Dit heerlijk nougatrecept komt uit het boek Atelier confiserie. Dit boek staat vol met lekkere snoep- en bonbonrecepten. Drop, karamels, vruchtenblokjes, marshmallows, meringues, marsepein, chocoladerecepten en nog veel meer. Echt een heel fijn boek als je net zo’n zoetekauw bent als ik.

Zelf nougat maken stond al lang op mijn to-do-list, maar het was er nog nooit van gekomen. In het boek staan verschillende nougatrecepten, maar dit recept zag er zo lekker uit dat ik het wel moest proberen. De combinatie van amandelen, amaretti en koffie is erg lekker. De nougat is nog lekker zacht, waardoor ik er van bleef eten.

Nougat a la tiramisu
Ingrediëntenlijst
 • Voor de nougat
 • plantaardige olie, om in te vetten
 • 2 kleine vellen of 1 groot vel ouwel
 • 20 gr cacaopoeder
 • 2 tl oploskoffiepoeder
 • 300 gr kristalsuiker
 • 50 ml water
 • 150 gr honing
 • 1 groot eiwit
 • 100 gr geroosterde amandelen, gepeld
 • 30 gr amaretti (Italiaanse bitterkoekjes), verbrokkeld
kinderbakboek banner desk

Bereiding: Nougat à la tiramisu

Vet een vierkante schaal van 19×19 centimeter licht in met olie en bekleed hem met ouwel.

Meng het cacaopoeder met 1 tl oploskoffiepoeder. Zet weg.

Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker, het water en de honing op een matig vuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook, zet de suikerthermometer in de siroop en laat het mengsel ongeveer 30 minuten [bij mij duurde het veel minder lang, red] doorkoken tot een temperatuur van 130 °C.

Klop intussen het eiwit in een keukenmachine totdat zich soepele pieken vormen. Neem, als de siroop de gewenste temperatuur heeft bereikt, de pan van het vuur en voeg 1 tl oploskoffiepoeder toe. Schep onder voortdurend kloppen op halfhoge snelheid in een dun straaltje de suikersiroop op het eiwit. Blijf 10 minuten kloppen, totdat het mengsel dikker wordt en roomwit kleurt. Voeg de amandelen en de verbrokkelde amaretti toe. Schenk het mengsel in de schaal en strijk de bovenkant glad. Laat het ten minste 3-4 uur of liever nog een hele nacht tot kamertemperatuur afkoelen.

Snijd de opgesteven nougat in stukken, bestrooi deze met het cacao-koffiemengsel en bewaar ze maximaal 2 weken in een luchtdicht afsluitbare trommel of doos.

Nieuwsgierig geworden naar Atelier confiserie? Kijk hier voor meer informatie!

Atelier Confiserie

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Je@net 2016-05-28 08:22:59

Yummie...ben dol op tiramisu én dol op nougat. Dus wat moet dit een super combi zijn!

Beantwoorden
JE
R. Hoornstra 2016-10-18 14:50:52

Welke kant van de ouwel komt onder, de gladde of met structuur?

Beantwoorden
R.
Rutger 2016-10-18 15:50:32

Zelf doe ik de gladde kant altijd aan de buitenkant, maar of het echt veel uitmaakt weet ik niet.

Beantwoorden
R. Hoornstra 2016-10-27 15:33:01

Mijn nougat word niet hard, wel netjes 130 graden aangehouden, plus mixen, heb je een idee?

Beantwoorden
R.
Akki 2016-12-18 14:19:35

Deze recept is mijn 20ste recept die niet de juiste textuur heeft,plakkerig is en loopt uit binnen enkele dagen terwijl het verpakt is in plastic en is dus niet ''De Noga'' zoals men gewend is (zachte droge textuur) , ben van mening dat boter, melkpoeder toegevoegd dient te worden aldus de ingredientenlijst van verschillende noga verpakkingen.

Beantwoorden
AK
Rutger 2016-12-19 11:34:38

Jammer om te horen. Bij mij werd de noga wel stevig, maar niet keihard. De hardheid van de noga wordt bepaald door de temperatuur van de suikersiroop. Hoe langer je de siroop kookt, hoe steviger die wordt. Voor zover is weet zijn boter en melkpoeder ingrediënten die de industrie toevoegt aan noga, maar die horen zeker niet thuis in traditionele noga!

