- Voor het deeg
- 160 gr boter, op kamertemperatuur
- 130 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ½ el speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 45 ml water
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- grove suiker of fijne greinsuiker
Eén van de grootste uitdagingen tijdens het schrijven van Koekjesbijbel was het vinden van het perfecte recept voor dennenkoeken. Mijn moeder vertelde vaak over deze koeken, die ze vroeger bij het openluchtzwembad van haar zakgeld kocht. Die koek mocht dus echt niet ontbreken in mijn boek, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Met hulp van familie (die de koeken daar ook vroeger hebben geproefd) hebben we een aantal versies geproefd, tot dit dennenkoek recept voorbij kwam. Bingo! Dit is ‘m! Tijdens de zoektocht naar het perfecte dennenkoeken recept kwam ik er achter dat deze koeken ook wel heidekoeken worden genoemd. Met dit recept bak je 10-14 koeken.
Heb je zin in meer koekjesrecepten? In mijn Koekjesbijbel vind je ruim 160 koekrecepten! Meer informatie over Koekjesbijbel vind je hier!
Wil je meer tips over het makkelijk en gelijkmatig uitrollen van deeg? Check dan dit artikel!
Bereiding: Dennenkoeken
Doe de boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het water erdoor. Voeg de bloem en baking soda toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Gebruik een ronde uitsteker met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de cirkels met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met water en bestrooi ze met de grove suiker of fijne greinsuiker.
Bak de dennenkoeken in 25-30 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Saskia Lelieveld








