Appelkanjers zijn een soort bladerdeeg appelflappen met daarop een krokante amandeltopping. De topping wordt gemaakt van victoriabeslag, dat is een combinatie van amandelschaafsel, suiker en eiwit. Dit mengsel wordt op het bladerdeeg gesmeerd en wordt tijdens het bakken heerlijk krokant. Victoriabeslag kun je ook los bakken en gebruiken om bijvoorbeeld een slagroomtaart mee af te werken.

Op deze pagina vind je mijn basisrecept voor victoriabeslag. Om dit appelkanjer recept extra lekker te maken serveer ik ze met warme kaneelsaus. Met dit recept kun je 8 appelkanjers bakken.

- Voor de appelkanjers
- 3-4 appels, geschild en in kleine stukjes (bij voorkeur goudrenet of jonagold)
- 3 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el custardpoeder
- 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
- Voor bovenop
- ½ eiwit
- 75 gr fijne suiker
- 75 gr amandelschaafsel
- Verder nodig
- poedersuiker, om te bestuiven
- warme kaneelsaus
Zelf appelkanjers maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de appelstukjes met de suiker, kaneel en het custardpoeder. Als je zelfgemaakt bladerdeeg gebruikt, rol dit dan op een bebloemd werkblad uit tot een vierkant van 44×44 centimeter. Gebruik je koelvers bladerdeeg, dan kun je dit zo uit de verpakking gebruiken. Steek met een ronde uitsteker van 11 centimeter 16 ronde plakjes uit het bladerdeeg. De rest van het deeg heb je voor dit recept niet meer nodig.
Leg 8 deegcirkels op de bakplaat en verdeel de appelvulling erover, maar laat de randen vrij. Rol de overige deegplakjes op een licht bebloemd werkblad iets groter zodat ze over de vulling heen passen. Maak eerst de randjes van de onderste plakjes licht vochtig met water en bedek de vulling vervolgens met de andere plakken bladerdeeg. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork.
Meng het eiwit met de suiker en het amandelschaafsel en verdeel dit mengsel over de appelkanjers. Bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
Bestuif ze voor het serveren met poedersuiker en schenk er de warme kaneelsaus bij.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit weekend gemaakt, ze waren lekker! Zien er wat leuker uit dan appelflappen en met die saus en dat knapperige korstje is het helemaal lekker.. Dankje!
BeantwoordenZou ik ze ook kunnen maken in een kleinere variant? Moet ik dan rekening houden met andere baktijden? Lijkt me leuk voor met de feestdagen bij het grand dessert, maar vind hem dan net te groot omdat er ook nog 2 andere toetjes bij komen.....
BeantwoordenDat kan zeker. De baktijd zal ongeveer hetzelfde blijven. Houdt de kleur van het bladerdeeg en het amandelschaafsel goed in de gaten.
Beantwoorden
Het is gelukt en ze waren heerlijk! Ik heb ze even geprobeerd om te kijken of ze wel lekker genoeg waren voor de feestdagen. Nou en of ze dat waren. Ik kreeg van mijn kieskeurige huisgenoten de vraag of ik ze met oud en nieuw wilde maken ipv met kerst. Een hele stapel. Nou dat zegt genoeg haha. Ik had wel de variant uit de Bakbijbel. Met kersen en zonder kaneelsaus. Bedankt voor dit recept.
BeantwoordenVandaag gaan we ze weer bakken. Ik ga ook bij een deel amandelspijs toevoegen. Ik ben zo blij met jouw boeken en deze website. Mijn complimenten. Een hele goede jaarwisseling en bedankt voor afgelopen jaar.
BeantwoordenHoi Rutger,
hoef je het eiwit voor bovenop niet stijf te slaan?
Ik hoor het graag,
groet Monique
Kan je ze ongebakken invriezen misschien dan zonder het victoria beslag? Ik vind ze vers afgebakken het lekkerst en zou dus de portie in 2 willen splitsen. Of is koelkast beter dan vriezer? Denk het niet he?
Beantwoorden
Hoi rutger,
Hoelang blijven deze kanjers lekker? Kan ik ze bijvoorbeeld de avond voor de dag van het consumeren bakken? Of worden ze dan al wat minder lekker :)
Versgebakken zijn ze altijd het lekkerst. Door het vocht van de vulling wordt het bladerdeeg op den duur minder knapperig.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.