De pizza bolognese is een echte klassieker! Het pizzadeeg wordt bedekt met een zelfgemaakte bolognesesaus en bestrooid met Parmazaanse kaas. Dat levert een onwijs lekkere pizza op met een heerlijke volle smaak! Voor een rijkere bolognesesaus kun je 1 wortel en 1 stengel bleekselderij – beide in kleine stukjes gesneden – met de ui meebakken. Je maakt met dit recept iets meer bolognesesaus dan je nodig hebt voor de pizza’s. De overgebleven saus is heerlijk door de pasta of je kunt het invriezen om voor een volgende keer pizza’s bakken te gebruiken.
- Voor de pizza
- 1 recept pizzadeeg
- semolina of bloem, voor het werkblad
- 100 gr Parmazaanse kaas, geraspt
- Voor de bolognesesaus
- 2 el olijfolie
- 100 gr pancetta, in stukjes (of gebruik gerookt ontbijtspek)
- 1 ui, gesnipperd
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gr rundergehakt
- 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
- 1 laurierblaadje
- 150 ml rode wijn
- 400 gr tomaten passata
- 1 tl rode wijnazijn
Pizza bolognese maken
Maak het deeg volgens dit recept voor pizza deeg. Verdeel het deeg in 4 bollen en laat deze rijzen.
Bolognesesaus maken
Verhit de olijfolie in een pan en bak daar de stukjes pancetta, gesnipperde ui en fijngehakte knoflook enkele minuten in. Voeg het rundergehakt toe en bak dit mee. Blijf het mengsel doorroeren, zodat het gehakt rul bakt. Bak het gehakt ongeveer 5 minuten mee. Voeg de gehakte rozemarijn, het laurierblaadje en de rode wijn toe en meng alles door elkaar. Laat de wijn inkoken en voeg tot slot de tomaten passata en rode wijnazijn toe. Roer de saus door elkaar, breng aan de kook en dek het af met een deksel schuin op de pan. Laat de bolognesesaus 1 – 1 ½ uur zachtjes pruttelen en roer het daarbij af en toe door. Proef de saus tegen het einde en breng ‘m op smaak met peper en zout. Laat de saus afkoelen voor je het gebruikt op de pizza’s.
De pizza bolognese bakken
Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen (anders met een bakplaat erin), voor op 250 ⁰C. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Verdeel wat van de bolognesesaus over heet deeg en bestrooi dit met gehakte Parmazaanse kaas. Schuif de pizza op de hete ovensteen of bakplaat en bak de pizza bolognese 10-15 minuten.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Rutger, we hebben een hele grote trommel met een stuk of 400 van je recepten. Even een wilde gok hoor. Alle recepten op een briefje geschreven en elk weekend mag iemand uit het gezin 'blind' een briefje pakken. Deze staat voor dit weekend gepland. Erg benieuwd! Rode wijnazijn en rode wijn. Ik las net dat ik de rode wijn kan vervangen door bouillon. Is de rode wijnazijn nodig, of kan de witte ook? Ik heb de rode niet in huis. Wil het wel kopen maar denk niet dat ik dit vaak ga gebruiken.
BeantwoordenHoi! Wat leuk! Het geeft de bolognese suas wel een diepere smaak, maar je kunt het ook weglaten.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.