Wil je iets lekkers bakken zonder eieren, bijvoorbeeld omdat je vegan eet? Of heb je geen eieren in huis, maar wil je wel aan de bak met een recept waar eieren voor nodig zijn? Je kunt het ei in een bestaand recept vervangen door iets anders. 

Tegenwoordig vind je ook steeds meer (vegan) bakrecepten waarbij ei alternatieven worden gebruikt. Soms wordt dit alternatief letterlijk benoemd, soms wordt er gesproken over het gebruik van een vegan ei. Maar wat is een vegan ei? En als je een recept met eieren wilt aanpassen, hoe weet je welk ei alternatief je moet gebruiken? 

In dit artikel vertel ik je er alles over, zodat je straks precies weet hoe je de lekkerste vegan creaties bakt. Van een luchtige cake zonder ei tot vegan koekjes en taarten.

Bakken zonder ei

Wat doet ei (vervanger) in een recept?

Je kunt heel goed een luchtige cake zonder ei maken, of knapperige koekjes en rijk gevulde taarten bakken. Er zijn genoeg (zelfgemaakte of kant-en-klare) ei vervangers die in een recept voor een luchtig, knapperig of smeuïg resultaat zorgen. Wil je de eieren vervangen in een recept, dan is het belangrijk om te weten wat de functie van de eieren (en de ei vervanger) is. Een ei kan namelijk verschillende functies hebben:

 • Zorgen voor luchtigheid
 • Stevigheid bieden
 • Als bindmiddel fungeren
 • Voor romigheid zorgen
 • Een lekkere smaak geven

Voor een cake heb je vooral binding, stevigheid en luchtigheid nodig. Maar als je bijvoorbeeld custard wilt maken, hoeft die niet stevig of luchtig te worden. Je wilt alleen dat je mengsel bindt en romig is. Voor een chocolademousse zoek je juist wel vooral de luchtigheid. En soms gebruik je ei alleen voor een mooi glanzend korstje op je gebak.

Zoals je ziet, verschilt per recept en gerecht welke functies een ei (vervanger) heeft. Sommige ei vervangers zijn ideale alternatieven voor een bepaald doel (zoals binding of glans) en je wilt natuurlijk de beste en lekkerste vervanger voor je recept. 

Bakken zonder ei: alternatieven voor eieren

Wat kun je gebruiken in plaats van eieren? Je hebt grofweg de keuze uit twee soorten ei vervangers:

 • Kant-en-klare ei vervangers
 • Zelfgemaakte ei vervangers

Kant-en-klare ei vervangers

Kant-en-klare ei vervangers hebben meestal alle eigenschappen van eieren en zijn het makkelijkst te gebruiken. Maar ze bevatten vaak ook allerlei extra ingrediënten, kleurstoffen en smaakstoffen die je niet per se nodig hebt in je recept.

Kant-en-klare vervangers zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm en in poedervorm. De laatste moet je zelf nog aanmaken met extra vocht. Op de verpakking staat altijd vermeld hoeveel je ervan nodig hebt om een ei te vervangen. Meestal wordt ook aangegeven in welke recepten je de vervanger kunt gebruiken. Elk merk heeft een andere samenstelling, dus check altijd de gebruiksaanwijzing voordat je aan de slag gaat. Kant-en-klare eivervangers kun je onder andere hier kopen.

Bakken zonder ei

Spix protein plantaardige eiwitvervanger

Sinds kort is er ook Spix Protein; de plantaardige vervanger voor dierlijke eiwitten en alternatieven als aquafaba. Het is een veelzijdig eiwit vervaardigd uit aardappelen. Door zijn schuimende, gelerende en emulgerende eigenschappen is het zeer breed inzetbaar in de keuken.

Sarena Solari (Winnaar Heel Holland Bakt 2015) en Alvaro Anjos zijn de bedenkers van Spix Protein. Ze zijn allebei gepassioneerde bakkers die heerlijk bakken en koken voor iedereen toegankelijk wilden maken. Het vinden van een perfecte vervanger voor een fundamenteel ingrediënt als eiwit was niet eenvoudig, maar het is gelukt! Spix Protein is ​​een perfecte vervanging voor dierlijke eiwitten gebleken zonder dat er concessies hoeven te worden gedaan op het gebied van smaak, textuur en eigenschappen.

Om Spix Protein direct thuis toe te kunnen passen bij het maken van bijvoorbeeld meringues of macarons is Spix Eggless Whites ontwikkeld. Hierbij is een zuur (wijnsteenzuur) en een verdikkingsmiddel (xanthaangom) toegevoegd, die zorgen voor een versterkt schuimend effect en stabiliteit. Je hoeft alleen maar water toe te voegen en je ziet de magie gebeuren als je het opklopt. In elke situatie waarbij een eiwit luchtig geklopt moet worden kun je Spix Eggless Whites inzetten. Je kunt Six Eggless Whites hier kopen.

spix protein

Zelfgemaakte ei vervangers

Als je zonder ei wilt bakken, hoef je niet per se een kant-en-klaar alternatief te kopen. Je kunt ook ingrediënten gebruiken uit je voorraadkast. Zo kun je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, appelmoes of banaan gebruiken. Maar ook yoghurt, tofu, aquafaba of kikkererwtenmeel zijn te gebruiken als (onderdeel van) ei vervangers. Elk van deze ei alternatieven heeft zijn unieke eigenschappen en het verschilt per recept welke vervanger het beste resultaat geeft.

