Deze tapioca pudding is een heerlijk zoet en smaakvol dessert, gemaakt met tapioca parels (die je misschien wel kent van bubble tea) en (kokos)melk. De tapioca parels geven deze pudding een unieke, gelei-achtige textuur en zorgen voor binding. Het resultaat is een romige pudding, gevuld met parels die nog een chewy bite hebben. De pudding is heerlijk als toetje, maar ook lekker als tussendoortje of zelfs als ontbijt. 

Tapioca pudding

Ik serveer de tapioca pudding zelf met mango en passievrucht, wat goed samengaat met de kokosmelk. Maar je kunt ook heel goed ander fruit gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (gebakken) banaan, (gebakken) ananas, partjes sinaasappel of blauwe bessen.

Dit recept is goed voor 6 personen.

Wat zijn tapioca parels?

Tapioca parels worden gemaakt van tapiocameel. Dit meel wordt gemaakt van de zetmeelrijke pulp van de cassavewortel. Tapiocameel is dus erg rijk aan zetmeel en daarom perfect te gebruiken als bindmiddel.

Hoe krijg je dan precies tapioca parels? Je krijgt deze parels door tapiocameel te mengen met wat water, te kneden tot kleine ronde balletjes en ze vervolgens te koken in een vloeistof tot ze zacht en doorzichtig zijn. Deze tapioca parels worden ook wel boba parels genoemd, aangezien ze ook gebruikt worden in bubble tea. Wanneer de parels gebruikt worden in bubble tea zijn ze wel groter dan de parels die je voor de tapioca pudding gebruikt.

Tapioca pudding

Pudding maken van tapioca parels

De tapioca parels worden tijdens het koken in de (kokos)melk heerlijk zacht en binden de melk. Door het koken van de parels krijgt de pudding ook een gelei-achtige textuur. De parels zelf zijn zacht maar met een kleine bite, terwijl de pudding dankzij de mix van melk en kokosmelk heerlijk romig is. Je koopt tapioca parels bij de (online) toko.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de tapioca pudding
  • ½ vanillestokje
  • 400 ml melk
  • 85 gr kleine tapioca parels
  • 400 ml kokosmelk
  • 80 gr suiker
  • rasp van 1 limoen
  • Verder nodig
  • 1 mango, schoongemaakt en in blokjes
  • pulp van 2-3 passievruchten
Masterclass karamel desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf tapioca pudding maken 

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de melk in een pannetje en breng dit aan de kook. Spoel de tapioca parels in een fijne zeef af onder koud water. 

Voeg zodra de melk kookt de parels toe en laat dit op laag vuur 10 minuten koken. Roer het mengsel af en toe door. Voeg na 10 minuten de kokosmelk en de suiker toe en breng alles opnieuw aan de kook. Laat de parels nog 5-15 minuten koken, tot ze zacht en transparant zijn. Roer regelmatig door. Haal de pan van het vuur en roer de limoenrasp erdoor.

Schep de tapioca pudding in 6 glaasjes en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Meng de mangoblokjes met de passievruchtpulp en schep dit mengsel voor het serveren op de tapioca pudding. 

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Esther 2025-08-15 10:07:19

Hoi Rutger, en wat maakt de melk etc tot een pudding? Of doen die bolletjes dat?

Beantwoorden
ES
Rutger 2025-08-25 07:03:34

Hi. Dat komt door het zetmeel dat vrijkomt uit de tapiocabolletjes, dat bindt alles.

Beantwoorden