Zelf nougat maken klinkt als een behoorlijke uitdaging, maar met het juiste recept en wat ervaring is het goed te doen. Een leuk recept dus voor de thuisbakker die wel eens wat nieuws wil proberen! In dit artikel maak ik nougat met behulp van het duidelijke recept van Hidde de Brabander uit zijn boek De Brabander bakt. Hidde staat mede bekend om zijn heerlijke nougats, dus een recept daarvan mocht niet ontbreken in zijn boek.
Het leuke is dat je met dit basisrecept voor nougat alle kanten op kunt gaan. Voor de notenvulling heb je in dit recept bruine amandelen en pistachenoten nodig, maar je kunt naar eigen wens variëren met de ingrediënten. Zo kun je andere noten gebruiken, gedroogd fruit toevoegen, stukjes koek erdoor mengen of andere smaakstoffen aan de nougat geven.
Naast dit fijne nougat recept vind je natuurlijk nog veel meer bakrecepten in Hidde’s bakboek. Van roomijs met boterbabbelaars tot trifle met vanille & framboos en van marshmallows met kokos tot een soufflé van kwark. Heel veel heerlijke bakinspiratie dus!
Wil je een filmpje zien van hoe Hidde de nougat maakt? Check dat deze video op youtube!

Wat is nougat?
Nougat is een lekkernij die al eeuwenlang op verschillende plekken in de wereld is terug te vinden. Het Franse woord nougat stamt af van het Latijnse woord nux gatum, wat ‘notentaart’ betekent. In Nederland zien we verschillende schrijfwijzen terug van deze zoetigheid: nougat of het (vernederlandste woord) noga.
Er zijn ontzettend veel verschillende variaties bekend van nougat. Denk bijvoorbeeld aan een harde nougat uit Spanje, een zachtere nougat uit Frankrijk of de Italiaanse nougat die wel wat weg heeft van een taart. En wist je dat in landen als Duitsland, Oostenrijk en Polen met nougat een hazelnootpasta of -praliné wordt bedoeld? Naast nougat of noga ken je misschien ook de knapperige nougatine wel: de nootjes die bijvoorbeeld als dip op een softijs worden gebruikt.
Waar wordt nougat van gemaakt?
Nougat is niet eenvoudig om zelf te maken, maar het kan zeker als je de juiste stappen volgt. De luxe delicatesse wordt gemaakt van honing, suiker, glucosestroop, opgeklopte eiwitten en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De bereiding is een precies werkje, maar als het lukt is het eindresultaat overheerlijk.
Tip: benieuwd waar je glucosestroop koopt? Glucosestroop kun je vinden bij de bakker of online bestellen bij Baktotaal Bouwhuis.
Nougat bewaren
Het fijne aan nougat is dat je het heel lang kunt bewaren. Door de suiker blijft deze zoetigheid namelijk een hele tijd goed. Zorg wel dat je het goed luchtdicht verpakt om te voorkomen dat de nougat uitdroogt en hard wordt. Bewaar de nougat vervolgens koel en droog.

