11 augustus 2017 — Laatste update 20 september 2023
★
★
★
★
★
(109)
Makkelijk
± 6 u
De smaak van deze aardbeiensorbet is op en top zomer, wie wordt daar niet gelukkig van? Dit aardbeienijs wordt gemaakt van heel veel verse aardbeien met daarbij wat suikersiroop. Om te zorgen dat de aardbeien sorbet niet te hard wordt heb ik dextrose (druivensuiker) toegevoegd aan de suikersiroop, dat heeft een smeltpuntverlagende werking. Je kunt het in de meeste supermarkten vinden bij de natuurproducten. Je kunt ook 1 eiwit toevoegen aan de ijsmix, dat zorgt voor een betere binding en maakt het ijs nog luchtiger en makkelijker schepbaar. Zelf ben ik alleen niet zo’n fan van rauwe eieren in recepten verwerken, zeker niet bij iets wat vooral in de zomer (en dus met warmte) gemaakt en gegeten wordt.
Ingrediëntenlijst
Voor de suikersiroop
200 ml water
80 gr suiker
30 gr dextrose (druivensuiker)
Verder nodig
500 gr aardbeien, schoongemaakt
½ citroen, sap
Aardbeiensorbet maken
Doe het water, de suiker en dextrose in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suikersiroop zo’n 3 minuten doorkoken en laat het vervolgens helemaal afkoelen.
Doe de suikersiroop samen met de aardbeien en het citroensap in een blender en pureer alles tot een egale massa. Laat het mengsel een nacht rijpen in de koelkast en draai het de volgende dag in een ijsmachine tot sorbetijs. Maak de aardbeiensorbet niet te lang van te voren. Als je het sorbetijs te lang in de vriezer bewaard kunnen er ijskristallen ontstaan die het ijs minder lekker maken.
Foto: Erik Spronk
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Dat ligt aan het soort ijsmachine. Lees de gebruiksaanwijzing en kijk ook goed wanneer het ijs een mooie structuur heeft en goed bevroren is. Meestal tot zo'n 5-7 graden onder nul.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.