Er is weer een nieuwe kookbijbel uitgekomen; de Bijbel van de Italiaanse keuken. Het boek is geschreven door het team van restaurant Toscanini in Amsterdam, dus je bent verzekerd van een verzameling heerlijke Italiaanse recepten! Al doorbladerend kreeg ik eigenlijk alleen maar zin om zelf de keuken in te duiken. En ondanks dat ik al veel vaker panna cotta heb gemaakt, was ik gelijk heel nieuwsgierig naar de versie in dit boek.

Panna cotta met karamel van Toscanini

Het bijzondere van dit panna cotta recept van Toscanini is namelijk dat je een gedeelte van de room eerst inkookt, waardoor deze dikker en romiger wordt. Vervolgens wordt de overige room opgeklopt en door het mengsel gespateld. Dit levert een luchtige en romige panna cotta op die vol van smaak is. Door de ingekookte en opgeklopte slagroom heb je in verhouding ook veel minder gelatine nodig dan doorgaans in een panna cotta recept. Met dit recept kun je 7 vormpjes met een inhoud van 100 milliliter vullen.

Panna cotta met karamel van Toscanini
Ingrediëntenlijst
  • Voor de panna cotta
  • 500 + 200 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, opengesneden en het merg eruit geschraapt
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
  • 1 el bruine rum

Panna cotta met karamel maken

Doe de 500 milliliter room, het vanillestokje, merg en de suiker in een ruime pan. Weeg hem en schrijf het totaalgewicht op. Breng aan de kook terwijl je met een houten lepel roert. Zet het vuur laag en laat de room zachtjes inkoken. Dit duurt wel even. Weeg de pan af en toe: als het 170 gram minder weegt is hij klaar. De room is nu ingedikt en lichtgeel en er komen trage bellen naar de oppervlakte.

Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Haal het vanillestokje eruit. Laat de room afkoelen. Roer af en toe. Als je het proces wilt versnellen kun je hem in een bak met ijswater zetten.

Klop intussen de resterende slagroom tot yoghurtdikte en zet in de koelkast. Spoel de vormpjes om met rum. Als de gekookte room helemaal is afgekoeld meng je de geklopte slagroom erdoor. Giet het mengsel direct in de vormpjes. Het is zaak dit snel te doen, want de gelatine zal nu gaan opstijven. Zet 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Maak de panna cotta los door een mesje rondom langs de rand van het vormpje te halen. Stort hem op een bordje en giet er een dun straaltje karamelsaus over.

Nieuwsgierig geworden naar de Bijbel van de Italiaanse keuken? Kijk hier voor meer informatie!

Bijbel van de Italiaanse keuken

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.