Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • Voor de vulling
  • 175 ml slagroom
  • 50 ml honing
  • snuf zout
  • 250 gr suiker
  • 50 ml water
  • 300 gr walnoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt

Deze Zwitserse walnotentaart is een feestje om te eten! De romige karamelvulling vormt een mooi contrast met het deeg. Het voordeel van de Engadiner nusstorte is dat hij behoorlijk lang houdbaar is, perfect om dus van tevoren te maken of om weg te geven (of op te sturen) als cadeautje. Geniet van dit heerlijke Engadiner nusstorte recept!

Engadiner nusstorte

Bereiding: Engadiner nusstorte

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Doe de slagroom, de honing en een snuf zout in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de suiker en het water in een hoge pan en breng dit zonder te roeren aan de kook. Laat de suikersiroop koken tot een goudgele karamel. Roer er niet in, maar blijf er wel bij. Als de karamel te donker wordt is hij niet meer eetbaar. Giet de hete slagroom op de karamel (let op: dit gaat erg spatten en bruisen) en roer door tot alle karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, roer de walnoten door de karamelvulling en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol 2/3 van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en de zijkant (tot halverwege) van de springvorm. Verdeel de vulling over het deeg en druk dat voorzichtig aan. Rol het overige deeg uit tot een cirkel ter grote van de vorm. Leg deze op de vulling en druk de randjes aan met een vork. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de Engadiner nusstorte in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Engadiner nusstorte

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (22)
Birgit 2020-10-25 17:07:42

Heerlijke taart! Wel heel machtig, dus klein stukje is genoeg. Lekker lang van genieten dus!

Beantwoorden
BI
Laura 2019-09-07 19:49:16

Super goed gelukt, kun je best even mee doen want het zijn machtige stukjes. Heb lekker de helft ingevroren dus dat wordt nog een keer smullen. Dankje! Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Thea 2019-06-15 21:54:04

Ik heb deze taart al vaak gebakken en krijg er altijd veel complimenten over. Als cadeau hebben ze liever dat ik deze taart meebreng dan een bos bloemen. Ik heb er nu een Elstar appel in kleine stukjes gesneden samen met de walnoten doorgeroerd en dat is ook heel lekker zo’n frisje erdoor.

Beantwoorden
TH
Rutger 2019-06-17 14:35:43

Wat leuk om te horen! En wat een lekker idee die appel erdoor!

Beantwoorden
Marion 2018-11-08 08:36:58

Deze taart maak ik al jaren. Staat in een heel oud kookboekje van mij. Inderdaad heerlijk. Ik ga hem zaterdag weer eens maken. Wat ik wil vragen: kan ik het restant volgende week zaterdag ook nog eten? Of is dat te lang? Zo ja, zou ik hem dan in kunnen vriezen en hoe dan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-11 13:39:28

Volgens mij kan dat wel, maar invriezen kan zeker weten. Verpak de taart in dat geval in plasticfolie.

Beantwoorden
Judith 2018-11-07 20:16:09

Onze zoon Aron (10jaar) en ik hebben gisteren deze taart gebakken .
Ik had walnoten van mijn tante uit de tuin en ik had opeens heel veel zin in walnotentaart. Ik dacht ik Google eens of Rutger van HHB een recept heeft en já hoor!
De taart smaakte precies naar waar ik zin in had !
Duidelijk recept ook, bedankt!

Aron vond uiteindelijk het bakken leuker dan het opeten ;-) maar we gaan m zéker nog eens bakken !!

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-11-11 13:40:46

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Hilleen 2018-10-31 20:31:39

Vandaag gemaakt met de walnoten uit de tuin. Nu aan de koffie met een puntje taart, en het is heerlijk!! Blij met dit recept!

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-11-04 15:54:03

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Josien Berkhout 2018-08-29 19:08:08

Hoi Rutger,
Ik ben bezig met de notentaart te maken maar mijn vulling was superkleverig en is nu hij is afgekoeld keihard geworden, ik ben hem nu opnieuw aan het verwarmen met extra slagroom erbij, is hij daarmee te redden?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:36:01

Als het goed is krijg je hem met verwarmen weer zachter. De vulling is inderdaad redelijk stevig als die helemaal afgekoeld is.

Beantwoorden
Bianca 2018-08-02 20:47:40

Wauw! Per toeval kom ik dit recept tegen, ik ga hem zeker proberen te maken, heb zelf in Zwitserland gewoond, en de Nusstorte was mijn ultieme verwennerij bij de bakker!

Beantwoorden
BI
Rutger 2018-08-06 13:27:55

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Hillie 2018-02-20 18:30:17

Rutger, deze taart gisteren gemaakt! Super, heerlijk. Ik raad iedereen aan die van karamel en noten houdt, maken deze taart.

