- Voor de nougat
- 900 gr bruine amandelen
- 120 ml water
- 675 gr suiker
- 175 ml glucosestroop
- 480 gr honing
- 100 gr eiwitten (3 à 4)
- 300 gr pistachenoten
- olie, om in te vetten
- wit eetpapier (ouwel)
Zelf nougat maken klinkt als een behoorlijke uitdaging, maar met het duidelijke recept van Hidde de Brabander uit zijn nieuwe boek De Brabander bakt is het best goed te doen! Hidde staat mede bekend om zijn heerlijke nougats, dus een recept daarvan mocht niet ontbreken in zijn nieuwste boek. Het leuke is dat je met dit basisrecept voor nougat alle kanten op kunt gaan. Je kunt met de ingrediënten variëren, andere noten gebruiken, gedroogd fruit toevoegen, stukjes koek erdoor mengen of andere smaakstoffen aan de nougat geven. Naast dit fijne nougatrecept vind je natuurlijk nog veel meer bakrecepten in Hidde’s bakboek. Van roomijs met boterbabbelaars tot trifle met vanille & framboos en van marshmallows met kokos tot een soufflé van kwark. Heel veel heerlijke bakinspiratie dus!
Wil je een filmpje zien van hoe Hidde de nougat maakt? Check dat deze video op youtube!
Bereiding: Nougat met amandel en pistache
Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep de amandelen op een bakplaat en rooster ze circa 20 minuten in de oven tot de binnenkant goudbruin is. Doe het water met de suiker en de glucosestroop in een pan en verhit ze tot 145 °C. Bestrijk zo nu en dan de randen van de pan met een kwastje met water, zodat de suiker daar niet kristalliseert. Doe als de suiker op 120 °C is de honing in een andere pan en verhit deze tot 130 °C.
Klop het eiwit in een vetvrije mengkom van de standmixer stijf. Giet terwijl de mixer loopt de hete honing druppelsgewijs bij het stijfgeslagen eiwit. Zet de mixer op halve snelheid en giet de hete suikersiroop erbij. Zet als alles goed is opgenomen de mixer iets sneller. Zet wanneer het schuim een matte glans vertoont de mixer zachter. Houd 100 gram amandelen en 100 gram pistachenoten achter ter garnering en meng de rest kort door de nougat.
Vet twee nougatvormen (ik gebruikte broodvormen, red.) in met olie en bedek de bodem van de vormen met eetpapier. Maak het aanrecht en je handen vochtig, maar niet te nat. Kneed de notenvulling door de warme nougat. Verdeel de nougat in twee delen en druk elk deel in een vorm. Druk de nougat goed aan om te zorgen dat er geen lucht in komt. Bestrooi met de achtergehouden noten.
Laat de nougat op een koele plek (niet in de koelkast) minimaal 12 uur, maar liever 2 dagen uitharden.
Nieuwsgierig geworden naar De Brabander bakt? Kijk hier voor meer informatie!
Foto’s: Erik Spronk










