Ingrediëntenlijst
  • Voor de basis
  • 1/2 recept bladerdeeg (of kant en klaar gekocht bladerdeeg)
  • 1 ei
  • 110 ml slagroom
  • ½ tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • Voor de vulling
  • scheut olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 150 gr bladspinazie
  • 100 gr feta
  • 20 gr pijnboompitten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Spinazie en feta zijn natuurlijk een ‘match made in heaven’. Deze twee combineren heerlijk met elkaar, zo ook in deze kleine mini quiches. De knapperige bodem en de smaakvolle vulling zorgen dat je hiervan blijft eten. De miniquiches zijn perfect voor bij de borrel of als hartig hapje bij een high tea. Natuurlijk kan je de borrelquiches ook wat groter maken. Een salade erbij en je hebt een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Wil je een keer wat anders, maak dan deze mini quiches met gehakt, prei en kerrie.

miniquiche spinazie en feta

Bereiding: Mini quiches met spinazie en feta

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cupcakeblik met 12 vormpjes in met boter. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 2 à 3 millimeter dikte en steek er cirkels uit die de cupcakevormpjes aan de binnenkant tot halverwege de hoogte bedekken (dit kan je doen met een ronde uitsteker of met de bovenkant van een rond glas). Klop het ei los met de slagroom en breng het mengsel op smaak met de oregano en met peper en zout.

Fruit de knoflook en sjalot in de olijfolie kort aan. Voeg de bladspinazie toe en bak dit mee tot deze geslonken is. Doe het mengsel in een zeef en laat dit uitlekken en afkoelen. Verbrokkel de feta en meng deze met het spinaziemengsel. Verdeel dit mengsel over de bodems. Strooi de pijnboompitten eroverheen en giet in elke miniquiche ongeveer 1 eetlepel van het slagroommengsel.

Bak de quiches in 30 tot 35 minuten gaar. Haal de quiches uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer ze lauwwarm of koud.

mini quiches spinazie en feta

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Ingrid 2019-06-25 14:05:26

Hoe groot moet de uitsteekring zijn om het goed te laten passen in het blik?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-07-05 10:55:36

Dat heb ik niet gemeten, belangrijk is dat het deeg tot ongeveer halverwege de zijkanten van de vormpjes komt.

Beantwoorden
Imke Boelema 2016-12-30 12:36:58

Over invriezen en opwarmen van de spinaziequiches: ze zeggen toch altijd dat spinazie niet weer opgewarmd mag worden?

Beantwoorden
IM
Rutger 2016-12-30 23:29:59

Wat ik begreep is dat achterhaald, zo staat het ook op de site van het voedingscentrum .

Beantwoorden
Marleen 2016-06-22 13:55:08

Wat een heerlijke quiches!! Aan de ene kans sappig, maar zonder het deeg nat te maken. Aan de andere kant lekker hartig met een bite. De quiches met gehakt staan nu in de oven ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-22 21:27:50

Wat goed om te horen! Thnx!

Beantwoorden
Elly 2016-04-09 16:20:05

Bladerdeeg is makkelijk en lekker maar heb jij ook een goed recept voor een hartige taart bodem?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-04-10 12:10:35

Die heb ik zeker! Ik zal hem binnenkort in een recept gebruiken en plaatsen!

Beantwoorden
Corrine 2016-03-27 19:29:27

Voor de Paas brunch heb ik deze miniquiches gemaakt. De feta vervangen door geraspte oude kaas. (Ik ben niet zo'n feta liefhebber.) Ze smaakten verrukkelijk!
Dank je wel voor het recept.

Beantwoorden
CO
Maaike 2016-03-09 15:56:12

Deze ga ik zeker eens maken, leuk voor een feestje!

Beantwoorden
MA
Annelies 2016-03-01 17:30:27

Zou je deze ook 1-2 dagen van tevoren kunnen maken voor bv een verjaardag?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-03-01 19:41:42

Ja hoor! Ik zou dan 1 dag doen, of anders invriezen. En dan voor het serveren nog even opwarmen in de oven!

Beantwoorden