Ingrediëntenlijst
  • Voor de pizza
  • 1 recept pizzadeeg
  • semolina of bloem, voor het werkblad
  • 100 gr Parmazaanse kaas, geraspt
  • Voor de bolognesesaus
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr pancetta, in stukjes (of gebruik gerookt ontbijtspek)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 150 ml rode wijn
  • 400 gr tomaten passata
  • 1 tl rode wijnazijn

De pizza bolognese is een echte klassieker! Het pizzadeeg wordt bedekt met een zelfgemaakte bolognesesaus en bestrooid met Parmazaanse kaas. Dat levert een onwijs lekkere pizza op met een heerlijke volle smaak! Voor een rijkere bolognesesaus kun je 1 wortel en 1 stengel bleekselderij – beide in kleine stukjes gesneden – met de ui meebakken. Je maakt met dit recept iets meer bolognesesaus dan je nodig hebt voor de pizza’s. De overgebleven saus is heerlijk door de pasta of je kunt het invriezen om voor een volgende keer pizza’s bakken te gebruiken.

Pizza bolognese – recept

Bereiding: Pizza bolognese

Maak het deeg volgens dit recept voor pizza deeg. Verdeel het deeg in 4 bollen en laat deze rijzen.

Bolognesesaus maken

Verhit de olijfolie in een pan en bak daar de stukjes pancetta, gesnipperde ui en fijngehakte knoflook enkele minuten in. Voeg het rundergehakt toe en bak dit mee. Blijf het mengsel doorroeren, zodat het gehakt rul bakt. Bak het gehakt ongeveer 5 minuten mee. Voeg de gehakte rozemarijn, het laurierblaadje en de rode wijn toe en meng alles door elkaar. Laat de wijn inkoken en voeg tot slot de tomaten passata en rode wijnazijn toe. Roer de saus door elkaar, breng aan de kook en dek het af met een deksel schuin op de pan. Laat de bolognesesaus 1 – 1 ½ uur zachtjes pruttelen en roer het daarbij af en toe door. Proef de saus tegen het einde en breng ‘m op smaak met peper en zout. Laat de saus afkoelen voor je het gebruikt op de pizza’s.

De pizza bolognese bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen (anders met een bakplaat erin), voor op 250 ⁰C. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Verdeel wat van de bolognesesaus over heet deeg en bestrooi dit met gehakte Parmazaanse kaas. Schuif de pizza op de hete ovensteen of bakplaat en bak de pizza bolognese 10-15 minuten.

Pizza bolognese – recept
Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Rose 2019-08-11 16:15:02

Kan het ook zonder wijn?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-08-13 21:09:03

Ja hoor. Je kunt in plaats van de wijn ook wat bouillon gebruiken of wat water toevoegen.

Beantwoorden