Pizza bianca is een pizza zonder tomatensaus; een witte pizza. Superlekker als variatie op de bekende pizzasoorten, die over het algemeen met tomatensaus worden gemaakt. Het leuke van deze pizza is dat je er heel veel verschillende variaties mee kunt maken. Daardoor is het extra leuk om met elkaar te maken en te eten. Iedereen kiest zijn favoriete topping en maakt zo zijn eigen stukje van de pizza bianca. Perfect voor tijdens een spelletjesavond of als makkelijke maaltijd in het weekend. Ik weet zeker dat je heel veel vrienden blij gaat maken met deze onwijs lekkere pizza!
Voor deze makkelijke pizza bianca heb ik het koelverse pizzadeeg van Tante Fanny gebruikt. Dit koelverse pizzadeeg is al direct klaar voor de oven, het is zelfs al uitgerold op bakpapier. Ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten! Wil je trouwens meer bakinspiratie en handige uitleg over wat je allemaal met het verse deeg van Tante Fanny kunt maken? Schrijf je dan hier in voor hun maandelijkse nieuwsbrief vol met recepten en tips!
Bereiding: Pizza bianca
Voor alle vier de soorten pizza bianca gebruik je 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg van 400 gram. De hoeveelheden van de genoemde ingrediënten zijn voor een hele pizza, zo groot als de bakplaat. Wil je net als op de foto op één pizza vier verschillende toppings, dan kun je de hoeveelheden door 4 delen.
Verwarm de oven voor op 220 °C en leg het pizzadeeg met bakpapier en al op de bakplaat. Beleg de pizza met één (of meerdere) van onderstaande toppingen en bak de pizza vervolgens 15-20 minuten.
Pizza bianca met mozzarella en Parmaham
Snijd 2 bollen (buffel)mozarella (à 125 gram) in plakjes en verdeel deze over het deeg. Bak de pizza en verdeel na het bakken 100 gram Parmaham, 50 gram rucola en 50 gram Parmazaanse in schilfers over de pizza.
Pizza bianca met brie en spek
Snijd 300 gram brie in plakjes en verdeel deze over het pizzadeeg. Leg daar 100 gram ontbijtspek in plakjes op en strooi er tot slot 60 gram grofgehakte walnoten over. Bak de pizza en sprenkel er na het bakken wat honing over.
Pizza bianca met geitenkaas
Bestrijk het deeg met 100 gram crème fraiche. Snijd 1 rode ui in halve ringen en verdeel die over de crème fraiche. Verbrokkel 125 gram geitenkaas en strooi deze samen met 30 gram pijnboompittjes over het deeg. Bak de pizza en garneer hem na het bakken met 50 gram veldsla.
Pizza bianca met gegrilde aubergine en gorgonzola
Was 1 aubergine en snijd deze in plakken van een halve centimeter dikte. Bestrooi de aubergineplakken met wat zout en laat deze een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine vervolgens goed droog met wat keukenpapier en bestrijk beide kanten met olijfolie. Verhit een grillpan en gril de aubergine aan beide zijden, in totaal 3-5 minuten. Bestrijk het pizzadeeg met 100 gram mascarpone, leg daar plakken gegrilde aubergine op en strooi daar 100 gram verbrokkelde gorgonzola over. Bak de pizza.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Ruger,
Wat handig, een uitgerolde pizzabodem die je zo op de plaat kunt leggen! Ik dacht altijd dat ze rond waren. Die van hartige taartdeeg zijn dat wel in elk geval. Bedankt voor de tip en voor de heerlijke toppings! Ik zou zelf niet op aubergine met gorgonzola gekomen zijn voor op een pizza, maar het kan dus heel goed zoals blijkt. Nogmaals bedankt, dit was erg leerzaam.
Een hartelijke groet,
Marja