Met deze zalm in bladerdeeg is het gelijk feest op tafel. Je kunt hem van tevoren voorbereiden en tijdens het voorgerecht zo de oven in schuiven. Ideaal!

zalm in bladerdeeg
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 100 gr roomkaas
  • 5-6 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 3-4 el vers basilicum, fijngehakt
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ citroen, rasp
  • 800 gr zalmfilet aan één stuk, zonder vel
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el sesamzaadjes, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Zalm in bladerdeeg maken

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de roomkaas met de bladpeterselie, basilicum, knoflook en citroenrasp. Breng de kruidenroomkaas op smaak met zout en peper. Eventueel kun je nog wat citroensap door de roomkaas mengen. Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 3 tot 4 millimeter dikte, waar de zalm op past (en met een paar centimeters extra aan alle kanten). Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de zalm er in het midden op. Bestrooi de zalm met zout en peper. Strijk de kruidenroomkaas gelijkmatig uit over de zalm, zodat deze helemaal bedekt is. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en rol het andere stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de zalm ruim te bedekken. Plaats deze over de zalm en snijd de randen mooi bij. Houd daarbij zo’n 2 tot 3 centimeter deeg aan alle kanten over. Druk het deeg aan de zijkanten goed op elkaar met een vork. Eventueel kun je van overgebleven deeg nog decoraties maken en aanbrengen. Plak deze vast met water.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes. Maak met een kleine uitsteker of een scherp mesje een gaatje in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de zalm in deeg in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem uit de oven 10 minuten rusten voordat je hem aan gaat snijden.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Mark 2018-12-15 17:05:42

Kan je dit vooraf klaar maken en dan net voor het eten afbakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-17 08:34:02

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Lieneke 2018-12-17 23:12:46

Vorig jaar kerst gemaakt, erg lekker! Gaan we dit jaar weer doen! :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-12-19 09:26:45

Superleuk! Geniet er van en fijne dagen!

Beantwoorden
Linn 2020-12-13 16:44:43

Ik ga dit met mijn oma maken!

Beantwoorden
LI
Maurits 2020-12-17 10:38:33

Hoi Rutger, zou je dit recept ook kunnen halveren zodat het voor 2 personen geschikt is? En zou het dan ook korter in de oven moeten, of maakt dat niets uit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-20 09:12:00

Het halveren kan prima. De baktijd blijft hetzelfde.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.