Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • Voor de vulling
  • 175 ml slagroom
  • 50 ml honing
  • snuf zout
  • 250 gr suiker
  • 50 ml water
  • 300 gr walnoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt

Deze Zwitserse walnotentaart is een feestje om te eten! De romige karamelvulling vormt een mooi contrast met het deeg. Het voordeel van de Engadiner nusstorte is dat hij behoorlijk lang houdbaar is, perfect om dus van tevoren te maken of om weg te geven (of op te sturen) als cadeautje. Geniet van dit heerlijke Engadiner nusstorte recept!

Engadiner nusstorte

Bereiding: Engadiner nusstorte

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Doe de slagroom, de honing en een snuf zout in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de suiker en het water in een hoge pan en breng dit zonder te roeren aan de kook. Laat de suikersiroop koken tot een goudgele karamel. Roer er niet in, maar blijf er wel bij. Als de karamel te donker wordt is hij niet meer eetbaar. Giet de hete slagroom op de karamel (let op: dit gaat erg spatten en bruisen) en roer door tot alle karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, roer de walnoten door de karamelvulling en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol 2/3 van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en de zijkant (tot halverwege) van de springvorm. Verdeel de vulling over het deeg en druk dat voorzichtig aan. Rol het overige deeg uit tot een cirkel ter grote van de vorm. Leg deze op de vulling en druk de randjes aan met een vork. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de Engadiner nusstorte in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Engadiner nusstorte

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (36)
Loes 2022-06-14 10:25:53

Hi Rutger!!!
Al verschillende keren die heerlijke taart van jou gemaakt. Kun je i.p.v. gewone bloem ook volkoren meel gebruiken? Dat zou ik wel een keertje willen proberen... Wat zijn jouw ervaringen/mening hierover?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-06-14 14:01:53

Voor deze taart heb ik dat nog nooit geprobeerd. De structuur zal anders worden, maar je kunt het zeker een keer uitrpoberen.

Beantwoorden
Anneloes 2022-02-12 17:23:39

Vandaag gebakken met walnoten van onze eigen camping!
Voor het eerst karamel gemaakt en ging in 1 x goed! Heerlijk die karamel/walnoten vulling!!
Dit wordt een blijvertje!

Beantwoorden
AN
Sonia 2022-02-10 06:42:43

Kan de vulling ook gemaakt worden met Dulce de leche en appeltjes (noten allergie) Mvg

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-02-15 08:45:52

Dat zou je moeten proberen. Het kan wel zijn dat deze vulling te nat is, waardoor het deeg niet mooi krokant bakt.

Beantwoorden
Margret 2022-02-08 15:00:26

Hallo, kan je behalve walnoten ook andere noten zoal hazelnoten gebruiken?

Beantwoorden
MA
Betty 2022-02-10 17:52:35

Ik heb 'm deze week met gemengde noten van de lidl gemaakt
Superlekker

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-02-15 08:57:34

Dat kun je zeker proberen.

Beantwoorden
Cécile 2022-02-08 11:23:55

Hallo, kun je deze taart ook maken met amandelmeel ipv gewone bloem ?
Dank je wel en groet, Cécile

Beantwoorden
Rutger 2022-02-15 08:58:26

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Anne 2022-01-18 19:50:49

Oeh dit ziet er lekker uit!
Ik wil ongeveer dit recept maken, maar dan in de vorm van gevulde koeken i.p.v taart. Daarnaast laat ik mogelijk de honing weg in de vulling en voeg ik wat bakpoeder toe aan het deeg.

Maar nu vroeg ik me het volgende af.

1. Kan ik een deel van de koeken rauw (gevuld maar voor ze de oven ingaan) invriezen, zodat ik ze dan alleen nog maar hoef te bakken?

2. Kan je ook de helft van het deeg (gewoon als 'bal' verpakt in vershoudfolie) invriezen en dan weer ontdooien om hem vervolgens na het ontdooien uit te rollen, vullen en in de oven te plaatsen?

3. En kan je de koeken ook nadat ze gebakken zijn invriezen? Is dat dan nog lekker (krokant) na het ontdooien?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-22 12:38:43

Hoi. 1 kan prima volgens mij. 2 kan ook. en 3 kan ook. Ze zijn na het ontdooien wel iets minder knapperig.

Beantwoorden
Chantal 2022-01-12 08:11:39

Ga hem vandaag proberen. Zouje hem kunneninvriezen denk je? Ik bak graag, maar we eten er niet genoeg van🙈.

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-01-17 08:37:13

Dat kan zeker, maar deze kun je ook prima 2 weken op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Sandra 2022-01-04 21:45:02

Wanneer ik glutenvrije bloem wil gebruiken, moet ik dan nog iets extras toevoegen?

Beantwoorden
SA
Nadine 2022-01-06 08:47:45

Misschien een beetje xantaangom als vervanger voor de gluten blijft het in ieder geval aan elkaar plakken.

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-01-11 09:57:55

Volgens mij kan dat gewoon en hoef je niets extra's toe te voegen.

