Deze sappige cake van fijn griesmeel (ook wel semolina genoemd) en amandelmeel vindt zijn oorsprong in Griekenland, maar weet ook in andere landen steeds meer harten te veroveren. Na het bakken wordt de cake overgoten met een smaakvolle suikersiroop, met als resultaat de lekkerste griesmeel cake die je je maar kunt bedenken! Deze Griekse cake is lekker bij een kop koffie of thee, maar ook perfect als (onderdeel van) een dessert!

Ravani
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 130 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • ΒΌ tl zout
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 60 gr bloem
  • 125 gr semolina (fijn griesmeel)
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de suikersiroop
  • 200 gr suiker
  • 270 ml water
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 60 gr blanke amandelen
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Ravani recept

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 23 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de boter, suiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix deze romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng bloem, semolina, amandelmeel en bakpoeder in een andere kom. Spatel dit voorzichtig door het boter-eimengsel. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Neem de cake uit de oven en laat hem in de vorm iets afkoelen.

Doe terwijl de cake in de oven staat voor de suikersiroop de suiker met het water in een steelpan. Schil met een dunschiller drie slierten van de citroen af en voeg de schilletjes samen met het kaneelstokje toe aan het suikerwater. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Pers het sap uit een halve citroen en voeg dit toe aan de suikersiroop.

Verdeel de warme suikersiroop lepel voor lepel over de nog warme cake, zodat alles goed wordt opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Rooster de amandelen 6 tot 8 minuten in de oven en leg ze mooi gerangschikt op de Ravani.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
tika 2016-05-21 10:38:49

Welk formaat (spring-)vorm gebruik je?

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-05-21 21:25:14

24 centimeter!

Beantwoorden
Mark van Setten 2016-05-21 14:13:33

Hey, dat is toevallig. Net gisteren gemaakt (uit je eerste bakboek). Is een favoriet hier. Erg lekker.

Beantwoorden
MA
Jolanda 2016-09-12 17:51:12

Bakpoeder is dat wat je in zakjes kan kopen ???
Ben nog niet zo'n meesterbakker ?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-09-14 11:36:16

Bakpoeder kan je inderdaad gewoon in kleine zakjes kopen in iedere supermarkt.

Beantwoorden
monique marcelis 2017-03-04 11:54:47

Vorige week gemaakt met gewone griesmeel. Erg lekker. Nu staat hij in de oven met gebruik van semolina gehaald bij de Turkse winkel. Ben benieuwd of dit anders is.

Beantwoorden
MO
Dennis van Leur 2017-10-22 10:30:29

Gister gebakken, en alhoewel de cake er simpel uitziet smaakt tie verrukkelijk Hij is per direct in mijn persoonlijke top 10 terecht gekomen . Geniaal dat beslag van Griesmeel, bloem en Amandelmeel.

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-10-23 08:57:13

Superleuk om te horen! Geniet ervan!

Beantwoorden
Antoinetta 2021-03-10 14:45:06

Mijn Griekse recept is met sinaasappelzest en sap. Siroop ook een lepel Metaxa. Erg lekker.

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.