Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolademousse
  • 100 ml melk
  • 75 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 200 gr pure chocolade callets, cacaogehalte 70% (ik gebruikte deze chocolade uit Cuba)
  • 275 ml slagroom, lobbig opgeklopt

Chocolademousse is altijd een succes! De chocolademousse in dit recept is gemaakt op basis van een crème anglaise, waardoor de mousse geen rauwe eieren bevat. Voor de mousse heb ik een heerlijke chocolade uit Cuba gebruikt, wat de mousse een heerlijke volle chocoladesmaak geeft. In plaats van deze Cubaanse chocolade kun je ook andere soorten chocolade gebruiken, bijvoorbeeld uit Mexico of Venezuela. Voor dit chocolade mousse recept heb ik de mousse in vormpjes laten invriezen en daarna geglaceerd met een chocolade glaze. Dat maakt dit dessert behalve heel lekker ook heel fijn om naar te kijken!

Geglaceerde chocolade mousse – recept

De vorm van de cacaoboon, waarin de mousse is gemaakt, heb ik gevonden bij Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je naast deze vorm nog veel meer toffe siliconen vormen waarin je de mousse zou kunnen maken. Het leuk is dat er bij deze vorm een uitsteker bij zit voor bijpassende bodems en zelfs nog een iets kleinere, waardoor je een plakje cake of biscuit in de mousse kunt verwerken.

Geglaceerde chocolade mousse – recept

Bereiding: Geglaceerde chocolade mousse

Doe voor de koekbodems de boter, poedersuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng de halve eidooier erdoor. Voeg de bloem en het amandelmeel toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Gebruik

De grote kant van de cacaoboon uitsteker en steek daarmee koekjes uit het deeg. Leg deze op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

De chocolademousse maken

Doe voor de chocolademousse de melk en de helft van de slagroom in een pannetje en breng dit aan de kook. Doe de rest van de slagroom met de eidooiers en de suiker in een kom en klop deze door elkaar. Giet al roerend het kokende mengsel bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de massa dikker wordt. Om te controleren of de crème anglaise klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de massa niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je het dus niet laat koken!

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef op de chocolade callets. Roer alles door tot de chocolade is gesmolten. Spatel de helft van de lobbig geklopte slagroom door het chocolademengsel en meng dit tot een egale massa. Spatel tot slot de rest van de slagroom erdoor en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Verdeel de chocolademousse over de siliconen vormpjes en zet deze enkele uren in de vriezer.

De chocolademousse afmaken

Verwarm de glaze (bij voorkeur in de magnetron) tot 40 °C. Haal de bevroren chocolademousse uit de vormpjes en plaats deze op een rooster. Schenk de lauwwarme chocolade glaze over de bevroren mousse en laat dit 2-3 minuten uitlekken. Til de mousse voorzichtig op met een spatel en plaats deze op een koekbodem. Laat de mousse helemaal ontdooien voordat je hem gaat serveren.

Geglaceerde chocolade mousse – recept

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Goedele 2018-11-08 10:21:10

Hallo, wat een super leuk recept. Kan je ook Madeleine siliconen vormpjes gebruiken hiervoor?

Beantwoorden
GO
Rutger 2018-11-11 13:38:44

Dat kan prima.

Beantwoorden
Daniëlle 2018-11-05 15:41:10

Wat zien ze er mooi uit zeg!

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-11-11 13:50:00

Dankje!

Beantwoorden
Natalie Bell 2018-11-01 14:41:10

Kan je chocolademousse gemaakt van rauwe eieren ook invriezen?

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-11-04 15:53:42

Ik zou het risico niet nemen en dat alleen versgemaakt eten.

Beantwoorden
Natalie Bell 2018-11-04 17:58:17

Bedankt. Dan ga ik jou recept hiervoor gebruiken.

Beantwoorden
NA
Arja 2018-10-27 22:55:42

Dit ziet er wel onwijs sjiek uit, lijkt me wel wat voor kerst.

Beantwoorden
AR
Jolein 2018-10-27 12:00:00

Hoelang duurt het ontdooien?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-28 23:29:30

In de koelkast zo'n 2-3 uur.

Beantwoorden
Astrid 2018-10-27 10:14:42

Kun je een glaze maken zonder gelatine?

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-10-28 23:31:31

Dat moet kunnen, met iets als agar bijvoorbeeld, maar de exacte verhoudingen daarvoor weet ik niet.

Beantwoorden
J.M. 2018-10-27 10:06:06

Kan je dit een dag van tevoren maken, welk deel wel en welk deel niet ?

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-10-28 23:32:25

De bodems en de mousse kun je al enkele dagen van tevoren maken. De bodems bewaar je luchtdicht op kamertemperatuur, de mousse in de vriezer. Het afmaken zou ik op de dag zelf doen, dat is het lekkerste.

Beantwoorden