Bij het aansnijden van deze taart word je verrast door een prachtig zebra motief. Dat lijkt misschien lastig om te maken, maar het is echt supermakkelijk! De zebracake wordt nog lekkerder als je βm afmaakt met roomkaasglazuur en rood fruit, maar je kunt er ook voor kiezen om de cake enkel te bestuiven met een klein beetje poedersuiker.
Van deze zebrataart kun je 10-14 punten snijden.Β
Zebrataart: perfect voor Dierendag
Deze zebrataart is perfect voor Dierendag, maar kun je natuurlijk ook gebruiken op een andere feestelijke dag zoals je verjaardag. Weet jij trouwens waarom Dierendag op 4 oktober valt? Omdat dit de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi is. Deze heilige wilde dat iedereen meer zorg en aandacht had voor alles wat leeft en dan vooral de dieren. Er werd zelfs gefluisterd dat Franciscus met dieren kon pratenβ¦ βFuut-waf-knor-prrrt-blub-kwak!β
Dit recept staat in βt Feestelijke Kinderbakboek. Dat boek heb ik samen met Mark Haayema gemaakt om alles te vieren wat er te vieren valt! Je vindt in het boek bijvoorbeeld recepten van bekende feestdagen zoals Pasen of Kerst. Maar βt Feestelijke Kinderbakboek is ook gemaakt voor de kleinere dingen in het leven die een feestje waard zijn. Denk aan het halen van een zwemdiploma, opa- en omadag of de komst van een broertje of zusje. Ook Dierendag ontbreekt natuurlijk niet in dit boek. Bij ieder feest hoort iets lekkers. Mark Haayema verzamelde de leukste weetjes over feesten, vieren en herdenken en alle recepten heb ik bedacht. Met dit boek maak je dus van elke dag een feestje!
Zebrataart bewaren
Je kunt de gebakken cake (zonder de topping) 4-5 dagen luchtdicht verpakt bewaren op kamertemperatuur. Met topping bewaar je de zebracake maximaal 3 dagen in de koelkast. Haal de cake een Β½ uur voor het serveren uit de koelkast.
De zebracake kun je zonder topping ook invriezen, maximaal 3 maanden. Laat βm dan ontdooien op kamertemperatuur, voordat je de topping erop strijkt.Β
- Voor het beslag
- 225 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ΒΌ tl zout
- 4 eieren
- 225 ml zonnebloemolie
- 100 ml yoghurt
- 300 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Voor de topping
- 150 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- 90 gr poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 20 gr cacaopoeder
- 300 gr rood fruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen
Zelf zebracake maken
Verwarm de oven voor op 170 Β°C en plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 23-24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Doe alle ingrediΓ«nten voor het beslag in een grote kom. Meng alles met een garde door elkaar. Je hoeft het beslag niet lang te mengen: als het beslag glad is, dan ben je klaar!
Weeg 525 gram van het beslag af en doe dat in een andere kom. Zeef daar het cacaopoeder boven en meng dit met de garde door het beslag.
Gebruik twee grote lepels, bijvoorbeeld twee juslepels of ijsboltangen, om het beslag in de vorm te scheppen. Zorg dat beide lepels ongeveer even groot zijn. Schep wat van het lichte beslag in het midden van de vorm en schep daar vervolgens wat van het chocoladebeslag op. Schep daar weer wat van het lichte beslag op en ga zo door tot al het beslag op is.
Zet de vorm in de oven en bak de zebracake 45-55 minuten. Test of de cake gaar is door er in het midden met een satΓ©prikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de vorm dan voorzichtig uit de oven, haal de rand van de springvorm los en laat de cake afkoelen.
Doe alle ingrediΓ«nten voor de topping in een kom en klop deze in 3-5 minuten met een (hand)mixer met garde(s) tot een mooi romig glazuur. Bestrijk de afgekoelde cake met het roomkaasglazuur en versier de cake tot slot met het rode fruit.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)