Met deze kleine ijstaartjes als dessert is het pas echt feest op tafel! Misschien ken je de omelet Sibérienne, dit recept is eigenlijk de mini-versie daarvan.

Kleine ijstaartjes met Italiaanse meringue

De ijstaartjes worden afgewerkt met Italiaanse meringue. Om die te maken wordt er tijdens het kloppen van de eiwitten een kokende suikersiroop toegevoegd. Het resultaat is een heerlijke en zijdezachte meringue, die nog lekkerder wordt als je ‘m na het opspuiten licht afbrand. Het doet mij altijd denken aan marshmallows boven een kampvuur, die ik als kind (en eigenlijk nu nog steeds) graag at. Voor de vulling van de kleine ijstaartjes kun je natuurlijk elke ijssmaak gebruiken die je maar lekker vindt.

Je kunt veel van de materialen en ingrediënten die ik gebruikt heb in deze video vinden bij Baktotaal Bouwhuis. Wil je precies weten welke artikelen ik gebruikt heb in de video? Check dan deze pagina voor meer informatie! Met dit recept maak je 6 kleine ijstaartjes.

Kleine ijstaartjes met Italiaanse meringue
Ingrediëntenlijst
  • Voor de ijstaartjes
  • 500 ml van je favoriete ijs
  • 6 plakken cake
  • Voor de Italiaanse meringue
  • 60 ml water
  • 230 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
kinderbakboek banner desk

Bereiding: Kleine ijstaartjes met Italiaanse meringue

Begin met dit recept bij voorkeur een dag eerder. Zet het ijs een half uur voordat je gaat beginnen in de koelkast, zodat het wat zachter wordt. Vul de 6 halve bollen tot bijna bovenaan met ijs en druk dit goed aan. Steek met een uitsteker ronde plakken met een doorsnede van 6 centimeter uit de cake en leg deze op het ijs. Druk de plakjes cake goed aan, dek de vorm af met plasticfolie en zet deze terug in de vriezer.

Zorg voor de Italiaanse meringue dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit.

Doe het water en 200 gram van de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een (vrijstaande) mixer. Je kunt ook werken met een handmixer, maar dan is het handiger om het recept samen met iemand te maken, anders kom je al snel handen tekort. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is. Voeg geleidelijk de overige 30 gram suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppende voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit. Zet de mixer vervolgens op maximaal en klop de Italiaanse meringue tot hij afgekoeld is.

Doe de Italiaanse meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter. Haal de bevroren ijsbollen uit de siliconen vorm en zet ze op bordjes. Spuit de ijsbollen op met de Italiaanse meringue en brand deze kort af met de brander. Serveer de ijstaartjes direct of zet ze nog een korte tijd in de vriezer. Het lekkerste is de meringue als je deze net opgespoten hebt, maar je kunt het dessert ook eerder op de dag helemaal voorbereiden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Annemarie 2019-12-16 10:32:17

Hoe en hoe lang kun je de afgekoelde meringue bewaren tot het opspuiten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-16 10:40:07

Je kunt 'm het beste gelijk opspuiten, dat is het mooiste. Wel kun je de opgespoten ijstaartjes gewoon nog in de vriezer plaatsen.

Beantwoorden
Marit van Meurs 2021-12-13 19:56:45

Hoi Rutger,
Ik zou deze taartjes willen maken met kerst (9st). Alleen lijkt het mij lekker om tussen de cake en het ijs een laagje lemon curd te doen. Mijn vraag is of jij denkt dat dat lekker blijft in de koelkast.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-14 08:00:35

Hoi! Dat kan volgens mij prima. Klinkt heerlijk!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.