Ingrediëntenlijst
  • Voor het frambozenijs
  • 250 (diepvries)frambozen
  • 75 gr suiker
  • 150 gr gezoete gecondenseerde melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanillepasta
  • Voor de kruimels
  • 50 gr boter, koud
  • 50 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr suiker
  • snuf zout
  • Voor de aardbeiensaus
  • 250 gr (diepvries)aardbeien
  • 100 gr geleisuiker
  • sap van ½ citroen

Verras je moeder deze Moederdag niet alleen met een feestelijk ontbijt op bed, maar verwen haar met een hele dag vol lekker eten: van een ontbijt tot een heerlijk moederdag dessert. Met dit frambozenijs recept zet je een feestelijk moederdag dessert op tafel in de vorm van een eetbaar boeket: een roos van frambozenijs gegarneerd met chocolade rozenblaadjes en eetbare bloemetjes. Dit toetje is perfect om je moeder mee te verrassen en een leuk idee als je eens een originele draai wilt geven aan een bos bloemen voor moederdag.

Met dit recept maak je een dessert voor 6 personen. Van de aardbeiensaus en de kruimels houd je nog iets over, maar die kun je ook perfect gebruiken voor andere toetjes (het is superlekker in de yoghurt, vla of met een bolletje ijs). De aardbeiensaus kun je trouwens ook heel goed invriezen om ‘m langer te bewaren.

Voor dit feestelijke moederdag dessert heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis.

Frambozenijs maken zonder ijsmachine

Het frambozenijs voor dit moederdag toetje maak je eenvoudig zonder ijsmachine. Om het ijs de mooie roosvorm te geven heb ik dit siliconen matje met rozen gebruikt. Daar kun je het ijsmengsel in scheppen zodat het bevriest in een mooie roosvorm. Natuurlijk kun je ook andere siliconen matjes gebruiken, met een inhoud van ongeveer 115 milliliter per vormpje.

Heb je geen siliconen vorm? Bekleed dan een cakevorm aan de binnenkant met plasticfolie en schep het ijsmengsel daarin. Na het bevriezen kun je het ijs met behulp van het plasticfolie uit de vorm halen en het in de gewenste grootte snijden. Het ijs kun je heel goed een paar dagen of zelfs een week van tevoren maken en in de diepvries bewaren.

Eetbare bloemetjes

Frambozenijs feestelijk garneren voor Moederdag

Om het zelfgemaakte frambozenijs nog feestelijker te maken als moederdag toetje, heb ik eetbare bloemetjes gebruikt voor de garnering. Deze bloemetjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties en ik vind ze geweldig om als afwerking voor een dessert of taart te gebruiken.

Frambozenijs zonder ijsmachine

Frambozenijs maken als moederdag dessert

Met dit frambozenijs recept verras je jouw moeder met een heerlijk toetje voor moederdag. Het recept bestaat uit een aantal verschillende stappen, maar is niet moeilijk om te maken. Ik leg je alles stap voor stap uit: van het maken van het frambozenijs tot het feestelijk opmaken van het bord.

Zelf frambozenijs maken

Doe voor het makkelijke frambozenijs de frambozen met de suiker in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Laat de frambozen 2-3 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en wrijf de frambozen met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat het frambozenmengsel afkoelen.

Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en de vanillepasta in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Spatel vervolgens het afgekoelde frambozenmengsel erdoor. Zet de siliconen rozenvorm op een snijplank en verdeel het ijsmengsel over de 6 rozenvormpjes. Strijk de bovenkant glad en tik een aantal keer met de snijplank op het werkblad, zodat eventuele belletjes in de vormpjes naar boven komen. Daardoor wordt de bovenkant van de roos straks extra mooi. Dek de vorm af met plasticfolie en zet deze minimaal 1 nacht in de vriezer.

Kruimels maken

Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze met je vingers tot een kruimelig deeg. Kneed het deeg niet te lang, als het deegkruimels zijn is het goed. Laat de kruimels 15-30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Schep de kruimels na ongeveer 10 minuten om met een spatel. De kruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden.

Aardbeiensaus maken

Doe de aardbeien, de geleisuiker en het citroensap in een steelpan en breng dit al roerend aan de

kook. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten doorkoken en giet het vervolgens door een fijne zeef. Duw de aardbeienmassa met de bolle kant van een lepel door de zeef. Laat de saus afkoelen voor gebruik, deze zal dan ook wat dikker worden.

Moederdag toetje opmaken

Sprenkel wat van de aardbeiensaus op een bord. Dit kun je doen met behulp van een lepel of met een garneerflesje. Strooi wat kruimels in het midden van het bord en plaats daar een bevroren roos van frambozenijs op. Garneer het moederdag dessert tot slot met de chocolade rozenblaadjes en de eetbare bloemetjes.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (0)