Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 160 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ½ el speculaaskruiden
  • ¼ tl zout
  • 45 ml water
  • 250 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • grove suiker of fijne greinsuiker

Eén van de grootste uitdagingen tijdens het schrijven van Koekjesbijbel was het vinden van het perfecte recept voor dennenkoeken. Mijn moeder vertelde vaak over deze koeken, die ze vroeger bij het openluchtzwembad van haar zakgeld kocht. Die koek mocht dus echt niet ontbreken in mijn boek, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Met hulp van familie (die de koeken daar ook vroeger hebben geproefd) hebben we een aantal versies geproefd, tot dit dennenkoek recept voorbij kwam. Bingo! Dit is ‘m! Tijdens de zoektocht naar het perfecte dennenkoeken recept kwam ik er achter dat deze koeken ook wel heidekoeken worden genoemd. Met dit recept bak je 10-14 koeken.

Heb je zin in meer koekjesrecepten? In mijn Koekjesbijbel vind je ruim 160 koekrecepten! Meer informatie over Koekjesbijbel vind je hier!

Wil je meer tips over het makkelijk en gelijkmatig uitrollen van deeg? Check dan dit artikel!

Bereiding: Dennenkoeken

Doe de boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het water erdoor. Voeg de bloem en baking soda toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Gebruik een ronde uitsteker met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de cirkels met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met water en bestrooi ze met de grove suiker of fijne greinsuiker.

Bak de dennenkoeken in 25-30 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Johanna 2020-02-16 12:01:28

Amandel eel kan je mengen met volkorenmeel, dacht 1 deel amandel eel 2 deelen volkorenmeel

Beantwoorden
JO
Karin 2020-02-14 17:21:31

Goedendag,
Ik heb de koeken meermalen moeten verlengen omdat ze niet gaar worden. Ik had er wel twee bakplaten in en heb deze af en toe gedurende de baktijd van 30 minuten geswitcht. Ik heb een elektrische oven had ik dan een andere tijd en temperatuur moeten aanhouden misschien?

Mvg Karin.

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-02-17 08:51:40

Als je twee lagen tegelijk bakt gaat dat vaak ten koste van het baksel. In dat geval kun je beter wel de hetelucht stand van de oven gebruiken. Het gelijkmatigste resultaat krijg je met 1 bakplaat tegelijk in de oven.

Beantwoorden
Marion Mandersloot 2020-02-08 11:50:04

Bedankt voor het recept Rutger, die ga ik binnenkort zéker maken! Ik heb ook hele goede herinneringen aan dennenkoeken. Vroeger had je in het Singer museum in Laren elk najaar een bloemententoonstelling waar ik met mijn ouders naartoe ging. Standaard dronken we daar dan koffie met zo'n hele grote dennenkoek, heerlijk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-11 12:48:48

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Sonja 2020-02-05 15:51:18

Nu voor de tweede keer gemaakt, maar nu samen met mijn kleinzoon. En het is ook nu weer een succes!!

Beantwoorden
SO
Rutger 2020-02-11 12:54:33

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Erica 2020-02-02 09:24:57

Kan iemand mij een tip geven waar de greinsuiker te koop is 🤔? Hier in de winkels niet, daar kan ik alleen parels kopen. Ik gebruik dit ook voor de amandelspijs broodjes.
Dank voor de informatie en de koeken ga ik zeker maken 😋!

Beantwoorden
ER
He 2020-02-02 12:19:52

Vaak bij een molen of soms de welkoop

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-02-03 09:16:32

Vaak is het inderdaad bij een molen te koop. Online kun je het ook vinden: https://www.bouwhuis.com/mini-parelsuiker-500gr

Beantwoorden
Marleen 2020-02-01 17:18:18

De eerste batch is net uit de oven. Heerlijke koeken! Goede herinneringen aan vroeguh ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-03 09:19:11

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Janka 2020-01-31 22:50:15

Leuk! Ze zijn Ede, met name in de zomer rond Heideweek, inderdaad te koop als Heidekoeken.

Beantwoorden
JA
Petra 2020-01-31 18:06:06

Ik mag geen suiker en bloem, voor de suiker heb ik een goede vervanger.
Dat heb ik gekocht bij Sukrin, golden suiker is net zo als bruine basterdsuiker.
Maar wat voor een vervanger voor de bloem kan ik gebruiken?
Amandelmeel, kokosmeel of nog anders?
Ik kwam vroeger in het Mirandabad in Amsterdam, heerlijk de dennekoek👍

Beantwoorden
PE
Janka 2020-01-31 21:24:01

AH verkoopt ‘vrij van gluten’ meelmix (combi van rijstmeel, aardappelzetmeel en maïsmeel), die vrij van tarwe en suiker is. Dit werkt vast prima voor koekjes.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-02-03 09:20:13

Hoi! Ik heb voor dit recept geen ervaring met glutenvrije producten, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen.

Beantwoorden
Rachel Kromdijk 2020-01-31 11:46:58

Het ziet er heerlijk uit, je hebt er een nieuwe volger bij!

Beantwoorden
RA
Rutger 2020-02-03 09:20:33

Wat leuk! Welkom!

Beantwoorden
Hetty 2020-01-31 10:13:53

Wat leuk! Ik kocht ze ook in het openlucht zwembad in Leusden, jaren 60 en 70. Jouw post van vandaag brengt een glimlach op mijn gezicht en herinneringen.
Ik ga ze zeker bakken.

Fijn weekend,
Hetty

Beantwoorden
HE