De afgelopen weken worden er bij ons heel veel pizza’s gebakken, zoals jullie wellicht aan de pizzarecepten de laatste tijd gemerkt hebben. We proberen steeds nieuwe pizzarecepten uit en vandaag deel ik je wederom één van onze (nieuwe) favorieten: pizza met gekarameliseerde ui. Door de ui heel langzaam te karamelliseren krijgt deze een heerlijke zachte en licht zoete smaak. Dat in combinatie met ricotta en fontina is heerlijk als topping op een zelfgebakken pizza!

Pizza met gekarameliseerde ui

Fontina is een Italiaanse bergkaas met een notige en licht fruitige smaak. In plaats van deze kaas kun je natuurlijk ook een andere kaas gebruiken, zoals geraspte gruyère. De uien in dit recept heb ik in de pan gekarameliseerd, maar je kan deze ook heel goed in een slowcooker maken. Doe dat dan in ongeveer 8 uur op de lage stand van je slowcooker. Met dit recept maak je 4 pizza’s.

Pizza met gekarameliseerde ui
Ingrediëntenlijst
  • Voor de gekarameliseerde uien
  • 4-5 uien
  • 40 gr boter
  • 1 ½ tl verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • zout & peper
  • Voor de pizza
  • 1 recept pizzadeeg
  • semolina of bloem, voor het werkblad
  • 150 gr ricotta
  • 200 gr Fontina, in blokjes
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Pizza met gekarameliseerde ui maken

Maak het deeg volgens dit recept voor pizza deeg. Verdeel het deeg in 4 bollen en laat deze rijzen.

Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en doe de uien erbij. Laat de uien op laag vuur ongeveer 45 minuten zacht bakken, tot ze goudgeel van kleur en gekarameliseerd zijn. Voeg aan het eind de tijm toe en breng de gekarameliseerde uien op smaak met peper en zout. Laat ze afkoelen voordat je ze verder gaat verwerken.

De pizza met gekarameliseerde ui bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen (anders met een bakplaat erin), voor op 250 ⁰C. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Bestrijk het deeg met wat ricotta. Verdeel daar de gekarameliseerde uien over en bestrooi dat tot slot met de blokjes fontina. Schuif de pizza op de hete ovensteen of bakplaat en bak de pizza 10-15 minuten.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
AJ 2019-08-23 16:29:30

Met ui is een leuke keuze, maar dan met een andere kaas.
AJ

Beantwoorden
AJ
Theo 2022-10-01 15:23:15

Beste Rutger, waarom moet ik 224 advertising bedrijven stuk voor stuk uitvinken als ik van hun 'legitimate belang' af wil om mij te tracken?
Zeg nou zelf, dat is toch niet normaal?
224 bedrijven die je bezoek willen tracken!

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-10-11 08:43:37

Hoi! Cookies blijven altijd lastig. Dit is vanwege de advertenties die op mijn site staan, die nodig zijn voor de inkomsten. Zonder die inkomsten kan ik iedereen helaas niet voorzien van gratis recepten en content. Er komen heel veel kosten kijken bij het hosten en onderhouden van een site, die moeten ergens door gedekt worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.