Bagels met rozijnen en kaneel: dit is een lekkere combinatie. Met dit recept kan je simpel zelf kaneel bagels met rozijnen maken. Deze kaneel bagels krijgen hun kenmerkende korst door ze onder te dompelen in kokend water voordat ze de oven ingaan. Je kunt deze ronde lekkernijen uitstekend zoet beleggen, maar ze zijn ook heerlijk met een plak oude kaas. Voor een extra knapperige korst kan je ze doorsnijden en roosteren voordat je ze belegt.
Tip: bestrooi deze bagels met rozijnen en kaneel met wat sesamzaad voordat je ze bakt.
Met dit recept maak je 8 rozijn-kaneel bagels. Deze bagels zijn ook ideaal om in te vriezen. Geen kaneel bagels maken, maar andere variaties proberen? Maak dan eens deze bagels met zongedroogde tomaat of ga aan de slag met het standaard bagels recept.
- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 20 gr suiker
- 300 ml water, lauwwarm
- Voor de vulling
- 275 gr donkere rozijnen
- 1 el kaneelpoeder
Zelf rozijn en kaneel bagels maken
Met dit kaneel-rozijn bagels recept begin je de avond van tevoren. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen vervolgens af in een zeef of vergiet en laat ze een nacht drogen aan de lucht.
De volgende dag begin je met de rest van het recept. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed zeker 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Meng tegen het einde van de kneedtijd de gewelde rozijnen en de kaneel door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Maak er bollen van en duw deze iets plat. Maak met je vinger een gat van ongeveer 3 centimeter doorsnede in het midden. Leg de bagels op bakpapier en laat ze 30 minuten rijzen.
Tip: het kan lastig zijn om de gerezen kaneel-bagels van het bakpapier te krijgen. Knip kleine vierkantjes van het bakpapier en leg 1 bagel op ieder bakpapiertje. De bagel kun je vervolgens met bakpapiertje en al in het kokende water dompelen. Het bakpapiertje komt dan vanzelf los.
Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng een grote pan water aan de kook. Leg voorzichtig twee of drie bagels in het water en laat ze 1-1½ minuut koken. Keer ze halverwege. Neem ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een theedoek. Plaats de bagels op de bakplaat en bak ze in 18-23 minuten in de oven goudbruin. Laat de kaneel-rozijnen bagels afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Schitterend recept. Heb ook kleine stukjes granny smith (hard appel) aan toegevoegd wat uitstekend samengaat met de rozijnen en de kaneel. Thks Rutger
BeantwoordenKun je de bagels ook in een combi-stoomoven bakken en dan het kokend water bad overslaan?
BeantwoordenDat heb ik nog nooit geprobeerd. Het dompelen in kokend water geeft de bagels wel zijn karakteristieke korst.
BeantwoordenIk had geen idee dat dit de truc was met bagels! Dit klinkt niet al te lastig, dus ik ga het zeker eens proberen.
BeantwoordenHeerlijke bagels! Lekker om te beleggen met plakjes banaan en een beetje bruine basterd suiker. We doen er volgende keer wel wat minder rozijnen in want 275 gram vonden we een beetje veel. Bedankt Rutger voor dit fijne recept!
BeantwoordenKan ik de bloem 1 op 1 vervangen met volkoren bloem of adviseer je bijv half bloem half volkoren? Tips?
BeantwoordenHet kan allebei. Let er wel op dat als je ze helemaal volkoren maakt, ze minder luchtig en compacter van structuur worden. Je kunt ook de helft van de bloem vervangen door volkorenmeel.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.