- Voor de crème caramel
- 2,7 dl volle melk
- 1 vanillestokje, gesplitst
- 45 gr eidooiers
- 100 gr fijne kristalsuiker + 100 gr voor de karamel
- 130 gr hele eieren
- 2,7 dl slagroom
Gisteren kon je mijn review van Karamel lezen. Dit is een recept daaruit van een hele fijne crème caramel. Perfect om van tevoren te maken voor een etentje en je gasten er mee te verrassen.
Crème caramel maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Breng de melk met het vanillestokje en het uitgeschraapte merg aan de kook in een steelpan met dikke bodem. Haal de pan van het vuur en dek de pan af.
Klop de eidooiers met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de hele eieren toe en klop het mengsel met een staafmixer. Schenk de hete melk erbij door een puntzeef terwijl u blijft kloppen. Voeg de slagroom toe en klop het mengsel opnieuw.
Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem tot u een donkere karamel heeft. Verdeel deze karamel over 10 hittebestendige potjes. Laat de karamel hard worden en verdeel dan het roommengsel erover. Verwarm de potjes 1 uur au bain-marie in de voorverwarmde oven. Het water moet tot de rand van de potjes komen; vul bij indien nodig.
Zet de potjes in de koelkast tot de crème caramel helemaal is afgekoeld. Haal de puddinkjes voor het serveren uit de potten.
Nieuwsgierig geworden naar Karamel? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk

