Gougères zijn hartige soesjes met een twist. De kaassoesjes hebben geen vulling, maar de gruyère en verse bieslook worden door het soezendeeg gemengd. Hierdoor is een vulling overbodig. Gougères zijn een typisch Franse lekkernij en perfect voor bij de borrel. Je maakt deze hartige soesjes met een soezendeeg, maar de verhoudingen zijn net wat anders dan mijn basisrecept soezendeeg. Met dit klassieke basisrecept maak je bijvoorbeeld slagroomsoesjes of gevulde hartige soesjes, zoals deze soesjes met zalm.
Tip: in plaats van bieslook kun je ook andere kruiden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gehakte verse dille, tijm, oregano of peterselie.
Met dit recept maak je 30 tot 40 gougères.
Hoe kan ik gougères of hartige soesjes bewaren?
Je kunt de gougères van tevoren maken. In de koelkast bewaar je ze 2-3 dagen. Voor het serveren warm je ze 5-10 op in een oven op 180 °C. Een andere optie is de gougères invriezen. In dat geval blijven ze zo’n 2-3 maanden goed. Wil je de ingevroren soesjes gebruiken? Laat ze ontdooien en warm ze daarna kort op in de oven.
- Voor het beslag
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 75 gr boter
- ½ tl zout
- 125 gr bloem
- 4 eieren
- 120 gr gruyère, geraspt
- 2 el verse bieslook, gehakt
- peper
- Om te bestrooien
- gruyère, geraspt
- en/of sesamzaadjes
Zelf hartige soesjes met kaas maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Soezendeeg voor de gougères maken
Doe het water, de melk, boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook en zorg ervoor dat alle boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer alle bloem toe. Roer het mengsel direct door en zet de pan terug op middelhoog vuur.
Blijf zo’n 2-3 minuten goed roeren. Het deeg zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. Geen zorgen, dat hoort! Doe het deeg vervolgens in een kom en laat het een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe en mix na elk ei goed door, tot het ei is opgenomen. Roer als laatste de gruyère, de bieslook en wat peper door het deeg.
Gougères vormen en bakken
Spuit of lepel kleine bolletjes van het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en druk eventuele opstaande puntjes van het deeg met een natte vinger plat. Bestrooi de soesjes met de gruyère en/of sesamzaadjes en bak ze in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de gougères (lauw)warm.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Leuk dit recept.
Ik bak de gougères al heel lang. Heb het recept ooit uit een boek gehaald. Daarin stond de tip om ze in een kring te spuiten ,dan bakken ze aan elkaar ,zodat je steeds er een kunt afbreken. Dat staat vooral leuk als je ze presenteert bij een buffet of rondgaat met een schaal,zodat een ieder er een ( of meer) kan afbreken.
Ze zijn heerlijk en ik bak vaak maar direct een grote hoeveelheid. Misschien is dit nog een extra tip bij jouw recept!
Kun je ook een kerntemperatuur aangeven zodat je weet wanneer het soezenbeslag gaar is.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.