Ingrediëntenlijst
  • Voor de fudge
  • 120 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 200 gr gezouten boter (of gebruik gewone boter en voeg wat extra zout toe)
  • 2 ½ zakje espressopoeder
  • 4 eieren
  • 480 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gr bloem
  • 2 ½ tl kaneelpoeder
  • snuf zout

Met dit fudge recept bak je zelf een onwijs lekkere chocolade mokka fudge! Het recept komt uit het boek Home sweet home van Yvette van Boven. Tijdens een overleg in de boekhandel hier in Hilversum kreeg ik deze chocolade fudge bij de koffie. Ik was gelijk enthousiast en probeerde het recept los te peuteren bij Mariska, die daar alles voor de lunchroom in de boekhandel vers bakt. Haar dit recept ontfutselen bleek makkelijker te gaan dan ik dacht, het fudge recept komt namelijk gewoon uit een (heerlijk!) kookboek! Omdat ik zelf een braadslee heb gebruikt (van 23×30 centimeter) heb ik het originele recept iets omgerekend. En nog een tip van Yvette: Snijd de chocolade fudge in kleine stukjes, het zijn net bonbons!

Bereiding: Chocolade mokka fudge

Verwarm de oven voor op 175 °C en plaat het ovenrooster in het midden van de oven. Bekleed een bakvorm (of braadslee) van 23 x 30 centimeter met bakpapier.

Smelt de chocolade met de gezouten roomboter en het espressopoeder au bain-marie, roer het daarbij af en toe voorzichtig door. Haal de kom van de pan en laat het mengsel wat afkoelen.

Klop de eieren met de basterdsuiker tot een schuimige massa. Zeef de bloem, kaneel en wat zout boven het ei-suikermengsel. Schep het er met een spatel voorzichtig door en schep tot slot het chocolademengsel er ook door.

Giet het beslag in de bakvorm en bak het 30-40 minuten in de oven. De gebakken fudge mag in het midden nog een beetje zacht aanvoelen, dat stijft straks op bij het afkoelen.

Laat de koek helemaal afkoelen voor je hem in blokjes snijdt en serveer deze bij de koffie.

Nieuwsgierig geworden naar Home sweet home? Kijk hier voor meer informatie!

home sweet home

Foto:Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Jeanet 2018-12-30 13:40:36

Een heel pak bruine basterdsuiker? Echt?

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:56:05

Dat klopt inderdaad, dat maakt het zo fudgey. Maar eet er dus vooral kleine stukjes van!

Beantwoorden
Sylvia 2018-12-21 19:36:52

Hoi Rutger,
Hoeveel gram zit er in een zakje espresso poeder? Of hoeveel gram heb je in totaal nodig?
Vast bedankt.

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-12-24 13:27:55

In een zakje zit 1,8 gram.

Beantwoorden
Sandra Lander 2018-12-21 18:26:35

Hallo Rutger,

Ik heb een heteluchtoven( combimagnetron) wat moet ik dan voor temperatuur aanhouden?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-12-24 13:28:10

Je kunt dezelfde temperatuur aanhouden.

Beantwoorden
Renate 2018-12-21 13:34:38

Hallo Rutger,
Het lijkt me een heerlijk recept! Ben een grote fan van jou en Yvette :-)
Helaas heb ik geen zakjes espressopoeder; kan ik dat vervangen door verse espresso of de losse "koffiekorrels"??
Alvast bedankt voor je reactie en een fijne dag toegewenst.

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-12-24 13:28:52

Volgens mij moet dat heel goed kunnen!

Beantwoorden
Renate 2019-01-03 14:56:54

Allereerst de BESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR!!

Inmiddels heb ik zowel de losse "koffiekorrels" geprobeerd als verse espresso en beide variaties zijn/waren HEERLIJK!!! Vraag me niet hoeveel ik gebruikt heb.... Ik doe zoiets dan maar op m'n gevoel c.q. ik hou rekening met hoe sterk wij de koffie graag hebben en bedacht dat één stick voor een "normaal" koffiekopje c.q. esprresso-kopje is. Maar toch fijn om te weten dat er in zo'n zakje 1,8 gram zit!!!

Wanneer ik weer even in NL ben ga ik toch proberen jouw Koekjesbijbel te pakken te krijgen; dan is mijn "Rutger-verzameling" weer compleet ;-)

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-01-06 16:47:49

Hoi Renate! Dankjewel! Jij ook de beste wensen! Leuk om je ervaringen te horen! En fijn dat de fudge van Yvette in de smaak viel!

Beantwoorden