- Voor het deeg
- 400 gr bloem
- 10 gr zout
- 240 ml water
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- 5 gr gedroogde gist
- Verder nodig
- 300 gr boter, koud
- 300 gr suiker
In Rutger Bakt wat jij wilt bak ik iedere maand jullie verzoeknummer! Afgelopen maand kwam het verzoek voor kouign amann. En daar was ik heel blij mee, want ze zijn echt heel lekker!
De naam kouign amann stamt af van de Bretonse woorden voor cake (kouign) en boter (amann). Het gebak bestaat uit brooddeeg dat als bladerdeeg wordt getoerd, met heel veel boter en suiker. Dat laatste is wat dit gerecht ook zo heerlijk maakt. Tijdens het bakken karamelliseert de suiker en zorgt de boter voor mooie lagen en de lekkere smaak van het broodje. Het resultaat: knapperig en gekarameliseerd van buiten en zacht en boterig van binnen… Niet het meeste gezonde, maar wel heel erg lekker!
Wat willen jullie dat ik volgende maand bak? Kom maar op met lekkere, gekke, onbekende of uitdagende suggesties!
Kouign amann recept
Maak van alle ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed dit deeg ongeveer 5 minuten door, maak er een van bol en laat dit verpakt in huishoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
Leg de koude boter tussen 2 vellen plasticfolie en rol dat uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dikte. Druk de deegbol iets plat en rol 4 punten aan het deeg. Leg de boterplak in het midden en vouw de vier deegpunten eroverheen, zodat de boter helemaal bedekt is. (Bekijk voor een soortgelijke handeling de how-to van bladerdeeg) Rol het deeg uit in de lengte, tot het drie keer zo lang is. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit tot driemaal zijn breedte. Vouw het deeg ook nu weer in drieën, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal één uur rusten in de koelkast.
Vet 8-12 (tartelette)ringen, met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter, in met boter en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Strooi wat van de suiker op het werkblad en rol het deeg weer uit in de lengte, tot het drie keer zo lang is. Bestrooi ook de bovenkant van het uitgerolde deeg met suiker en druk dit licht aan. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze handeling nog éénmaal, zodat bijna alle suiker in het deeg is verwerkt. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoek van ongeveer ¾ centimeter dik en snijd daar vierkantjes uit van zo’n 8-10 centimeter. Vouw de punten van de deegplakjes naar binnen en druk deze goed vast op het deeg. Plaats het deeg in de bakringen en laat ze een half uur rijzen op een warme plaats.
Bak de kouigns amann in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Verwijder direct na het bakken de ringen (kijk uit! de karamel is erg heet) en laat de kouigns amann afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Jaren geleden at ik op een Frans terras rum baba. Daarna nog twee keer ergens zo'n gebakje gegeten maar nooit meer zo lekker als die eerste. Heb jij een lekker recept?
Beantwoordendit ziet er zo lekker uit! Gaat zeker op mijn to do lijstje!
Heb je een idee wat je als alternatief zou kunnen gebruiken voor de ringen? een muffinvorm is te klein denk ik?
Beantwoorden
Nu begin ik weer te twijfelen over wat ik van het weekend ga maken. Deze...of toch de moederdagtaart....of die verschrikkelijk mooie appelroos. Hoe dan ook, ik ga ze zeker allemaal een keertje maken!
Bedankt voor je inspiratie!
BeantwoordenZe zien er heerlijk uit, dat wordt mijn project voor aanstaande zondag, bedankt voor het recept!
BeantwoordenWeet je waar ik trek in heb........ Haagse Kakker ....... Mmmmmmmm bij een kop koffie of thee
BeantwoordenIk zou toch echt voor kleintjes gaan, juist die randjes zijn zo lekker, en bij een grote krijg je daar veel minder van!
Beantwoorden
Ja die randen zijn mmmm... maar ik heb niet 8 van die ringen in de kast liggen, dus het lijkt mij wel een legitieme vraag. Ik zou zelf in dat geval voor een springvorm gaan van 24 pf 28 cm diameter.
BeantwoordenOf maak ze nog iets kleiner in cupcakevormpjes. Dat kan ook erg lekker zijn!
Beantwoorden
Als je ze maakt in een cupcakvorm , hoelang bak je die dan best ? Bedankt
PS onder onze kerstboom lagen de koekjesbijbel en de bakbijbel ... beiden voortreffelijke boeken
De baktijd blijft ongeveer hetzelfde. Heel leuk om te horen van de boeken. Veel bakplezier!
Beantwoorden
Deze heb ik nu al een paar keer gemaakt en dat is steeds een success.
Ik stelde mezelf nu wel de vraag kan ik het deeg een nachtje in de koelkast laten rusten van zodra de boter is toegevoegd?
Ik heb in Duitsland heerlijke koek gegeten. Hij heette Nussecke.... maar ik kom verschillende varianten tegen. Degene die ik had, had veel meer chocola als de plaatjes op internet.
BeantwoordenIk zou kandijkoek wel een uitdaging voor jou vinden. Ik heb daar nog nooit een goed recept over gevonden.
BeantwoordenHelaas wordt ontbijtkoek bij bakkers gemaakt met een ingrediënt dat koekzoet heet. Die suikerstroop is voor consumenten heel lastig te krijgen, dus zelf net zo'n lekkere kandijkoek bakken als de bakker is echt een uitdaging.
Beantwoorden
Ik vind het toch best moeilijk om te maken(ingewikkeld)wat foto’s van de te nemen stappen zou fijn zijn.
BeantwoordenSuper dat je dit maakt, Rutger. Ik ben zelf opgeleid in Frankrijk (Ducasse) en ik vind het heel erg leuk dat jij de klassiekers van de patisserie maakt en deelt (meen dat ik ook al eens een recept voor baba au rhum zag). Keep up the good work!!!
Beantwoorden