Beantwoorden
Jennifer Kilian 2021-12-04 18:25:42

Heel lekker. Eerste keer ging iets mis met het deeg, maag dat lag aan mij. Tweede poging leverde een deeg die viel uit elkaar, terwijl ik het recept secuur volgde. Kreeg het niet in een lap, dus puzzelen. Tips?

Beantwoorden
JE
F. Derksen 2021-10-14 15:21:36

Hallo Rutger, kan ik het deeg ook eerst een hele nacht in de koelkast leggen, en pas de volgende ochtend ermee aan de slag gaan?

Beantwoorden
F.
Rutger 2021-10-18 08:40:12

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Hanneke 2021-09-20 19:16:45

Zojuist het laatste stukje taart opgegeten. Wat een toprecept. Ga ik zeker vaker maken. Lang bewaren?! Is bij mij niet gelukt.

Beantwoorden
HA
Hester 2021-08-27 21:59:10

Hey… ik ben denk ik iets te snel gestopt met de caramel goudbruin te laten worden. Ik wilde niet dat hij te donker werd. Zou het erg zijn?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-09-13 08:53:06

De vulling zal dan iets dunner zijn en de smaak wat minder intens.

Beantwoorden
Diederick 2021-07-26 23:58:52

Ik heb Zeeuwse bloem in huis.. kan je deze goed bakken met Zeeuwse bloem? Of beter met gewone?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-07-28 08:47:37

Ik zou toch gewone bloem gebruiken, anders wordt het deeg wel heel bros.

Beantwoorden
Caroline Groot 2021-01-22 10:52:35

ik ben deze heerlijke taart aan het bakken, ruikt nu al heerlijk alleen ben ik vergeten deze te bestrijken met het losgeklopte ei staat nu 20 minuten in de oven. Kan ik dat nu nog er op smeren? Groet Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-01-25 08:50:48

Dat had gekund, maar ook zonder ei bovenop is de taart heerlijk hoor!

Beantwoorden
Birgit 2020-10-25 17:07:42

Heerlijke taart! Wel heel machtig, dus klein stukje is genoeg. Lekker lang van genieten dus!

Beantwoorden
BI
Laura 2019-09-07 19:49:16

Super goed gelukt, kun je best even mee doen want het zijn machtige stukjes. Heb lekker de helft ingevroren dus dat wordt nog een keer smullen. Dankje! Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Thea 2019-06-15 21:54:04

Ik heb deze taart al vaak gebakken en krijg er altijd veel complimenten over. Als cadeau hebben ze liever dat ik deze taart meebreng dan een bos bloemen. Ik heb er nu een Elstar appel in kleine stukjes gesneden samen met de walnoten doorgeroerd en dat is ook heel lekker zo’n frisje erdoor.

Beantwoorden
TH
Rutger 2019-06-17 14:35:43

Wat leuk om te horen! En wat een lekker idee die appel erdoor!

Beantwoorden
Marion 2018-11-08 08:36:58

Deze taart maak ik al jaren. Staat in een heel oud kookboekje van mij. Inderdaad heerlijk. Ik ga hem zaterdag weer eens maken. Wat ik wil vragen: kan ik het restant volgende week zaterdag ook nog eten? Of is dat te lang? Zo ja, zou ik hem dan in kunnen vriezen en hoe dan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-11 13:39:28

Volgens mij kan dat wel, maar invriezen kan zeker weten. Verpak de taart in dat geval in plasticfolie.

Beantwoorden
Judith 2018-11-07 20:16:09

Onze zoon Aron (10jaar) en ik hebben gisteren deze taart gebakken .
Ik had walnoten van mijn tante uit de tuin en ik had opeens heel veel zin in walnotentaart. Ik dacht ik Google eens of Rutger van HHB een recept heeft en já hoor!
De taart smaakte precies naar waar ik zin in had !
Duidelijk recept ook, bedankt!

Aron vond uiteindelijk het bakken leuker dan het opeten ;-) maar we gaan m zéker nog eens bakken !!

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-11-11 13:40:46

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Hilleen 2018-10-31 20:31:39

Vandaag gemaakt met de walnoten uit de tuin. Nu aan de koffie met een puntje taart, en het is heerlijk!! Blij met dit recept!

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-11-04 15:54:03

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Josien Berkhout 2018-08-29 19:08:08

Hoi Rutger,
Ik ben bezig met de notentaart te maken maar mijn vulling was superkleverig en is nu hij is afgekoeld keihard geworden, ik ben hem nu opnieuw aan het verwarmen met extra slagroom erbij, is hij daarmee te redden?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:36:01

Als het goed is krijg je hem met verwarmen weer zachter. De vulling is inderdaad redelijk stevig als die helemaal afgekoeld is.

Beantwoorden
Bianca 2018-08-02 20:47:40

Wauw! Per toeval kom ik dit recept tegen, ik ga hem zeker proberen te maken, heb zelf in Zwitserland gewoond, en de Nusstorte was mijn ultieme verwennerij bij de bakker!

