Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 gr bloem
  • 90 gr melk
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 4 eieren
  • 8 gr gedroogde gist
  • 8 gr zout
  • 60 gr suiker
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • parelsuiker, om te bestrooien, optioneel

Afgelopen januari was ik een lang weekend in Parijs om daar mijn verjaardag te vieren. Tijdens een avond uit eten kregen wij tussen het hoofd- en nagerecht dunne plakjes van een zoet brood met oranjebloesemsmaak geserveerd. Het was voor mij de eerste keer dat ik brood met oranjebloesem at. En ook voor het eerste dat ik een zoet brood na het hoofdgerecht kreeg. Maar blijkbaar hoort dat zo, in elk geval in dat restaurant, want ieder tafeltje kreeg het. En eigenlijk was het best lekker. Het was verfrissend na een stevig hoofdgerecht en zorgde ervoor wat we extra zin kregen in het dessert.

Daarop geïnspireerd ben ik zelf aan de slag gegaan met deze brioche. Aan het traditionele briochedeeg voegde ik wat oranjebloesemwater toe. Een eetlepel lijkt weinig, maar is misschien voor sommigen zelfs al te veel. Het is behoorlijk sterk van smaak, dus bedenk goed hoeveel je erin doet.

Brioche met een vleugje oranjebloesem

Bereiding: Brioche met een vleugje oranjebloesem

Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, tot een soepel geheel en kneed het minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de boter toe. Het deeg is vrij plakkerig, het kneden gaat daarom het makkelijkst met een mixer met deeghaken. Laat het deeg in een kom afgedekt 2 uur rijzen op een warme plaats.

Kneed het deeg kort door en laat het vervolgens een nacht rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg de volgende ochtend in 12 stukjes. Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier. Maak op een bebloemd werkblad bolletjes van de deegstukjes en leg ze in de vorm. Laat het brood afgedekt op een warme plaats anderhalf tot 2 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de deegbolletjes met losgeklopt ei en bestrooi ze desgewenst met parelsuiker. Bak de brioche in 25 tot 35 minuten gaar en bruin. Dek het brood halverwege de baktijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Sabine 2017-10-19 23:13:41

Hoi Rutger, geeft het gebruik van margarine ipv boter een groot verschil in smaak? Oftewel: adviseer je echt roomboter te gebruiken?
Groet Sabine

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-10-23 09:15:07

De smaak van een brioche komt voor een belangrijk deel door de boter. Ik zou hier altijd voor echt roomboter gaan!

Beantwoorden
Nina 2016-12-16 19:54:11

Leg je het aluminium met de glanzende kant naar boven of beneden op het het brood tijdens het bakken?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-12-19 11:41:08

Dat maakt weinig verschil. Om eerlijk te zijn let ik daar eigenlijk nooit op.

Beantwoorden
Margretha 2016-07-23 13:43:00

Kan ik de oranjebloesemwater ook weglaten? Moet ik hem dan nog vervangen? Ik wil namelijk normale brioche maken :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-07-25 10:47:43

Je kan het zonder problemen weglaten!

Beantwoorden
Mieke 2016-04-01 23:18:03

Wat is oranjebloesemwater? In wat voor winkel kan je dat kopen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-04-03 11:18:33

Oranjebloesemwater is water dat gedestilleerd is uit de blaadjes van de sinaasappelbloesem. Heel aromatisch en sterk van smaak, dus gebruik niet te veel. Het is te koop bij grotere supermarkten en bij de toko.

Beantwoorden
Je@net 2016-04-01 14:43:32

Oooh....heerlijk! Dit brood natuurlijk ook, maar zo'n lang weekend Parijs lijkt me (zeker met dit zonnige weer :o) ook helemaal te gek!

Beantwoorden
JE