- Voor het deeg
- 400 gr bloem
- 10 gr zout
- 240 ml water
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- 5 gr gedroogde gist
- Verder nodig
- 300 gr boter, koud
- 300 gr suiker
In Rutger Bakt wat jij wilt bak ik iedere maand jullie verzoeknummer! Afgelopen maand kwam het verzoek voor kouign amann. En daar was ik heel blij mee, want ze zijn echt heel lekker!
De naam kouign amann stamt af van de Bretonse woorden voor cake (kouign) en boter (amann). Het gebak bestaat uit brooddeeg dat als bladerdeeg wordt getoerd, met heel veel boter en suiker. Dat laatste is wat dit gerecht ook zo heerlijk maakt. Tijdens het bakken karamelliseert de suiker en zorgt de boter voor mooie lagen en de lekkere smaak van het broodje. Het resultaat: knapperig en gekarameliseerd van buiten en zacht en boterig van binnen… Niet het meeste gezonde, maar wel heel erg lekker!
Wat willen jullie dat ik volgende maand bak? Kom maar op met lekkere, gekke, onbekende of uitdagende suggesties!
Kouign amann recept
Maak van alle ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed dit deeg ongeveer 5 minuten door, maak er een van bol en laat dit verpakt in huishoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
Leg de koude boter tussen 2 vellen plasticfolie en rol dat uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dikte. Druk de deegbol iets plat en rol 4 punten aan het deeg. Leg de boterplak in het midden en vouw de vier deegpunten eroverheen, zodat de boter helemaal bedekt is. (Bekijk voor een soortgelijke handeling de how-to van bladerdeeg) Rol het deeg uit in de lengte, tot het drie keer zo lang is. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit tot driemaal zijn breedte. Vouw het deeg ook nu weer in drieën, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal één uur rusten in de koelkast.
Vet 8-12 (tartelette)ringen, met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter, in met boter en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Strooi wat van de suiker op het werkblad en rol het deeg weer uit in de lengte, tot het drie keer zo lang is. Bestrooi ook de bovenkant van het uitgerolde deeg met suiker en druk dit licht aan. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze handeling nog éénmaal, zodat bijna alle suiker in het deeg is verwerkt. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoek van ongeveer ¾ centimeter dik en snijd daar vierkantjes uit van zo’n 8-10 centimeter. Vouw de punten van de deegplakjes naar binnen en druk deze goed vast op het deeg. Plaats het deeg in de bakringen en laat ze een half uur rijzen op een warme plaats.
Bak de kouigns amann in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Verwijder direct na het bakken de ringen (kijk uit! de karamel is erg heet) en laat de kouigns amann afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk





