- Voor de vulling
- 100 gr roomkaas
- 5-6 el verse bladpeterselie, fijngehakt
- 3-4 el vers basilicum, fijngehakt
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½ citroen, rasp
- 800 gr zalmfilet aan één stuk, zonder vel
- zout en peper
- Verder nodig
- 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el sesamzaadjes, om te bestrooien
- bloem, voor het werkblad
Met deze zalm in bladerdeeg is het gelijk feest op tafel. Je kunt hem van tevoren voorbereiden en tijdens het voorgerecht zo de oven in schuiven. Ideaal!

Zalm in bladerdeeg maken
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de roomkaas met de bladpeterselie, basilicum, knoflook en citroenrasp. Breng de kruidenroomkaas op smaak met zout en peper. Eventueel kun je nog wat citroensap door de roomkaas mengen. Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 3 tot 4 millimeter dikte, waar de zalm op past (en met een paar centimeters extra aan alle kanten). Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de zalm er in het midden op. Bestrooi de zalm met zout en peper. Strijk de kruidenroomkaas gelijkmatig uit over de zalm, zodat deze helemaal bedekt is. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en rol het andere stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de zalm ruim te bedekken. Plaats deze over de zalm en snijd de randen mooi bij. Houd daarbij zo’n 2 tot 3 centimeter deeg aan alle kanten over. Druk het deeg aan de zijkanten goed op elkaar met een vork. Eventueel kun je van overgebleven deeg nog decoraties maken en aanbrengen. Plak deze vast met water.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes. Maak met een kleine uitsteker of een scherp mesje een gaatje in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de zalm in deeg in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem uit de oven 10 minuten rusten voordat je hem aan gaat snijden.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Hoi Rutger, zou je dit recept ook kunnen halveren zodat het voor 2 personen geschikt is? En zou het dan ook korter in de oven moeten, of maakt dat niets uit?
Beantwoorden