Sinds ik deze Zweedse prinsessentaart een tijdje geleden heb geproefd stond hij op mijn to-bake lijstje. De taart ziet er super schattig uit en is onwijs lekker! Door het biscuitbeslag heb ik een heel klein beetje gesmolten boter gemengd, waardoor het biscuit nog lekkerder van structuur is. In combinatie met de twee soorten room, de frambozenjam en de marsepein levert dat een heerlijk taartje op! Als je trouwens geen zin of tijd hebt om zelf biscuitbeslag te maken kun je ook valsspelen met een mix voor biscuit.
De benodigdheden voor deze prinsessentaart heb ik van Baktotaal Bouwhuis. In hun ruime webshop vind je werkelijk alles voor je taart (en nog veel meer). Voor deze taart heb ik onder andere gebruik gemaakt van deze bolvormige bakvorm en deze uitstekers waarmee ik de blaadjes heb gemaakt. De roos boven op de taart heb ik ook bij Bouwhuis vandaan. Je vind daar ook een hele ruime selectie met eetbare bloemen die elke taart nog mooier maken!
- Voor het biscuit
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- ¼ citroen, rasp
- 150 gr bloem
- 30 gr boter, gesmolten
- Voor de vulling
- 150 gr frambozenjam
- ½ recept banketbakkersroom of gebruik een mix voor banketbakkersroom
- Voor de afwerking
- 150 ml slagroom
- 25 gr suiker
- 150 gr mascarpone
- 1 tl vanillepasta of het merg van 1/2 vanillestokje
- 500 gr witte marsepein
- pistache groene kleurstof
- Verder nodig
- boter of bakspray, om in te vetten
- poedersuiker, voor het uitrollen en om te bestuiven
- rozen van suiker
- extra marsepein, voor de blaadjes (die maak je heel makkelijk met deze uitsteker)
Bereiding: Zweedse prinsessentaart
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de ronde taartvorm in met boter of bakspray.
Doe voor het biscuit de eieren met de suiker, het zout en de citroenrasp in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met kokend water, maar zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Klop alles au bain-marie tot het mengsel ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het goed. Haal de pan van het vuur en klop de massa tot deze afgekoeld en zeer luchtig is. Dit duurt zeker 5-10 minuten. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit er voorzichtig door. Spatel tot slot de gesmolten boter door het beslag. Doe dit heel kort, het mengsel verliest anders zijn luchtigheid. Kijk hier voor stap-voor-stap foto’s van het maken van biscuit!
Doe het biscuitbeslag in de vorm en bak het in 25 tot 35 minuten gaar. Dit kun je testen met een satéprikker. Komt deze er schoon uit als je hem in het biscuit steekt, dan is het biscuit gaar. Stort de biscuitbol op een rooster en laat hem afkoelen.
Snijd de biscuitbol twee keer horizontaal doormidden. Klop de banketbakkersroom los. Bestrijk de onderste laag biscuit met frambozenjam en bestrijk dat met een laag banketbakkersroom. Je kunt de room ook met een spuitzak op de jam spuiten. Plaats de middelste biscuitplak op de banketbakkersroom, bestrijk ook deze met een laagje jam en banketbakkersroom en leg het bovenste deel daar op.
Klop de slagroom met de suiker stijf op. Klop vervolgens de mascarpone en vanillepasta daardoor en klop alles tot een luchtig geheel. Bestrijk de buitenkant van de biscuitbol met dit roommengsel.
De prinsessentaart decoreren
Breng de marsepein op kleur met de pistachegroene kleurstof. Kneed dit er goed doorheen tot het marsepein egaal van kleur is. Rol de marsepein op een met poedersuiker bestrooid werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de taart te bedekken. Bekleed de bol met de marsepein en snijd de randjes netjes af. Bestuif de Zweedse prinsessentaart licht met poedersuiker en decoreer het met een roos en enkele marsepeinen blaadjes.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Wat een prachtige taart! En hij smaakt vast voortreffelijk, daar twijfel ik niet aan bij een recept van jou. Alleen heb ik geen bolvorm en kan die ook niet even zomaar kopen. Kan ik hem ook als “gewone” taart maken? En welke maat taartpan heb ik dan nodig? Of springvorm, net wat nodig is. Mijn kleinste springvorm is 10 cm en van de taartpan 20 cm. Springvorm heb ik ook in 15, 18, 20, enzovoort. En de taartpan alleen 20 en 26 cm.
Ik zou niet weten welke te kiezen! Ik vind het bolletje echt schattig, maar ik zal tot juli ‘19 moeten wachten of ik hem voor mijn verjaardag krijg. Hij staat al lang op mijn lijstje, maar ja.....
In elk geval vast bedankt dat je mijn vragen leest en ik hoop dat je een antwoord voor me hebt.
Een heel fijn begin vd nieuwe week gewenst en tot de volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja
Hallo Rutger,
Hoe kan ik deze taart het beste bewaren?
Ik had hem laatst 1 dag van tevoren gemaakt en in de koelkast bewaard (stand 1).
Toen ik hem er de volgende dag uit haalde had de marsepein ontzettend gezweet en was hij op sommige plekken zelfs gesmolten.
Hij was verder qua smaak nog super, maar hij zag er dus niet zo mooi meer uit.
Ik hoor heel graag wat ik hieraan kan doen en hoe ik de taart het beste kan bewaren als ik hem een dag van tevoren maak.
Alvast heel erg bedankt!
Groetjes Joyce
BeantwoordenHoi. Het klinkt alsof je koelkast erg vochtig is. Dit kan per koelkast verschillen. Je kunt proberen of je de taart luchtdicht verpakt in de koelkast kunt zetten. In een grote afsluitbare doos of een plastic zak.
BeantwoordenDank je wel voor je reactie! Dan ga ik dat voor de volgende keer proberen, hopelijk blijft hij er dan beter uit zien.
BeantwoordenGoedemorgen Rutger,
Ik heb nog een vraagje.
Kan je het vanillestokje/vanillepasta in de mascarpone room ook vervangen voor vanille extract?
Zo ja hoeveel heb ik dan nodig?
En die zelfde vraag heb ik eigenlijk ook voor de banketbakkersroom.
Ik ben heel benieuwd! Alvast heel erg bedankt!
Vriendelijke groetjes,
Joyce
Hoi hoi,
Ik vraag mij af hoe je de taart zo mooi bol krijgt.
Als ik de biscuit maak, dan gaat hij open aan de bovenkant. Net als met bijvoorbeeld cake bakken.
Alvast bedankt!
Groeten
BeantwoordenHet biscuit voor deze taart is in een bolvorm gebakken, zoals in de inleiding beschreven staat.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.