Ingrediëntenlijst
  • Voor de appelkanjers
  • 3-4 appels, geschild en in kleine stukjes (bij voorkeur goudrenet of jonagold)
  • 3 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el custardpoeder
  • 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • Voor bovenop
  • ½ eiwit
  • 75 gr fijne suiker
  • 75 gr amandelschaafsel

Appelkanjers zijn een soort bladerdeeg appelflappen met daarop een krokante amandeltopping. De topping wordt gemaakt van victoriabeslag, dat is een combinatie van amandelschaafsel, suiker en eiwit. Dit mengsel wordt op het bladerdeeg gesmeerd en wordt tijdens het bakken heerlijk krokant. Victoriabeslag kun je ook los bakken en gebruiken om bijvoorbeeld een slagroomtaart mee af te werken. Op deze pagina vind je mijn basisrecept voor victoriabeslag. Om dit appelkanjer recept extra lekker te maken serveer ik ze met warme kaneelsaus. Met dit recept kun je 8 appelkanjers bakken.

Zelf appelkanjers maken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de appelstukjes met de suiker, kaneel en het custardpoeder. Als je zelfgemaakt bladerdeeg gebruikt, rol dit dan op een bebloemd werkblad uit tot een vierkant van 44×44 centimeter. Gebruik je koelvers bladerdeeg, dan kun je dit zo uit de verpakking gebruiken. Steek met een ronde uitsteker van 11 centimeter 16 ronde plakjes uit het bladerdeeg. De rest van het deeg heb je voor dit recept niet meer nodig.

Leg 8 deegcirkels op de bakplaat en verdeel de appelvulling erover, maar laat de randen vrij. Rol de overige deegplakjes op een licht bebloemd werkblad iets groter zodat ze over de vulling heen passen. Maak eerst de randjes van de onderste plakjes licht vochtig met water en bedek de vulling vervolgens met de andere plakken bladerdeeg. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork.

Meng het eiwit met de suiker en het amandelschaafsel en verdeel dit mengsel over de appelkanjers. Bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Bestuif ze voor het serveren met poedersuiker en schenk er de warme kaneelsaus bij.

Foto: Erik Spronk 

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Laura 2020-03-28 16:13:15

Dit weekend gemaakt, ze waren lekker! Zien er wat leuker uit dan appelflappen en met die saus en dat knapperige korstje is het helemaal lekker.. Dankje!

Beantwoorden
LA