijkelijk met garnalen.
Garnalenbouillon maken
Garnalenbouillon kun je zelf maken, als je ongepelde garnalen gebruikt. Je kunt dan de koppen en schillen van de garnalen gebruiken voor de bouillon. Zelf kies ik graag voor wat gemak en gebruik ik meestal garnalenfond als basis, dat is net veel makkelijker en het scheelt heel veel pellen van alle garnalen. Meng 300 milliliter garnalenfond (te koop bij de grotere supermarkten) met 200 milliliter water en gebruik dat als basis voor de ragout. In plaats van garnalenbouillon kun je ook visbouillon gebruiken.
Ragout maken
Verwarm de boter in een pan en voeg de bloem toe zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. Laat de bloem niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de garnalenbouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 delen toe en roer het mengsel tussendoor glad. Breng de ragout aan de kook en laat dit enkele minuten koken. Voeg daarna de Hollandse garnalen toe aan de ragout en roer goed door.
Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de ragout. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Voeg de gehakte peterselie toe en breng de ragout op smaak met zout en peper. Breng de ragout liever te veel op smaak dan te weinig, want door het paneren en bakken zwakt de smaak iets af. Doe de ragout in een diepe schaal, dek af met plasticfolie en laat het afkoelen.
Garnalen kroketten vormen
Klop de eiwitten los met de bloem en verdeel de afgekoelde ragout in porties van ongeveer 75 gram met een ijslepel. Rol de ragout door het fijne paneermeel en vorm een kroket. Rol de kroketten vervolgens door het eiwit en daarna door het grove paneermeel. Laat de kroketten minimaal ½ uur rusten in de koelkast voordat je ze bakt.
Garnalenkroketten bakken
Verwarm de olie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
Frituur de kroketten 3-4 minuten. Reken voor bevroren kroketten 5-6 minuten. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo
Heerlijk. Alleen als tip : ik doe de peterselie niet in mijn bak mengsel. Veel lekkerder gewoon effe hele takjes peterselie op het einde mee in de frituurolie voor enkele seconden en gefrituurd serveren met je kroketjes

Hallo, bedankt voor het recept van de garnaalkroketten. Zou u mij misschien kunnen zeggen hoeveel gram uw drie gelatineblaadjes wegen?
Met vriendelijke groeten,
Giny

Bij dit recept heb ik geen ervaring met alternatieven voor de gelatine, dus daar kan ik je helaas niet in adviseren.
Beantwoorden

Ik wil deze kroketten graag glutenvrij maken. Maar heb alleen fijne glutenvrije paneermeel, geen grove. Kan ik ze tweemaal door de fijne paneermeel halen?
Alvast bedankt!!
Dat kan prima! Je kunt eventueel ook zelf grof en fijn paneermeel maken van glutenvrij brood: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/paneermeel-maken-fijn-en-grof/
Beantwoorden
Nou sorry hoor die kroketten waren echt niet lekker en dan bloem door het eiwit was ook al zo vreemd de kroket viel uitelkaar als hij door het mengsel van ei met bloem ging jammer van mijn garnalen
BeantwoordenHoi. Wat jammer om te horen. Zo te horen is er ergens iets mis gegaan bij het maken van de ragout.
Beantwoorden
Wat een eenvoudig te bereiden recept, smaken eerlijk. Ik doe aan de ragout wat vissaus toevoegen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.