Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringue
  • 8 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 300 gr fijne suiker
  • 200 gr poedersuiker
  • Voor de vulling
  • 500 ml slagroom
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 500 gr mascarpone
  • ½ vanillestokje, het merg
  • Verder nodig
  • vers fruit, denk daarbij aan frambozen, aalbessen, bramen, blauwe bessen en granaatappelpitjes
  • frambozensaus
  • glittersuiker, optioneel, om te bestrooien

Met deze kersttaart heb je echt een geweldig kerstdessert voor de hele familie! Je kunt er echt met heel veel mensen van genieten, zeker 12-16 mensen! Bouw de kerst schuimtaart pas vlak voor het serveren op, dan is hij het lekkerst. En met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!

Bereiding: Gigantische kerst schuimtaart

Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Zorg dat de kom en garde die je gaat gebruiken om de eiwitten op te kloppen brandschoon en vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de fijne suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Vorm van de meringue drie cirkels, van ongeveer 15, 21 en 27 centimeter. Om dit makkelijker te maken kun je de cirkels eerst op het bakpapier tekenen. Zelf gebruik ik daar vaak bordjes en kommetjes voor. Door deze om te trekken met een potlood op het bakpapier maak je heel makkelijk mooie cirkels. Laat de meringue cirkels 4-5 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimplakken afkoelen in de oven.

Bouw de meringue taart pas vlak voordat je hem gaat serveren op. Als je dit veel eerder doet, wordt het schuim zacht door het vocht uit de vulling.

Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Voeg de mascarpone en het vanillemerg toe en klop alles door tot een stevige vulling. Bestrijk de grootste schuimplak met wat van de vulling en verdeel daar een gedeelte van het fruit over. Besprenkel deze met wat frambozensaus en dek dit af met de middelgrote meringueplak. Ga zo verder met het opbouwen van de taart en eindig met fruit en frambozensaus bovenop de taart. Bestrooi de schuimtaart desgewenst met wat glittersuiker voor een extra feestelijk effect!

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Petra 2018-12-27 09:52:50

De taart was heerlijk, net als de frambozen saus! Ik vroeg me nog wel af waarom je het schuim 4-5 uur droogt ipv 1,5 uur gemiddeld zoals bij een pavlova. Is dat vooral voor de stevigheid? Ik zou het een volgende keer misschien iets korter willen drogen, zodat de binnenkant nog iets zachter/taaier is, nu was dat maar een klein beetje. Bedankt voor het idee en het recept!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-28 12:16:32

Hallo Petra. Dat heb ik inderdaad voor de stevigheid gedaan. Een pavlova is nog wat zacht van binnen, maar bij het stapelen van de verschillende onderdelen in deze taart kan dat problemen geven. Het moet wel stevig zijn. Fijn dat jullie er van genoten hebben!

Beantwoorden
Heidi 2018-12-22 11:47:27

Ha Rutger, ziet er super feestelijk uit! Zijn de kransen dicht? Lijkt me bijna niet te doen met 8 eiwitten...?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-12-24 13:24:53

Het zijn echt dichte cirkels, geen open ruimte in het midden.

Beantwoorden
Carolien 2018-12-22 00:39:34

Mijn ervaring met een mengsel van slagroom en mascarpone is dat het juist slapper wordt, en zeker hoe meer je het door elkaar spatelt. Hier staat dat het mengsel doorgeklopt moet worden, echt met de mixer? Ben echt bang dat het weer (veel) te vloeibaar wordt.

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-24 13:27:09

Dat gaat echt goed. Het lijkt eerst inderdaad wat slapper te worden, maar als je blijft doorkloppen kan het heel stevig worden.

Beantwoorden
Manon 2018-12-17 10:07:54

Hallo Rutger, Kan je de schuimkransen een dag van te voren maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-19 09:31:05

Zeker. Als je ze luchtdicht bewaard kan dat prima.

Beantwoorden
Anne 2018-12-14 14:37:20

Hoe lang moeten de merengue garen? Kan ik niet uit het recept halen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-17 08:38:23

Het staat in de bereiding. 4-5 uur drogen op 100 graden. Omdat de temperatuur erg laag is, is het meer drogen dan bakken.

Beantwoorden
Anne Wackers 2018-12-14 14:35:50

Hoe lang moeten de merengue in de oven garen?

Beantwoorden
AN
Margriet 2018-12-14 11:42:52

Ziet er spectaculair uit.
Ga ik zeker proberen!
Bedankt voor het duidelijke recept.
Fijne feestdagen en een smaakvol 2019 gewenst.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-17 08:38:53

Dankjewel! Jij ook hele fijne dagen!

Beantwoorden
Coby 2018-12-14 09:56:16

Geweldig lekker dat ga ik maken.
Dat is smullen geblazen.
dank voor het recept Rutger

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-17 08:39:20

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden