Ingrediëntenlijst
  • Voor de nougat
  • 900 gr bruine amandelen
  • 120 ml water
  • 675 gr suiker
  • 175 ml glucosestroop
  • 480 gr honing
  • 100 gr eiwitten (3 à 4)
  • 300 gr pistachenoten
  • olie, om in te vetten
  • wit eetpapier (ouwel)

Zelf nougat maken klinkt als een behoorlijke uitdaging, maar met het duidelijke recept van Hidde de Brabander uit zijn nieuwe boek De Brabander bakt is het best goed te doen! Hidde staat mede bekend om zijn heerlijke nougats, dus een recept daarvan mocht niet ontbreken in zijn nieuwste boek. Het leuke is dat je met dit basisrecept voor nougat alle kanten op kunt gaan. Je kunt met de ingrediënten variëren, andere noten gebruiken, gedroogd fruit toevoegen, stukjes koek erdoor mengen of andere smaakstoffen aan de nougat geven. Naast dit fijne nougatrecept vind je natuurlijk nog veel meer bakrecepten in Hidde’s bakboek. Van roomijs met boterbabbelaars tot trifle met vanille & framboos en van marshmallows met kokos tot een soufflé van kwark. Heel veel heerlijke bakinspiratie dus!

Wil je een filmpje zien van hoe Hidde de nougat maakt? Check dat deze video op youtube!

Nougat met amandel en pistache

Bereiding: Nougat met amandel en pistache

Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep de amandelen op een bakplaat en rooster ze circa 20 minuten in de oven tot de binnenkant goudbruin is. Doe het water met de suiker en de glucosestroop in een pan en verhit ze tot 145 °C. Bestrijk zo nu en dan de randen van de pan met een kwastje met water, zodat de suiker daar niet kristalliseert. Doe als de suiker op 120 °C is de honing in een andere pan en verhit deze tot 130 °C.

Klop het eiwit in een vetvrije mengkom van de standmixer stijf. Giet terwijl de mixer loopt de hete honing druppelsgewijs bij het stijfgeslagen eiwit. Zet de mixer op halve snelheid en giet de hete suikersiroop erbij. Zet als alles goed is opgenomen de mixer iets sneller. Zet wanneer het schuim een matte glans vertoont de mixer zachter. Houd 100 gram amandelen en 100 gram pistachenoten achter ter garnering en meng de rest kort door de nougat.

Vet twee nougatvormen (ik gebruikte broodvormen, red.) in met olie en bedek de bodem van de vormen met eetpapier. Maak het aanrecht en je handen vochtig, maar niet te nat. Kneed de notenvulling door de warme nougat. Verdeel de nougat in twee delen en druk elk deel in een vorm. Druk de nougat goed aan om te zorgen dat er geen lucht in komt. Bestrooi met de achtergehouden noten.

Laat de nougat op een koele plek (niet in de koelkast) minimaal 12 uur, maar liever 2 dagen uitharden.

Nieuwsgierig geworden naar De Brabander bakt? Kijk hier voor meer informatie!

De Brabander bakt

Foto’s: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
floor van maanen 2018-08-23 16:18:38

hallo rutger,
ik heb net de nougat gemaakt maar er staat onderaan het recept dat je hem niet in de koelkast mag zetten. maar ik heb hem eerder nodig wat gebeurt er als ik hem toch in de koelkast zet?

Beantwoorden
FL
Rutger 2018-09-16 13:53:30

Hoi! Ik denk dat het dan teveel vocht aantrekt.

Beantwoorden
Katja 2018-05-02 21:40:03

Hallo Rutger,

Waar koop je die hele mooie groene pistachenootjes?

Beantwoorden
KA
Jolien 2018-02-11 15:21:29

Hoi Rutger,

Nougat vormen? Waar kun je die halen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-02-11 17:30:56

Hoi. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat ook niet weet. Het is zoals Hidde ze beschrijft in zijn recept, zelf heb ik een broodvorm gebruikt en dat ging prima.

Beantwoorden
Kylie 2018-02-07 21:50:47

Hooii Rutger,
Een vraagje, je vertelde dat je in de bakvorm die je insmeert met olie eetpapier doet kan dat ook zonder? ( glutenvrij) en is het olijfolie/ zonnebloemolie of kan ook bakspray?

Beantwoorden
KY
Rutger 2018-02-11 17:43:19

Bakspray is prima. Je kunt het ook in bakpapier doen, dat moet ook lukken denk ik.

Beantwoorden
Annemiek 2018-02-02 21:08:29

Ligt het aan mij of zit er een heel irritant muziekje onder het filmpje van Hidde de Brabander......? Ziet er verder heerlijk uit!

Beantwoorden
AN
Maureen 2018-02-02 13:13:21

Ik heb het net gemaakt, het is nu aan het uitharden. Het was nog best wel dun dus hoop dat het goedkomt. Kneden was niet aan de orde, ik heb met twee lepels de noten erdoor geschept en het toen in een vorm gedaan. Glucosestroop had ik gehaald bij de bakker, ze hadden het in een plastic tasje gedaan en dit was een enorm geklieder, zowel in de winkel als thuis! Heb je hier misschien tips voor? Verder had ik het idee dat de honing al verbrand rook toen hij pas 100 graden was, en heb net even van de nougat geproefd en toen smaakte het heel erg naar die honing. Zijn er nog verschillende soorten honing die je beter wel of niet kan gebruiken? Ik had vloeibare bio honing van de appie.. Ik zal laten weten hoe het er morgen aan toe is! Groetjes, Maureen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-02 16:45:24

Hoi. Had je het filmpje van Hidde gezien? Daar zie je goed hoe de structuur eruit hoort te zien. Het mengsel zou wel echt goed kneedbaar moeten zijn. Glucosestroop is altijd lastig, het makkelijkst kun je dat 'pakken' met nat gemaakte handen. De honing kan makkelijk verhit worden tot die temperatuur zonder dat hij verbrand. Zelf had ik een huismerk honing en dat ging prima.

Beantwoorden
Maureen 2018-02-04 11:15:31

Hoi Rutger,
Inmiddels zijn we 2 dagen verder maar de nougat is nog heel plakkerig. Ik ben momenteel een beetje grieperig dus ik heb het ook nog niet geproefd. Ik laat het gewoon nog even verder drogen. Ik vond het trouwens niet moeilijk om het te maken. Het is wel handig als je een kitchenaid hebt of iemand die de mixer kan vasthouden, zodat je niet in je eentje die hete suiker erbij hoeft te gieten. Ik denk dat ik nog wat langer door had moeten mixen, maar we gaan het zien :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-05 08:38:24

Als het te plakkerig is kan het zijn dat je de suikers niet heet genoeg gekookt hebt. Bij mij was het zeker niet plakkerig, echt wel stevig. Een vrijstaande mixer is wel heel handig bij dit recept ja!

Beantwoorden
Truus de Mier 2018-02-02 08:52:17

Is het echt goed te doen? Het lijkt niet eenvoudig. Waar koop je glucosestroop? Enne, proef jij zelf nooit iets? Je bent zo super slank!

Beantwoorden
TR
Rutger 2018-02-02 16:47:05

Eenvoudig is het zeker niet. Maar met de aanwijzingen en het filmpje wat je kunt bekijken is het zeker te doen. Glucosestroop kun je bij de bakker halen of online bij bijvoorbeeld baktotaal.nl. En tuurlijk proef ik! Alles wat op mijn blog of in mijn boek komt proef ik, om er zeker van te zijn dat het lekker is. Dat probeer ik wel met mate te doen, al is dat soms (zeker bij deze nougat) erg lastig.

Beantwoorden