Ingrediëntenlijst
  • Voor de vanille fudge
  • 1 vanillestokje
  • 320 gr kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 100 gr glucosestroop
  • 50 gr boter
  • snuf zout

Speciaal voor de feestdagen deel ik deze week de leukste recepten voor culinaire cadeautjes die je zelf kunt maken! Een lekkere fudge mag daar wat mij betreft niet bij ontbreken. Deze vanillefudge komt uit het boek Choco, noga & fudge van Sara Aasum Multberg. Haar boek staat vol met heerlijke recepten voor zowel klassieke als moderne traktaties. Sara onthult in haar boek alle geheimen van de patissier zodat je thuis de perfecte karamel, fudge, toffee en chocoladebrokken kan maken.

Een vraag die Sara veel wordt gesteld is wat het verschil is tussen karamel en fudge. Karamel en toffee hebben een taaiere consistentie en de suiker wordt daarvoor tot een hogere temperatuur verhit dan voor fudge. Fudge heeft een zachtere consistentie omdat de suiker kristalliseert terwijl de massa al roerend afkoelt. In dit fudge recept wordt er vanille gebruikt als smaakmaker, wat een heerlijke smaak geeft aan je zelfgemaakte fudge.

Vanillefudge

Bereiding: Vanillefudge

Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met bakpapier. Halveer het vanillestokje en schraap het zaad in een steelpan. Voeg de suiker, slagroom, melk, glucosestroop, boter en zout toe. Verwarm alles op laag vuur tot de boter is gesmolten. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel al roerend koken tot het een temperatuur van 117 ᵒC heeft.

Neem de pan van het vuur en wacht tot het iets minder bubbelt. Roer de massa door tot het indikt en de temperatuur daalt. Wanneer het mengsel mat wordt en rond de 60 ᵒC is, is de fudge klaar. Giet de massa in de vorm en laat het minimaal 6 uur uitharden op kamertemperatuur. Snijd het vervolgens in stukjes.

Nieuwsgierig geworden naar Choco, noga & fudge? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5804

Foto: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Annette 2016-12-23 19:22:09

Ik krijg hem ook niet goed heet, heb het nu al in een grotere pan gedaan ivm overkoken en sta te smeken of t heter wil worden. In een kleine steelpan lukt dit recept m.i. echt niet!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-23 19:25:25

Wat gek! Bij mij ging het echt prima, al duurde het wel een tijdje.

Beantwoorden
Miranda 2016-12-21 10:19:59

Hmmm de temperatuur wordt bij mij niet hoger dan 106 graden. Ook niet met nieuwe thermometer....

Beantwoorden
MI
Miranda 2016-12-21 19:57:42

Toch nog gelukt!!!

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-12-21 23:32:35

Het duurt wel even voordat de suikermassa over die temperatuur gaat, maar het kan/moet echt.

Beantwoorden
Ina 2016-12-13 19:04:57

Hoe lang kun je de fudge bewaren?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-12-15 21:19:50

Eén a twee weken moet prima lukken, als je de fudge luchtdicht bewaard.

Beantwoorden
anja 2016-11-24 08:14:04

waar kan je glucosestroop kopen

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-25 18:01:19

Bijvoorbeeld bij www.baktotaal.com

Beantwoorden
iris 2016-11-23 17:41:27

Waar koop je de glucosestroop?

Beantwoorden
IR
Suzanne 2016-12-04 13:54:28

Bij Duikelman in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (vlak bij Albert Cuyp markt)

Beantwoorden
SU
Anita 2016-11-23 12:54:22

Heerlijk hè, puur natuur, veel lekkerder dan uit de winkel en ontzettend leuk om allemaal zelf te doen?? bedankt voor het delen!

Beantwoorden
AN
Elly 2016-11-23 08:44:16

Dit boek over noga lijkt me erg leuk.
Maar nu mijn vraag.
Je hebt ooit een boek Karamel geadviseerd.
Is dit boek een aanvulling of raadt je het ernaast aan?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-11-25 18:04:31

Het is bijna niet te vergelijken met Karamel. Karamel is veel dikker en gaat over alles met karamel. Dit is een wat bredere verzameling van karamel en nogarecepten. Beide zijn leuk, maar totaal anders.

Beantwoorden