Beantwoorden
R. Hoornstra 2016-12-18 16:08:19

ik herken dat Akki, dat ik ook mijn ervaring.

Beantwoorden
R.
Rutger 2016-10-27 18:19:35

Had je de thermometer niet tegen de bodem van de pan aan? Dan kan hij soms een hogere temperatuur aangeven dan hij daadwerkelijk is. Anders zou ik het helaas niet weten.

Beantwoorden
Joke sk 2017-06-17 17:42:11

Hallo,
Inmiddels ook dit recept eens uitgeprobeerd.
Helaas had ik geen oploskoffiepoeder in huis maar wel cappuccino-oplospoeder.
Omdat de cappuccino-oplospoeder, vergeleken de oploskoffiepoeder, niet zo sterk van smaak is heb ik de hoeveelheid cappuccino--oplospoeder verdubbeld
De gok gewaagd en dat gebruikt.
Onverwacht een heel lekker resultaat.
Omdat ik las dat zo vaak het een plakkerig resultaat gaf heb ik wat minder honig gebruikt.
Het resultaat was nog maar heel licht plakkerig maar dat hoort volgens mij erbij.
Leuke en lekkere tip voor als het toch te plakkerig blijft;
Doe in een diepvries-plasticzak wat kokos en wat blokken kleverige nougat. Even goed schudden en je heb een lekkere kokos smaak erbij en het kleverige is verdwenen. :)
Creativiteit doet smullen. :)

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-06-19 09:49:12

Wat een lekkere tip! Dankjewel!

Beantwoorden
R. Hoornstra 2017-06-19 17:09:34

jammer die van mij plakt nog steeds, heb nu een nougatreep gekocht en die plakt niet. #peins. Ik wil perse nog eens zelf een maken die NIET plakt, tips welkom.

Beantwoorden
R.
Monique Gemert 2022-03-16 00:11:40

Dit recept klopt echt niet. Ligt niet aan jou. Kijk maar eens bij de perfecte nougat. Alleen als je kijkt nar honing en glucosewater,drai die twee om....dan komt het echt goed.

Beantwoorden
MO
Joke sk 2017-06-19 23:40:38

Als het nog plakt, probeer het dan eens door minder honing te gebruiken.
Plakt het nog steeds, rol het dan, na het bakken, door fijn gemalen amandelen, kokos, fijn kristalsuiker of iets aders wat je lekker vind.

Beantwoorden
JO
Indy 2021-11-01 14:11:34

Hoi Rutger, ik vroeg mij af wat voor pan jij gebruikt! Ik heb het namelijk met een gewone kookpan geprobeerd maar ik merkte dat het hierin niet mooi egaal warm werd (waar denk ik de dikke bodem voor is). Toch kom ik online alleen maar uit op braad- en hapjespannen met een dikke bodem.

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-11-10 08:42:15

Per merk verschilt de dikte van de bodem, maar de wat betere merken hebben vaak al een dikkere bodem voor de geleiding.

Beantwoorden
Monique Gemert 2022-03-14 14:30:24

Hoi Rutger. Zelf maak ik nougat volgens recept van Hidde den Brabander. Dat receptis echt heel anders dan deze, hoewel ee online wel een tikfout in is geslopen (de perfecte nougat) Tot mijn verbazing lees ik dat hier wordt geschreve de bakvorm in te vetten met olie. Je mag nougat nooit kennis llaten maken met vocht, in welke vorm dan ook. Het droogt dan echt niet goed. Ook is een goede nougat echt zeker een jaar te bewaren, mits je goed inpakten niet 2 weken. Er klopt niets van dit recept. Ik zou het zelf niet geplaatst hebben en nadat ik dit zag schaf ik het boek ook echt niet aan. Jammer...geef niet graag commentaar. Maar in deze dus helaas..

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-03-20 13:10:36

Hi! Jammer om te horen. Het recept is inderdaad afkomstig uit een boek, zelf heb ik niets aan dit recept bedacht. Het resultaat was (zoals je op de fot ziet) prima gelukt, maar inderdaad niet de allerbeste nougat ooit. Omdat het recept uit een boek komt ga ik daar verder niets aan veranderen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.