Heb jij wel eens toad in the hole gegeten? Dit typisch Britse gerecht is een hartige lekkernij met Yorkshire pudding als basis. In dit artikel deel ik je mijn toad in the hole recept, zodat je het thuis kunt maken. Serveer de toad in the hole als maaltijd, samen met een salade of groenten. De zelfgemaakte uiensaus die ook in dit recept staat maakt de toad in the hole helemaal af!
Dit toad in the hole recept is goed voor 4-6 personen.
Wat is Toad in the Hole?
Toad in the hole is een Brits gerecht dat bestaat uit worstjes die gebakken zijn in Yorkshire pudding. Letterlijk vertaald betekent toad in the hole ‘pad in het gat’, maar het is niet duidelijk waar deze naam vandaan komt. Het gerecht is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in de 18e eeuw als betaalbare snack om restjes op te kunnen maken.
Dit gerecht is eigenlijk een grote Yorkshire pudding met worstjes erin. Verwar de Engelse term pudding niet zomaar 1-op-1 met de Nederlandse betekenis. Pudding kan in het Engels namelijk zowel een zoet nagerecht betekenen als gaan over een hartige gerecht dat wel wat wegheeft van een pastei. Yorkshire pudding valt onder de tweede optie: het is een soort hartig pannenkoekenbeslag van bloem, eieren en melk. Het heeft ook wel wat weg van een soufflé en is een onmisbaar onderdeel van de sunday roast die in het Verenigd Koninkrijk zo populair is.
Toad in the hole bestaat uit een Yorkshire pudding met worstjes erin. Tijdens het bakken rijst het Yorkshire pudding beslag om de worstjes heen omhoog en vormt een luchtig en krokant geheel.
- Voor de toad in the hole
- 3 eieren
- 1 el fijne mosterd
- 125 gr bloem
- ¼ tl zout
- peper
- 250 ml melk
- 2-3 el zonnebloemolie
- 4-8 verse worstjes
- Voor de uiensaus
- 2 uien, in halve ringen
- 25 gr boter
- 1-2 tl verse tijm, fijngehakt
- 1½ el bloem
- 300 ml runderfond
- ½-1 tl worcestersaus
- zout en peper
- Verder nodig
- olie, om in te bakken
Zelf toad in a hole maken
Meng de eieren, mosterd, bloem, wat peper, het zout en de helft van de melk door elkaar en roer tot een glad beslag. Voeg de overige melk toe en meng alles tot een glad geheel. Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 °C, bij voorkeur op heteluchtstand.
Doe de zonnebloemolie in een metalen braadslee van ongeveer 20×30 centimeter en laat deze in 5 tot 10 minuten heet worden. Bak intussen in een koekenpan de worstjes ongeveer 5 minuten in wat extra olie.
Leg de gebakken worstjes in de hete braadslee en giet het beslag erbij. Zet de braadslee direct in de oven en bak de toad in the hole 25-35 minuten.
Uiensaus maken
Bak voor de uiensaus de uien op laag vuur in de boter, gedurende 15-20 minuten. Voeg de tijm en de bloem toe en bak kort mee. Blus af met de runderfond, breng de saus aan de kook en laat deze
nog 5 minuten zachtjes koken. Breng de uiensaus op smaak met de worcestersaus en zout en peper.
Serveer de toad in the hole zodra hij uit de oven komt.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.