Wat is vegan ei?

In sommige (vegan) recepten wordt specifiek aangegeven welk ingrediënt je nodig hebt als ei vervanger. Maar er zijn ook recepten waarin gevraagd wordt om een vegan ei. Met een vegan ei wordt een ei vervanger bedoeld. Je kunt zelf bepalen wat je gebruikt en of je kiest voor een kant-en-klare optie of zelf een vegan ei maakt.

Zelf vegan ei maken

Hoe maak je zelf een vegan ei? Je kunt een vegan ei maken met allerlei ingrediënten uit je eigen voorraad- of koelkast. Lijnzaad, chiazaad, kikkererwtenmeel, appelmoes, zijden tofu (silken tofu), banaan, yoghurt, aquafaba: het kan allemaal gebruikt worden als een alternatief. Als je recept luchtig moet zijn, heb je meestal ook nog extra rijsmiddel nodig in de vorm van bakpoeder, baking soda of gist.

Let op: met deze vegan eieren kun je in een bestaand recept 1 of 2 eieren vervangen. Wil je in een recept meer dan 2 eieren vervangen door vegan ei, dan kun je beter zoeken naar een vegan recept dat al getest is, om zeker te weten dat het goed werkt. 

De beste ei vervangers voor binding

Wil je alleen een vloeistof binden en hoeft je gerecht niet luchtig of echt stevig te zijn, bijvoorbeeld bij een custard of pudding? Dan kun je bijvoorbeeld een vegan ei maken van maizena, arrowroot of tapiocameel. Meng daarvoor 1 eetlepel maïzena, arrowroot of tapiocameel met 2-3 eetlepels water ter vervanging van één ei. Om te zorgen dat er binding ontstaat, moet je je mengsel wel eerst verhitten.

De beste ei vervangers voor glans

Ben je op zoek naar een mooie glanzende korst op je deeg? Dan kun je 60 ml aquafaba met ½ theelepel ahornsiroop of agavesiroop mengen en je deeg ermee bestrijken. Of bestrijk je deeg met sojamelk.

Bakken zonder ei

De beste alternatieven voor luchtigheid

Wil je een luchtige cake zonder ei maken of ander luchtig gebak maken, zoals brownies of muffins? Je kunt een vegan cake recept gebruiken of in een bestaand recept de eieren vervangen. 

Er zijn verschillende manieren om een cake zonder ei te maken. Elk alternatief geeft een iets ander resultaat en een andere smaak.

1 vegan ei maken van lijnzaad of chiazaad (flax egg)

 • Meng 1 eetlepel gemalen (blond) lijnzaad of (wit) chiazaad met 3 eetlepels (45 ml) warm water. Laat 5 minuten weken. Meng met ½-1½ theelepel bakpoeder.

1 vegan ei maken van appelmoes, banaan, yoghurt of tofu

 • Meng 4 eetlepels (60 ml) ongezoete appelmoes, geprakte banaan, (plantaardige) yoghurt of gepureerde zijden tofu met ½-1½ theelepel bakpoeder.

1 vegan ei maken van kikkererwtenmeel

 • Meng 2 eetlepels kikkererwtenmeel met 2 eetlepels (30 ml) water en 1 theelepel olie. Laat 5 minuten weken. Meng met ½-1½ theelepel bakpoeder.

1 vegan ei maken van aquafaba

 • Meng 3 eetlepels (45 ml) aquafaba met ½-1½ theelepel bakpoeder.

Let op: vervang in een bestaand recept liever niet meer dan 1-2 eieren door vegan eieren. Experimenteer ook met verschillende vegan eieren, zodat je zelf kan ervaren wat voor jou het beste werkt. Om zeker te zijn van een goed resultaat, kun je het beste een vegan recept gebruiken.

Koekjes zonder ei bakken

Wil je koekjes zonder ei maken? Om vegan koekjes te maken, hoef je vaak alleen wat extra plantaardige boter of vet toe te voegen en wat plantaardige melk in plaats van ei. Wil je extra luchtige koekjes maken? Voeg dan ook wat extra bakpoeder toe. Voor het beste resultaat en de lekkerste koekjes raad ik je aan om een vegan recept te gebruiken. Check bijvoorbeeld mijn recept voor vegan koekjes. Met dit basisrecept kun je vervolgens eindeloos variëren. Denk aan vegan chocolade koekjes of koekjes met speculaas.

Meer inspiratie voor vegan recepten

Wil je het liefste bestaande recepten gebruiken om te bakken zonder ei? Probeer dan zeker eens deze vegan appeltaart, deze vegan chocoladetaart (met chocolade cake zonder ei en een heerlijke vegan chocolade crème) of deze vegan slof. Bekijk ook mijn volledige overzicht van vegan recepten, waar ik ook regelmatig nieuwe recepten aan toevoeg.

Dit artikel is geschreven door Dosia Brewer

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Aleid 2024-06-29 13:07:52

Heel instructief, praktisch, dankjewel Rutger!!

Beantwoorden
AL