Beantwoorden
HI
Maria 2018-02-10 13:37:04

Ik heb een nog een aardig balletje deeg over, weggooien kan natuurlijk,maar misschien heb je nog een tip voor restverwerking?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-11 17:35:56

Je kunt er altijd nog een kleine gevulde koek van maken, met wat amandelspijs erin bijvoorbeeld.

Beantwoorden
Rosalie 2017-11-03 20:25:29

Tot hoeveel graden moet je de karamel verwarmen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-11-06 12:01:23

Je kunt het beste op de kleur afgaan tot een goudbruine karamel.

Beantwoorden
Els 2017-07-14 12:43:13

Hoi Rutger, gebruik je geroosterde walnoten of ongeroosterd?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-07-19 23:08:02

Ik gebruik ze ongeroosterd.

Beantwoorden
Elisabeth 2017-07-04 21:27:17

Kan ik deze taart woensdag maken en blijft de taart dan tot zaterdag goed? Of is invriezen dan beter?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-07-10 00:50:32

Dat gaat prima. Wel luchtdicht verpakken en gewoon op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Nicole 2017-05-19 18:00:06

Ik heb de taart vorige week gebakken en hij was erg lekker. Komende zondag wil ik hem weer gaan bakken.

Ik heb alleen een vraag:
Bij mijn taart was niet alle ruimte tussen de noten gevuld met caramel. Als ik naar jouw foto kijk is wel alle ruimte gevuld. Heb ik iets fout gedaan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-05-26 11:02:30

Heb je de notenvulling goed stevig aangedrukt?

Beantwoorden
Judith 2017-04-15 17:08:01

Rutger,

Ik heb je taart net gemaakt! Hij ruikt heerlijk en morgen met Pasen gaan we hem eten. ? Toen ik de taart uit de oven wilde halen (onder- en bovenwarmte) kwam de caramel wel kokend boven borrelen. Nu is het weer een beetje gezakt. Kan ik de volgende keer iets anders doen zodat dit niet gebeurt?
Bedankt voor je super leuke en lekkere recepten!

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-04-18 11:32:15

Hoi! Dat kan geen kwaad hoor, gebeurd bij mij ook wel eens.

Beantwoorden
Marian 2017-04-03 23:06:01

Hoi Rutger
Wij houden niet van honing , kan ik daar wat anders voor gebruiken ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-05 23:04:02

De honing proef je echt niet meer terug, maar is eigenlijk wel nodig om de juiste substantie te krijgen.

Beantwoorden
Chantal 2017-03-23 12:25:38

Staat nu in de oven,ben heel benieuwd ruikt nu al lekker..had alleen niet genoeg walnoten dus aangevuld met cashew *onegzouten*

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-03-23 13:06:44

Dat is volgens mij ook een hele lekkere aanvulling!

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2017-03-12 07:29:36

Hoi Rutger
Ik heb hem gisteren gebakken en zoals verwacht hij is heerlijk.
Korst inderdaad iets hard maar niet vervelend, en die vulling die is echt te lekker.
Bedankt weer voor je inspiratie.
ik heb je bakbijbel ik krijg je recepten via mail en kijk uit naar je boek met hartige baksels.
Keep up the good work.
Groetjes Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-03-15 07:01:00

Goed om te horen! De knapperige korst vind ik er heel lekker aan. Als je de taart lang bewaard, en dat kan met deze heel goed, dan wordt het deeg iets minder knapperig.

Beantwoorden
Nelly Visser 2017-03-12 00:17:15

Rutger vanmiddag de walnotentaart gebakken.
Hij is heerlijk de rand is me wel wat aan de harde kant maar de smaak is prima.
Ben benieuwd wat je de volgende keer in petto hebt.

Groetjes,
Nelly

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-03-15 07:02:09

Had je de oven op hete lucht of gewoon onder- en bovenwarmte? Die laatste geeft het lekkerste resultaat.

Beantwoorden
Hilda 2017-03-11 20:41:03

Hmmmm, dut lijkt mij ook heerlijk.
Dat is t volgende wat ik gaat bakken.
De appelcake met Becel gold gebakken is heerlijk.
Ik doe t sltijd met roomboter maar fit is idd veel luchtiger en heerlijk fris door de citroen

Gr Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2017-03-15 07:02:34

Goed om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-11 07:05:57

Oh boy, dit lijkt mij een hemels taartje. Walnoten met caramel. One love.

Beantwoorden
JO
Lucia 2017-03-10 08:07:03

Dank je wel Rutger voor dit recept, lijkt me echt heerlijk.
De walnoten van afgelopen seizoen zijn net allemaal op (dus op naar de winkel) en zeker het recept bewaren voor komend seizoen als de tuin van de buren weer vol ligt met walnoten en ik mag komen rapen.

Beantwoorden
LU
Rutger 2017-03-11 17:56:05

Goed voornemen! Lekker!

Beantwoorden