- Voor de nougat
- 900 gr bruine amandelen
- 120 ml water
- 675 gr suiker
- 175 ml glucosestroop
- 480 gr honing
- 100 gr eiwitten (3 à 4)
- 300 gr pistachenoten
- olie, om in te vetten
- wit eetpapier (ouwel)
Zelf nougat maken: basisrecept met amandel en pistache
Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep de amandelen op een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven tot de binnenkant goudbruin is.
Suikersiroop maken
Doe het water met de suiker en de glucosestroop in een pan en verhit tot 145 °C. Bestrijk zo nu en dan de randen van de pan met een kwastje met water, zodat de suiker daar niet kristalliseert. Doe als de suiker op 120 °C is de honing in een andere pan en verhit deze tot 130 °C.
Notenvulling maken
Klop het eiwit in een vetvrije mengkom van de standmixer stijf. Giet terwijl de mixer loopt de hete honing druppelsgewijs bij het stijfgeslagen eiwit. Zet de mixer op halve snelheid en giet de hete suikersiroop erbij.
Zet als alles goed is opgenomen de mixer iets sneller. Zet wanneer het schuim een matte glans vertoont de mixer zachter. Houd 100 gram amandelen en 100 gram pistachenoten achter ter garnering en meng de rest kort door de nougat.
Noga maken
Vet twee nougatvormen in met olie en bedek de bodem van de vormen met een stuk ouwel (eetpapier). Heb je geen nougatvorm? Ik gebruik zelf een broodbakvorm. Maak het aanrecht en je handen vochtig, maar niet te nat. Kneed de notenvulling door de warme nougat. Verdeel de nougat in twee delen en druk elk deel in een vorm. Druk de nougat goed aan om te zorgen dat er geen lucht in komt. Bestrooi met de achtergehouden noten.
Laat de nougat op een koele plek (niet in de koelkast) minimaal 12 uur, maar liever 2 dagen uitharden.
Nieuwsgierig geworden naar De Brabander bakt? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Is het echt goed te doen? Het lijkt niet eenvoudig. Waar koop je glucosestroop? Enne, proef jij zelf nooit iets? Je bent zo super slank!
Beantwoorden
Ik heb het net gemaakt, het is nu aan het uitharden. Het was nog best wel dun dus hoop dat het goedkomt. Kneden was niet aan de orde, ik heb met twee lepels de noten erdoor geschept en het toen in een vorm gedaan. Glucosestroop had ik gehaald bij de bakker, ze hadden het in een plastic tasje gedaan en dit was een enorm geklieder, zowel in de winkel als thuis! Heb je hier misschien tips voor? Verder had ik het idee dat de honing al verbrand rook toen hij pas 100 graden was, en heb net even van de nougat geproefd en toen smaakte het heel erg naar die honing. Zijn er nog verschillende soorten honing die je beter wel of niet kan gebruiken? Ik had vloeibare bio honing van de appie.. Ik zal laten weten hoe het er morgen aan toe is! Groetjes, Maureen
BeantwoordenHoi. Had je het filmpje van Hidde gezien? Daar zie je goed hoe de structuur eruit hoort te zien. Het mengsel zou wel echt goed kneedbaar moeten zijn. Glucosestroop is altijd lastig, het makkelijkst kun je dat 'pakken' met nat gemaakte handen. De honing kan makkelijk verhit worden tot die temperatuur zonder dat hij verbrand. Zelf had ik een huismerk honing en dat ging prima.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Inmiddels zijn we 2 dagen verder maar de nougat is nog heel plakkerig. Ik ben momenteel een beetje grieperig dus ik heb het ook nog niet geproefd. Ik laat het gewoon nog even verder drogen. Ik vond het trouwens niet moeilijk om het te maken. Het is wel handig als je een kitchenaid hebt of iemand die de mixer kan vasthouden, zodat je niet in je eentje die hete suiker erbij hoeft te gieten. Ik denk dat ik nog wat langer door had moeten mixen, maar we gaan het zien :)
Als het te plakkerig is kan het zijn dat je de suikers niet heet genoeg gekookt hebt. Bij mij was het zeker niet plakkerig, echt wel stevig. Een vrijstaande mixer is wel heel handig bij dit recept ja!
Beantwoorden
Ligt het aan mij of zit er een heel irritant muziekje onder het filmpje van Hidde de Brabander......? Ziet er verder heerlijk uit!
BeantwoordenHooii Rutger,
Een vraagje, je vertelde dat je in de bakvorm die je insmeert met olie eetpapier doet kan dat ook zonder? ( glutenvrij) en is het olijfolie/ zonnebloemolie of kan ook bakspray?

Hoi. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat ook niet weet. Het is zoals Hidde ze beschrijft in zijn recept, zelf heb ik een broodvorm gebruikt en dat ging prima.
Beantwoorden
hallo rutger,
ik heb net de nougat gemaakt maar er staat onderaan het recept dat je hem niet in de koelkast mag zetten. maar ik heb hem eerder nodig wat gebeurt er als ik hem toch in de koelkast zet?
In heel veel recepten zie je glucose stroop in "ml" aangeduid. Dit is vaak niet echt praktisch, omdat (ik) het niet uit de maatbeker komt(krijg).
Dus voor recept maar eens gewogen: 100ml. = 150 gr. glucose.
En om het toch uit de maatbeker te krijgen heb ik de pot vooraf in een verwarmde oven gezet (70 graden). Het was iets meer vloeibaar. Om het uit de maatbeker te krijgen heb ik het nog 1 minuut in de magnetron gezet.
Misschien hebben andere iets aan deze tip!
Verder een top website! Ik heb al een hoop recepten van je geprobeerd en ze kloppen altijd :-)

Echt wel een tijd. Een exacte periode weet ik niet, maar door de hoeveelheid suiker is het redelijk lang houdbaar.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Zou je ook de helft van alle bovenstaande ingrediënten kunnen gebruiken voor een kleinere portie nougat? Of is dat niet handig?
BeantwoordenDat kan zeker, alleen vind ik het zelf met de suikersiroop dan wel iets lastiger werken.
Beantwoorden
Ik heb de nougat al vaker gemaakt, erg lekker. Alleen soms heb ik dat hij wel goed opstijft, hem in blokjes snijd en in een luchtdicht bakje doe. Dan de dag erna is alles weer uitgezakt als 1 groot plak. Hoe kan dit? Ik hou me elke keer goed aan de temperaturen en staat niet in de koelkast
BeantwoordenVaak komt dat toch omdat de nougat vochtig wordt. Maar luchtdicht verpakt zou dat niet mogen gebeuren. Ik durf niet te zeggen waar het dan aan ligt.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik maak dit recept voor de tweede keer maar helaas blijft de massa hoogglanzend… ik weet niet zo goed waar het aan ligt (suiker en honing zijn heet en ik klop het voor wel 20 minuten…) het is nog steeds lekker maar het blijft daardoor (denk ik) heel plakkerig. Heb je daarvoor nog tips? Dankjewel!
BeantwoordenHeb je de siroop echt tot de juiste temperaturen gekookt? Iets anders dan dat kan ik niet bedenken.
Beantwoorden
Hoi Rutger, hoe lang moet de nougat ongeveer in de mixer draaien voordat het de juiste substantie is geworden en je er de noten bij kunt doen? Kun je ook te lang mixen?
BeantwoordenDe exacte tijd weet ik niet, te lang mixen kan. Dan wordt het mengsel te koud en kunnen de noten er niet meer goed door.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.