Mascarpone ijs is heerlijk vol van smaak en past heel goed bij fruit. Samen met Maarten heb ik dit recept bedacht. Het mascarpone ijs recept is van mijn hand en de gestoofde steenvruchten met onder andere steranijs zijn bedacht door Maarten. De gestoofde steenvruchten zijn het lekkerst van de barbecue, maar ze kunnen ook in de oven worden gemaakt. Zorg dat je met het maken van het mascarpone ijs een dag eerder begint, zodat de ijsmix een nachtje kan rijpen in de koelkast. Voor dit recept heb je wel een ijsmachine nodig.

Mascarpone ijs met gestoofde steenvruchten
Ingrediëntenlijst
 • Voor het mascarpone ijs
 • ½ vanillestokje
 • 100 ml slagroom
 • 150 ml melk
 • 50 gr honing
 • 2 eidooiers
 • 75 gr suiker
 • 250 gr mascarpone
 • Voor de gestoofde steenvruchten
 • 500 gram steenvruchten zoals perziken, nectarines, pruimen, kersen (gewassen)
 • 2 el suiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 3 stuks steranijs
 • snuf zout
 • 20 gr boter
 • 75 ml whisky (je kunt dit vervangen door cognac, of door 30-40 ml sinaasappelsap als je een alcoholvrije variant wilt maken)
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Mascarpone ijs maken

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe deze samen met de slagroom, melk en honing in een steelpan. Breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende mengsel al roerend op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80-82 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Voeg de mascarpone toe aan het mengsel en meng alles met een staafmixer tot een glad geheel. Dek de ijsbasis af met plasticfolie en laat deze helemaal afkoelen in de koelkast. Het lekkerste wordt het ijs als je de ijsmix een nacht laat rusten in de koelkast.

Meng de ijsmix 1 minuut met een staafmixer en draai de ijsmix daarna volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine tot een glad mascarpone ijs.

Gestoofde steenvruchten maken

Omdat dit een dessert is ga ik er van uit dat je dit gerecht aan het eind van de barbecue maakt. Zorg ervoor dat er nog wel wat leven in je kooltjes zit. De rokerige smaak van het garen op houtskool geeft een extra diepte aan dit dessert. Eventueel kan je de vruchten ook stoven op 200 graden boven- en onderwarmte in de oven.

Verwarm een gietijzeren koekenpan op de barbecue. Snijd de steenvruchten doormidden en haal, eventueel met een theelepel, de pit eruit. Het is belangrijk dat je ze niet kleiner snijdt dan doormidden. Dan is het moeilijk om ze bij het bakken nog in één stuk te houden.

Meng de vruchthelften met de suiker, het vanille-extract, de anijssterren en het zout. Doe de boter in de koekenpan en laat deze smelten. Voeg als de boter gesmolten is de steenvruchten toe.

Sluit het deksel van je barbecue en laat de vruchten minimaal 10 minuten stoven. Zorg er voor dat je hete kolen aan één kant van de barbecue liggen, en de pan met steenvruchten aan de andere kant, zodat ze niet te veel directe hitte krijgen

Als de vruchten gaar en zacht zijn, blus de pan dan af met de whisky. Laat deze kort meeverwarmen en laat dan met behulp van de gasbrander ontbranden. Schep de vruchten toe voorzichtig om met een lepel, zodat alle alcohol de kans heeft om te verbranden. Als je sinaasappelsap gebruikt kun je de vruchten niet flamberen.

Haal de pan van de barbecue en serveer het gestoofde steenfruit met het ijs.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Maes Sonia 2019-09-12 10:35:59

Hoi Rutger,

Weer eens bedankt voor die heerlijke allegaartjes.
Groetjes uit Belgie
Sonia

Beantwoorden
MA
Elke 2022-06-08 20:32:12

Helaas werkt de link naar de gestoofde steenvruchten niet?

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.