Speciaal voor de feestdagen deel ik deze week de leukste recepten voor culinaire cadeautjes die je zelf kunt maken! Een lekkere fudge mag daar wat mij betreft niet bij ontbreken. Deze vanillefudge komt uit het boek Choco, noga & fudge van Sara Aasum Multberg. Haar boek staat vol met heerlijke recepten voor zowel klassieke als moderne traktaties. Sara onthult in haar boek alle geheimen van de patissier zodat je thuis de perfecte karamel, fudge, toffee en chocoladebrokken kan maken.

Een vraag die Sara veel wordt gesteld is wat het verschil is tussen karamel en fudge. Karamel en toffee hebben een taaiere consistentie en de suiker wordt daarvoor tot een hogere temperatuur verhit dan voor fudge. Fudge heeft een zachtere consistentie omdat de suiker kristalliseert terwijl de massa al roerend afkoelt. In dit fudge recept wordt er vanille gebruikt als smaakmaker, wat een heerlijke smaak geeft aan je zelfgemaakte fudge.

Vanillefudge
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vanille fudge
  • 1 vanillestokje
  • 320 gr kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 100 gr glucosestroop
  • 50 gr boter
  • snuf zout
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Vanillefudge

Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met bakpapier. Halveer het vanillestokje en schraap het zaad in een steelpan. Voeg de suiker, slagroom, melk, glucosestroop, boter en zout toe. Verwarm alles op laag vuur tot de boter is gesmolten. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel al roerend koken tot het een temperatuur van 117 ᵒC heeft.

Neem de pan van het vuur en wacht tot het iets minder bubbelt. Roer de massa door tot het indikt en de temperatuur daalt. Wanneer het mengsel mat wordt en rond de 60 ᵒC is, is de fudge klaar. Giet de massa in de vorm en laat het minimaal 6 uur uitharden op kamertemperatuur. Snijd het vervolgens in stukjes.

Nieuwsgierig geworden naar Choco, noga & fudge? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5804

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Elly 2016-11-23 08:44:16

Dit boek over noga lijkt me erg leuk.
Maar nu mijn vraag.
Je hebt ooit een boek Karamel geadviseerd.
Is dit boek een aanvulling of raadt je het ernaast aan?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-11-25 18:04:31

Het is bijna niet te vergelijken met Karamel. Karamel is veel dikker en gaat over alles met karamel. Dit is een wat bredere verzameling van karamel en nogarecepten. Beide zijn leuk, maar totaal anders.

Beantwoorden
Anita 2016-11-23 12:54:22

Heerlijk hè, puur natuur, veel lekkerder dan uit de winkel en ontzettend leuk om allemaal zelf te doen?? bedankt voor het delen!

Beantwoorden
AN
iris 2016-11-23 17:41:27

Waar koop je de glucosestroop?

Beantwoorden
IR
Suzanne 2016-12-04 13:54:28

Bij Duikelman in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (vlak bij Albert Cuyp markt)

Beantwoorden
SU
anja 2016-11-24 08:14:04

waar kan je glucosestroop kopen

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-25 18:01:19

Bijvoorbeeld bij www.baktotaal.com

Beantwoorden
Ina 2016-12-13 19:04:57

Hoe lang kun je de fudge bewaren?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-12-15 21:19:50

Eén a twee weken moet prima lukken, als je de fudge luchtdicht bewaard.

Beantwoorden
Miranda 2016-12-21 10:19:59

Hmmm de temperatuur wordt bij mij niet hoger dan 106 graden. Ook niet met nieuwe thermometer....

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-12-21 23:32:35

Het duurt wel even voordat de suikermassa over die temperatuur gaat, maar het kan/moet echt.

Beantwoorden
Miranda 2016-12-21 19:57:42

Toch nog gelukt!!!

Beantwoorden
MI
Annette 2016-12-23 19:22:09

Ik krijg hem ook niet goed heet, heb het nu al in een grotere pan gedaan ivm overkoken en sta te smeken of t heter wil worden. In een kleine steelpan lukt dit recept m.i. echt niet!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-23 19:25:25

Wat gek! Bij mij ging het echt prima, al duurde het wel een tijdje.

Beantwoorden
saskia 2021-02-13 08:50:58

hallo Rutger
Ik wil graag fudge in kleine nordic ware bakvormpjes doen. Krijg ik ze er dan wl weer uit ? En als ik ze inspuit word de fudge dan niet heel vettig ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-15 13:48:22

Hoi. Ik ben bang dat je dat er niet uitkrijgt. Het enigste dat misschien werkt zijn ingevetten siliconen vormpjes.

Beantwoorden
Irma Poortstra 2021-07-13 20:22:39

Hallo rutger,

Kun je het vanille stokje ook vervangen door vanille extract? En zoja hoeveel heb je dan hiervan nodig?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-07-21 14:10:30

Ik zou dan 1-2 theelepels gebruiken.

Beantwoorden
Tonie Delaere 2021-12-17 12:45:45

Sorry dat ik een beetje laat reageer op dit artikel maar ga het nu pas uitproberen. Ik zou er graag baileys door willen doen, maar op welk moment roer ik dat erdoor? Meteen met het koken van de massa of als het van de hittebron af is?
Ik hoor het graag!

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-12-21 08:15:14

Ik heb daar geen ervaring mee, dus dat zul je uit moeten proberen. Extra vocht in het recept verandert wel de verhouding van de fudge, waardoor deze zachter kan worden.

Beantwoorden
Denise 2022-04-11 20:39:36

Dag Rutger,

De fudge smaakte erg lekker! Ik had alleen het probleem dat hij bij kamertemperatuur te vloeibaar bleef. Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-04-13 14:35:56

Waarschijnlijk is het dan niet heet genoeg gekookt.

Beantwoorden
Carmen 2022-04-22 06:35:59

Gisteren voor de 2e keer dit recept gemaakt. Ik doe alles volgens het lijstje maar het wordt niet echt fudge. Het lijkt totaal niet op die van lonka maar meer op toffee, ik kan het blokje makkelijk uit elkaar trekken en dan komt een een dunne sliert tussen de 2 stukken. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-04-25 09:50:12

Wat er verkeerd gaat vind ik vanaf hier lastig om te zeggen. Wel wordt het minder hard/taai dan die van lonka.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.