Beantwoorden
BI
Rutger 2018-08-06 13:27:55

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Hillie 2018-02-20 18:30:17

Rutger, deze taart gisteren gemaakt! Super, heerlijk. Ik raad iedereen aan die van karamel en noten houdt, maken deze taart.

Beantwoorden
HI
Maria 2018-02-10 13:37:04

Ik heb een nog een aardig balletje deeg over, weggooien kan natuurlijk,maar misschien heb je nog een tip voor restverwerking?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-11 17:35:56

Je kunt er altijd nog een kleine gevulde koek van maken, met wat amandelspijs erin bijvoorbeeld.

Beantwoorden
Rosalie 2017-11-03 20:25:29

Tot hoeveel graden moet je de karamel verwarmen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-11-06 12:01:23

Je kunt het beste op de kleur afgaan tot een goudbruine karamel.

Beantwoorden
Els 2017-07-14 12:43:13

Hoi Rutger, gebruik je geroosterde walnoten of ongeroosterd?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-07-19 23:08:02

Ik gebruik ze ongeroosterd.

Beantwoorden
Elisabeth 2017-07-04 21:27:17

Kan ik deze taart woensdag maken en blijft de taart dan tot zaterdag goed? Of is invriezen dan beter?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-07-10 00:50:32

Dat gaat prima. Wel luchtdicht verpakken en gewoon op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Nicole 2017-05-19 18:00:06

Ik heb de taart vorige week gebakken en hij was erg lekker. Komende zondag wil ik hem weer gaan bakken.

Ik heb alleen een vraag:
Bij mijn taart was niet alle ruimte tussen de noten gevuld met caramel. Als ik naar jouw foto kijk is wel alle ruimte gevuld. Heb ik iets fout gedaan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-05-26 11:02:30

Heb je de notenvulling goed stevig aangedrukt?

Beantwoorden
Judith 2017-04-15 17:08:01

Rutger,

Ik heb je taart net gemaakt! Hij ruikt heerlijk en morgen met Pasen gaan we hem eten. ? Toen ik de taart uit de oven wilde halen (onder- en bovenwarmte) kwam de caramel wel kokend boven borrelen. Nu is het weer een beetje gezakt. Kan ik de volgende keer iets anders doen zodat dit niet gebeurt?
Bedankt voor je super leuke en lekkere recepten!

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-04-18 11:32:15

Hoi! Dat kan geen kwaad hoor, gebeurd bij mij ook wel eens.

Beantwoorden
Marian 2017-04-03 23:06:01

Hoi Rutger
Wij houden niet van honing , kan ik daar wat anders voor gebruiken ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-05 23:04:02

De honing proef je echt niet meer terug, maar is eigenlijk wel nodig om de juiste substantie te krijgen.

Beantwoorden
Chantal 2017-03-23 12:25:38

Staat nu in de oven,ben heel benieuwd ruikt nu al lekker..had alleen niet genoeg walnoten dus aangevuld met cashew *onegzouten*

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-03-23 13:06:44

Dat is volgens mij ook een hele lekkere aanvulling!

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2017-03-12 07:29:36

Hoi Rutger
Ik heb hem gisteren gebakken en zoals verwacht hij is heerlijk.
Korst inderdaad iets hard maar niet vervelend, en die vulling die is echt te lekker.
Bedankt weer voor je inspiratie.
ik heb je bakbijbel ik krijg je recepten via mail en kijk uit naar je boek met hartige baksels.
Keep up the good work.
Groetjes Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-03-15 07:01:00

Goed om te horen! De knapperige korst vind ik er heel lekker aan. Als je de taart lang bewaard, en dat kan met deze heel goed, dan wordt het deeg iets minder knapperig.

Beantwoorden
Nelly Visser 2017-03-12 00:17:15

Rutger vanmiddag de walnotentaart gebakken.
Hij is heerlijk de rand is me wel wat aan de harde kant maar de smaak is prima.
Ben benieuwd wat je de volgende keer in petto hebt.

Groetjes,
Nelly

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-03-15 07:02:09

Had je de oven op hete lucht of gewoon onder- en bovenwarmte? Die laatste geeft het lekkerste resultaat.

Beantwoorden
Hilda 2017-03-11 20:41:03

Hmmmm, dut lijkt mij ook heerlijk.
Dat is t volgende wat ik gaat bakken.
De appelcake met Becel gold gebakken is heerlijk.
Ik doe t sltijd met roomboter maar fit is idd veel luchtiger en heerlijk fris door de citroen

Gr Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2017-03-15 07:02:34

Goed om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-11 07:05:57

Oh boy, dit lijkt mij een hemels taartje. Walnoten met caramel. One love.

Beantwoorden
JO
Lucia 2017-03-10 08:07:03

Dank je wel Rutger voor dit recept, lijkt me echt heerlijk.
De walnoten van afgelopen seizoen zijn net allemaal op (dus op naar de winkel) en zeker het recept bewaren voor komend seizoen als de tuin van de buren weer vol ligt met walnoten en ik mag komen rapen.

Beantwoorden
LU
Rutger 2017-03-11 17:56:05

Goed voornemen! Lekker!

Beantwoorden