- Voor de koekjes
- 300 gr bloem
- 200 gr boter
- 160 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- Voor de meringue
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 70 gr fijne suiker
- 60 gr poedersuiker
Onlangs at ik ergens jitterbugs; Zweedse koekjes die bestaan uit koekdeeg met eiwitschuim erin gerold. Het was voor het eerst dat ik deze combinatie tegenkwam. Gek eigenlijk, want de combinatie van koek en schuim is super lekker! Het knapperig koekdeeg met krokant en taai schuim is verrassend smaakvol. Geïnspireerd door de jitterbugs ben ik zelf aan de slag gegaan, met als basis het deeg van mijn favoriete koekjes.
Bereiding: Opgerolde koekjes met meringue
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt voor de meringue goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.
Kneed het deeg nog kort door en verdeel het in tweeën. Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Smeer de helft van de meringue over het deeg en rol de plak daarna voorzichtig op. Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 1 centimeter dik en leg deze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de andere helft van het deeg en de meringue. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de opgerolde koekjes met meringue afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Ik heb je aan het werk gezien in het kooktheater afgelopen zomer in Sleen.
Ik zou dolgraag zelf aan de slag gaan in een workshop.

Ik heb net de eerste geproefd,heerlijk ik krijg er niet zoveel merinque tussen als jij. Door het oprollen loopt het eruit,moet nog wat vaker oefenen waarschijnlijk.
BeantwoordenBij het oprollen moet je eigenlijk nauwelijks druk uitoefenen op het deeg. Dan gaat het goed. En een scherp mes om ze te snijden is ook erg fijn!
Beantwoorden
Wat een goed idee. Deze koekjes moet ik zeker eens maken. Ze lijken me heerlijk.
BeantwoordenZiet er heerlijk uit Rutger
Ga zeker proberen of het mij lukt
Het ziet er heerlijk uit
Erg lekker, ik heb zelf wel vanillesuiker toegevoegd aan het eiwitschuim om dit een iets nadrukkelijkere smaak te geven.
BeantwoordenHallo Rutger!
Wat een leuk recept, vond het wel een kleine uitdaging:) is goed gelukt, gisterenavond stiekem al een geproefd. Merengue is heerlijk taai, echter koekdeeg niet helemaal gaar.... Ik denk dat als ik het langer in de oven doe, de merengue minder taai wordt, klopt dat? Heb je tips/advies?
Groet, Elise
Hoi!
Het koekdeeg hoort zeker wel gaar en knapperig te zijn. De volgende keer zou ik ze toch langer bakken. Ik denk dat het verschil in taaiheid van de meringue wel meevalt.

Hoi Rutger,
Kun je het deeg voor de koekjes de avond tevoren al maken, zodat je de dag erna sneller aan de slag kunt?
BeantwoordenDat kan zeker! Haal het wel een half uurtje van tevoren uit de koelkast, anders is het te stevig om goed uit te rollen.
Beantwoorden
Wat een zoute koekjes! Ik zou er een volgende keer minder zout in doen.
BeantwoordenIk heb de koekjes gebakken! Mmm, de koekjes zijn knapperig en de meringue is is taai maar wel al bruiner dan op de foto ? Ik vraag me af hoe ze horen te zijn...
BeantwoordenHet belangrijkste is dat ze lekker zijn! De meringue mag best een beetje bruin zijn. Juist dat contrast van het knapperige deeg en de taaie meringue maakt de koekjes heerlijk.
Beantwoorden
Thuis zijn deze koekjes al topfavoriet. Mijn kinderen vonden dat ik ze moest trakteren op mijn werk. Ik heb er een stuk of 100 gebakken en ik heb zoveel complimentjes gehad!!
Echt leuk....
Beste Rutger,
Ik heb de koekjes vanavond gebakken alles ging goed tot het oprollen.. Ze kregen niet de mooie ronde vormen die in de koekjesbijbel staan, maar vielen soms uit elkaar wanneer soms het deeg brak of waren een stuk platter.. Ook liep dr merinque (die wel goed stijf) was eruit. Ik heb ze met een scherp vleesmes gesneden is het beter met een scherp kartelmes en dan een zaagbeweging?
Horen de koekjes eerder meer bruin/beige te zijn of echt geelig na het bakken?
Heb je misschien tips voor het goed oprollen van zn koekbeslagen? Bij mij worden ze nooit mooi rond..
Hoi. Een kartelmes werkt beter. Door zagend te snijden en iet te drukken, blijft de rol mooier en komt de meringue er niet uit. En verder vooral veel oefenen, dan wordt het steeds mooier.
Beantwoorden
Hoi Rutger, veranderd de tijd van bakken als je blauwe bessen toevoegt aan het koekjesdeeg?
BeantwoordenDe tijd verandert op zich niet, maar door het vocht uit de blauwe bessen zal het deeg en de meringue niet goed gaar worden en heel nat blijven. Het lijkt mij geen succes.
Beantwoorden
