De smaak van deze aardbeiensorbet is op en top zomer, wie wordt daar niet gelukkig van? Dit aardbeienijs wordt gemaakt van heel veel verse aardbeien met daarbij wat suikersiroop. Om te zorgen dat de aardbeien sorbet niet te hard wordt heb ik dextrose (druivensuiker) toegevoegd aan de suikersiroop, dat heeft een smeltpuntverlagende werking. Je kunt het in de meeste supermarkten vinden bij de natuurproducten. Je kunt ook 1 eiwit toevoegen aan de ijsmix, dat zorgt voor een betere binding en maakt het ijs nog luchtiger en makkelijker schepbaar. Zelf ben ik alleen niet zo’n fan van rauwe eieren in recepten verwerken, zeker niet bij iets wat vooral in de zomer (en dus met warmte) gemaakt en gegeten wordt.

Aardbeiensorbet
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 200 ml water
  • 80 gr suiker
  • 30 gr dextrose (druivensuiker)
  • Verder nodig
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • ½ citroen, sap
kinderbakboek banner desk

Aardbeiensorbet maken

Doe het water, de suiker en dextrose in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suikersiroop zo’n 3 minuten doorkoken en laat het vervolgens helemaal afkoelen.

Doe de suikersiroop samen met de aardbeien en het citroensap in een blender en pureer alles tot een egale massa. Laat het mengsel een nacht rijpen in de koelkast en draai het de volgende dag in een ijsmachine tot sorbetijs. Maak de aardbeiensorbet niet te lang van te voren. Als je het sorbetijs te lang in de vriezer bewaard kunnen er ijskristallen ontstaan die het ijs minder lekker maken.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Christa 2018-12-06 18:03:53

Nog een tip om het aardbeiensorbetijs smeuig te maken: 1 blaadje gelatine door de suikersiroop als het een beetje is afgekoeld.

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-11 11:43:52

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Winny 2021-01-28 18:28:58

Hoe lang moet het sorbetijs in de ijsmachine na een nacht in de koelkast

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-02-01 11:30:55

Dat ligt aan het soort ijsmachine. Lees de gebruiksaanwijzing en kijk ook goed wanneer het ijs een mooie structuur heeft en goed bevroren is. Meestal tot zo'n 5-7 graden onder nul.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.