Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 gr bloem
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei
  • 8 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 100 gr blanke rozijnen
  • 75 gr gedroogde cranberry’s
  • 50 ml amandellikeur
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 25 gr bloem
  • 1 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 ½ el water

Versgebakken brood bij het ontbijt is heerlijk, maar een nadeel is wel dat je heel vroeg op moet staan om ze zelf te bakken. Doordat het deeg twee keer moet rijzen en natuurlijk gebakken moet worden ben je zo een paar uur verder, voordat je kunt genieten van je zelfgebakken broodjes. Maar met dit recept is dat niet het geval! Deze gevulde opgerolde broodjes maak je namelijk de avond van tevoren al en je geeft ze hun tweede rijs ’s nachts in de koelkast. Zo hoef je ze ’s morgens alleen nog maar af te bakken en kun je vervolgens genieten van versgebakken broodjes!

’s Avonds kneden, ’s morgens verse broodjes

Bereiding: Opgerolde ontbijtbroodjes

Wel voor de vulling de rozijnen en cranberry’s enkele uren in de amandellikeur. Je kunt hier ook water of bijvoorbeeld appelsap voor gebruiken.

Kneed ’s avonds van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Meng ondertussen voor de vulling het amandelmeel, de bruine basterdsuiker, de citroenrasp, de boter, het ei, de bloem, de speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar tot een glad geheel.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 45 bij 30 centimeter. Strijk daar de vulling op en strooi daar vervolgens de gewelde rozijnen en cranberry’s over. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd de rol in 10 plakken en leg deze op hun zij in een ingevette springvorm van 24 centimeter. Dek de springvorm af met plasticfolie en plaats deze over de nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de springvorm alvast uit de koelkast. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de broodjes daarna uit hun vorm en laat ze iets afkoelen op een rooster.

Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de opgerolde broodjes.

’s Avonds kneden, ’s morgens verse broodjes

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Filip 2018-03-31 10:03:10

Hallo Rugter - dank voor dit recept. Deze rozijnenkoeken zijn in Vlaamse bakkerijen op veel plaatsen standaard verkrijgbaar op zaterdag en zondag, meestal met een laagje gele room tussen de laagjes.
Ik heb de mijne gisteravond gemaakt, maar er leek iets niet helemaal juist met de droge en vochtige delen van het deel (tenzij ik verkeerd gewogen zou hebben). Het deeg was veel te nat - ik heb bloem toegevoegd. Is de verhouding van dit recept 400gr bloem en 300gr vocht (ei, melk, boter) juist in de beschrijving?
Ik probeer binnenkort opnieuw!

Beantwoorden
FI
Filip 2018-03-31 10:12:11

25min op 190°C hete lucht was voor mij voldoende. Ik gebruikte ook sinaasappelzeste ipv citroen zeste.

Beantwoorden
FI
Rutger 2018-03-31 10:53:36

Hallo Filip. Wat jammer dat het niet lukte. De verhoudingen kloppen wel. Boter mag je niet echt meetellen met de natte ingrediënten. Het deeg is wel wat plakkerig, maar heel goed te verwerken.

Beantwoorden
Filip 2018-03-31 10:54:48

Ze zijn wel gelukt hoor met wat meer bloem. Ik probeer het opnieuw :-). Dank voor je antwoord.

Beantwoorden
FI
Franka 2018-02-08 11:01:20

Hi Rutger! Als iemand die af en toe om 6 uur 's ochtends naar werk moet (waar gelukkig een oven staat) hierbij superbedankt namens mij en mijn collega's voor een versgebakken ontbijtje in de ochtend!

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-02-11 17:42:17

Wat heerlijk voor je collega's! Supertof!

Beantwoorden
Ellen 2017-12-22 23:19:44

Kunnen de broodjes rechtstreeks vanuit de koelkast de oven in, of moeten deze eerst op kamertemperatuur komen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-12-24 14:31:52

Als je de tijd hebt zou ik ze eerst op kamertemperatuur laten komen, maar anders kunnen ze ook direct uit de koelkast in de oven.

Beantwoorden
Nel vd Bunt 2017-12-20 15:22:08

Bedankt Rutger voor dit recept!
Gisterenavond aan begonnen, ik had zin om te bakken om even mijn gedachte te verzetten.
Maar wat is dit een heerlijk brood geworden! ❤️
Deze ga ik voor de kerst nog een keer maken.
Fijne kerstdagen en dat je nog maar veel recepten mag plaatsen!
Al zijn je boeken ook geweldig hoor!

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-12-22 17:27:12

Heel leuk om te horen. Geniet er van en fijne dagen!

Beantwoorden
jonna@burgertrutjes 2017-12-19 12:00:33

Wat een geweldig idee, dit ga ik proberen komende Kerstdagen :)

Beantwoorden
JO
Yvonne 2017-12-19 09:27:08

Ziet er weer erg lekker uit.

Wens jou heel fijne kerstdagen!

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-12-20 12:18:20

Dankjewel! Jij ook natuurlijk!

Beantwoorden
Conny 2017-12-19 07:51:04

Kan je het deeg ook voor broodjes zonder vulling de avond ervoor maken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-12-20 12:18:36

Dat kan ook heel goed!

Beantwoorden
Nora 2017-12-19 07:17:16

Hoe lang duurt de Overnight ongeveer? Stel dat ik het om 19uur wil kneden en volgende morgen pas om 9 uur wil afbakken is dat dan te lang?

Beantwoorden
NO
Rutger 2017-12-20 12:19:08

Dat kan prima. Door de koelkast wordt het rijsproces vertraagd, een paar uur meer of minder maakt dan niet zoveel uit.

Beantwoorden