Het recept voor dit verrassende ijs met venkelzaad komt uit Made in India van Meera Sodha. Dit kookboek staat vol met authentieke Indiase recepten. Denk daarbij aan heel veel verschillende soorten curry’s, gerechten als kip tikka, samosa’s, rijstgerechten en nog heel veel meer.  De prachtige foto’s in het boek zijn gemaakt door David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver). Mijn interesse gaat altijd gelijk uit naar het hoofdstuk Desserts. Ook daar staan mooie recepten in, waaronder deze van ijs met Venkelzaad.

Venkelzaad wordt in allerlei soorten Indiase gerechten verwerkt, maar traditioneel alleen na de maaltijd geserveerd, net als pepermuntkussentjes in Engeland, als een lekkere mondverfrisser en digestief. Meera Sodha houdt van de smaak die zoet en verwarmend is net als anijszaad, maar tegelijkertijd verfrissend, wat het een volmaakt dessert maakt om de maaltijd mee af te sluiten.

IJs met venkelzaad
Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs
  • 2 el venkelzaad
  • 3 dl volle melk
  • een snuf zout
  • 3 dl slagroom
  • 5 eidooiers
  • 150 gr fijne kristalsuiker
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: IJs met venkelzaad

Kneus het venkelzaad in een vijzel met een stamper. Giet de melk in een pan, roer het venkelzaad en het zout erdoor en verwarm alles rustig tot er belletjes langs de rand ontstaan, maar de melk niet kookt. Neem de pan van het vuur, roer de room erdoor en laat dit alles 15-20 minuten trekken.

Klop de eidooiers in een mengkom met de suiker tot een bleke, luchtige massa en klop ze zeer geleidelijk door het roommengsel. Zet de pan op laag vuur en verwarm het roommengsel al roerend tot het een custardvla is die de bolle kant van de lepel bedekt. (Niet laten koken!)

Giet de vla in een kom en laat hem afkoelen. Druk hem door een zeef of door een kaasdoek om de stukjes venkelzaad te verwijderen en zet hem dan een paar uur in de koelkast. Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs (dat duurt zo’n 20 minuten). Of giet het in een plastic diepvriesdoos en zet hem in de vriezer; klop na 45 minuten de gevormde ijskristallen door de rest van het roommengsel. Klop het ijs gedurende 2-3 uur om de 30 minuten glad tot het bevroren is.

Nieuwsgierig geworden naar Made in India? Kijk hier voor meer informatie!

Made in India

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Gerda Pietersen 2016-07-19 21:32:05

heerlijk recept. Het lijkt wel drop. Volgens mijn man de smaak van trekdrop

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-07-19 23:47:55

Die associatie kan ik me heel goed voorstellen! Ik vond het ook verrassend lekker!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.