- Voor het deeg
- 400 gr bloem
- 90 gr melk
- 1 el oranjebloesemwater
- 4 eieren
- 8 gr gedroogde gist
- 8 gr zout
- 60 gr suiker
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- parelsuiker, om te bestrooien, optioneel
Afgelopen januari was ik een lang weekend in Parijs om daar mijn verjaardag te vieren. Tijdens een avond uit eten kregen wij tussen het hoofd- en nagerecht dunne plakjes van een zoet brood met oranjebloesemsmaak geserveerd. Het was voor mij de eerste keer dat ik brood met oranjebloesem at. En ook voor het eerste dat ik een zoet brood na het hoofdgerecht kreeg. Maar blijkbaar hoort dat zo, in elk geval in dat restaurant, want ieder tafeltje kreeg het. En eigenlijk was het best lekker. Het was verfrissend na een stevig hoofdgerecht en zorgde ervoor wat we extra zin kregen in het dessert.
Daarop geïnspireerd ben ik zelf aan de slag gegaan met deze brioche. Aan het traditionele briochedeeg voegde ik wat oranjebloesemwater toe. Een eetlepel lijkt weinig, maar is misschien voor sommigen zelfs al te veel. Het is behoorlijk sterk van smaak, dus bedenk goed hoeveel je erin doet.
Brioche recept
Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, tot een soepel geheel en kneed het minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de boter toe. Het deeg is vrij plakkerig, het kneden gaat daarom het makkelijkst met een mixer met deeghaken. Laat het deeg in een kom afgedekt 2 uur rijzen op een warme plaats.
Kneed het deeg kort door en laat het vervolgens een nacht rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg de volgende ochtend in 12 stukjes. Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier. Maak op een bebloemd werkblad bolletjes van de deegstukjes en leg ze in de vorm. Laat het brood afgedekt op een warme plaats anderhalf tot 2 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de deegbolletjes met losgeklopt ei en bestrooi ze desgewenst met parelsuiker. Bak de brioche in 25 tot 35 minuten gaar en bruin. Dek het brood halverwege de baktijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Oooh....heerlijk! Dit brood natuurlijk ook, maar zo'n lang weekend Parijs lijkt me (zeker met dit zonnige weer :o) ook helemaal te gek!
BeantwoordenWat is oranjebloesemwater? In wat voor winkel kan je dat kopen?
Beantwoorden
Kan ik de oranjebloesemwater ook weglaten? Moet ik hem dan nog vervangen? Ik wil namelijk normale brioche maken :)
BeantwoordenLeg je het aluminium met de glanzende kant naar boven of beneden op het het brood tijdens het bakken?
BeantwoordenDat maakt weinig verschil. Om eerlijk te zijn let ik daar eigenlijk nooit op.
Beantwoorden
Hoi Rutger, geeft het gebruik van margarine ipv boter een groot verschil in smaak? Oftewel: adviseer je echt roomboter te gebruiken?
Groet Sabine
De smaak van een brioche komt voor een belangrijk deel door de boter. Ik zou hier altijd voor echt roomboter gaan!
Beantwoorden
Beste Rutger,
Als ik noten wil toevoegen aan mijn brioche deeg, wanneer kan ik dit het beste doen?
Na 't nachtje rusten?
mvg, Angelique
BeantwoordenDat zou ik inderdaad na de nacht rusten doen. Als je de noten trouwens eerst roostert (en eventueel daarna grof hakt) zijn ze nog lekkerder in brooddeeg.
Beantwoorden
Bwste Rutger.
Ik wil met de kerst ossenhaas in brioche maken (ala wellingthon) wat denk jij zou dat kunnen .
Gr Dennis
Dat moet kunnen volgens mij, maar hoe en wat precies weet ik niet.
Beantwoorden
