Ingrediëntenlijst
  • Voor de crème caramel
  • 2,7 dl volle melk
  • 1 vanillestokje, gesplitst
  • 45 gr eidooiers
  • 100 gr fijne kristalsuiker + 100 gr voor de karamel
  • 130 gr hele eieren
  • 2,7 dl slagroom

Gisteren kon je mijn review van Karamel lezen. Dit is een recept daaruit van een hele fijne crème caramel. Perfect om van tevoren te maken voor een etentje en je gasten er mee te verrassen.

crème caramel

Crème caramel maken

Verwarm de oven voor op 170 °C. Breng de melk met het vanillestokje en het uitgeschraapte merg aan de kook in een steelpan met dikke bodem. Haal de pan van het vuur en dek de pan af.

Klop de eidooiers met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de hele eieren toe en klop het mengsel met een staafmixer. Schenk de hete melk erbij door een puntzeef terwijl u blijft kloppen. Voeg de slagroom toe en klop het mengsel opnieuw.

Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem tot u een donkere karamel heeft. Verdeel deze karamel over 10 hittebestendige potjes. Laat de karamel hard worden en verdeel dan het roommengsel erover. Verwarm de potjes 1 uur au bain-marie in de voorverwarmde oven. Het water moet tot de rand van de potjes komen; vul bij indien nodig.

Zet de potjes in de koelkast tot de crème caramel helemaal is afgekoeld. Haal de puddinkjes voor het serveren uit de potten.

Nieuwsgierig geworden naar Karamel? Kijk hier voor meer informatie!

Review karamel

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (4)
Sanne Terlingen 2016-06-08 09:43:58

We hebben binnenkort een bbq en ik ben gevraagd het toetje te maken mooie gelegenheid om dit toetje te maken!

Beantwoorden
SA
Lotte 2017-02-25 19:39:59

Klopt het dat je alleen suiker gebruikt voor de karamel? Geen water toevoegen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-02-25 23:20:31

Dit recept (afkomstig uit een boek) doet dat wel. Zelf vind ik het fijn om wat water bij de suiker te doen, daardoor gaat het karameliseren van de suiker makkelijker en geleidelijker.

Beantwoorden
Marjan 2017-09-27 15:14:38

Rutger is het nodig om de vanillepitjes te zeven....meestal laat ik ze zitten of geeft dat toch een andere 'smaak ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-02 13:21:46

De pitjes gaan ook wel door de zeef heen, het is alleen voor eventueel gestold ei in je mengsel.

Beantwoorden
Rutger 2022-09-14 20:31:18

Excuus, het zeven is enkel voor de grovere stukjes vanillestok, niet voor het ei. Dat komt pas in de volgende stap erbij.

Beantwoorden
Menno 2022-08-27 01:50:48

Maar er staat dat de hete melk door de zeef moet ..

Schenk de hete melk erbij door een puntzeef terwijl u blijft kloppen.

Snap t niet meer haha

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-09-14 20:30:38

Je hebt gelijk, ik was verkeerd. De hete melk gaat door de zeef, om de grove stukjes vanillestokje eruit te halen. Heeft niets met het ei te maken nog :) Excuus!

Beantwoorden
Menno 2022-08-27 01:53:52

Het hele mengsel door de zeef dus lijkt me ...

Beantwoorden
ME
Marjan 2017-10-02 14:36:42

Dank dat had ik niet bedacht .

Beantwoorden
MA
Pascala Groenendijk 2022-09-23 15:16:37

Hoe lang moeten ze in de oven?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-09-28 16:14:13

Dat staat in het recept beschreven: 1 uur

Beantwoorden