- Voor de vulling
- 100 gr gerookte zalm
- 100 gr gekookte zalm
- 100 gr mascarpone
- ketchup
- peper en zout
- citroensap
- ½ recept soezendeeg
- zalmeitjes, optioneel
Dat soesjes niet alleen maar zoet hoeven te zijn bewijst dit recept. Deze hartige soesjes zijn gevuld met een zelfgemaakte zalmmousse. Die mousse is eigenlijk heel makkelijk om te maken en vormt een fijne combinatie met het gebakken soesje. Het recept voor deze gevulde hartige soesjes komt uit het boek Basic aperitief hapjes van Cristophe Declercq. Dat boek staat vol met heerlijke hapjes, van kaaschurros tot wafeltjes met spinazie en van mini-olijfmuffins tot patémousse met vijgenjam. Erg leuk om voor een borrel verrassende hapjes neer te kunnen zetten!
Christophe voegt in zijn soezenrecept een heel klein beetje saffraan toe aan het vocht voor het deeg, voor een mooie volle kleur. Omdat ik ook al een lading slagroomsoesjes aan het maken was heb ik mijn basisrecept voor soezendeeg gebruikt voor dit recept. Voor de gekookte zalm heb ik een stuk zalmfilet ongeveer 7 minuten gepocheerd in water. Laat de gepocheerde zalm wel goed afkoelen voordat je deze gaat gebruiken voor de zalmmousse.
Bereiding: Zalmsoesjes
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer één centimeter en spuit ronde dopjes van ongeveer 2 centimeter op de bakplaat. Je kunt dit ook met behulp van twee lepels doen, dan heb je hier geen spuitzaak voor nodig. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.
Doe voor de zalmmousse de beide soorten zalm en de mascarpone in een foodprocessor een mix het geheel tot een romige mousse. Breng het op smaak met peper, zout, tomatenketchup en wat citroensap. Snijd of knip de bovenkant van de soesjes af en vul ze met de zalmmousse. Dit kun je met een spuitzak met gekarteld spuitmondje doen of gewoon met een lepel. Werk de zalmsoesjes eventueel af met een lepeltje zalmeitjes. Leg tot slot de bovenkant weer op de soesjes en serveer ze zo vers mogelijk.
Nieuwsgierig geworden naar Basic aperitief hapjes? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Is er een manier om tinned zalm of tuna te gebruiken?
BeantwoordenHoi!! Er staat twee keer gerookte zalm in de ingrediënten klopt dat??
Het ziet er overigens superlekker uit?
Gr marije
BeantwoordenDe helft van de zalm is gekookt, de andere helft is gerookt. Zie voor het koken van de zalm de intro, daar staat hoe ik het heb gedaan.
BeantwoordenZo'n 10-15 soesjes
BeantwoordenMijn man lust geen mascarpone wat mag ik er anders in doen
BeantwoordenEn gewone (naturel) roomkaas? Lust hij dat? Dat zou een goede vervanger zijn.
BeantwoordenHallo Rutger, wat versta je onder gekookte zalm? Moet je dan eerst een stuk filet garen.
BeantwoordenKijk even in de intro, daar heb ik het beschreven.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.