- Voor de meringue
- 8 eiwitten
- ¼ tl zout
- 300 gr fijne suiker
- 200 gr poedersuiker
- Voor de vulling
- 500 ml slagroom
- 75 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 500 gr mascarpone
- ½ vanillestokje, het merg
- Verder nodig
- vers fruit, denk daarbij aan frambozen, aalbessen, bramen, blauwe bessen en granaatappelpitjes
- frambozensaus
- glittersuiker, optioneel, om te bestrooien
Met deze kersttaart heb je echt een geweldig kerstdessert voor de hele familie! Je kunt er echt met heel veel mensen van genieten, zeker 12-16 mensen! Bouw de kerst schuimtaart pas vlak voor het serveren op, dan is hij het lekkerst. En met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!
Bereiding: Gigantische kerst schuimtaart
Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Zorg dat de kom en garde die je gaat gebruiken om de eiwitten op te kloppen brandschoon en vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de fijne suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.
Vorm van de meringue drie cirkels, van ongeveer 15, 21 en 27 centimeter. Om dit makkelijker te maken kun je de cirkels eerst op het bakpapier tekenen. Zelf gebruik ik daar vaak bordjes en kommetjes voor. Door deze om te trekken met een potlood op het bakpapier maak je heel makkelijk mooie cirkels. Laat de meringue cirkels 4-5 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimplakken afkoelen in de oven.
Bouw de meringue taart pas vlak voordat je hem gaat serveren op. Als je dit veel eerder doet, wordt het schuim zacht door het vocht uit de vulling.
Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Voeg de mascarpone en het vanillemerg toe en klop alles door tot een stevige vulling. Bestrijk de grootste schuimplak met wat van de vulling en verdeel daar een gedeelte van het fruit over. Besprenkel deze met wat frambozensaus en dek dit af met de middelgrote meringueplak. Ga zo verder met het opbouwen van de taart en eindig met fruit en frambozensaus bovenop de taart. Bestrooi de schuimtaart desgewenst met wat glittersuiker voor een extra feestelijk effect!
Foto: Erik Spronk














