Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 300 gram boter, op kamertemperatuur
  • 300 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker (of een theelepel vanille-extract)
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (kijk voor een glutenvrije optie onderaan het recept!)
  • rasp van 2 citroenen
  • snufje zout
  • 200 gram blauwe bessen
  • Voor de topping
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 el water
  • 2 el citroensap
  • extra blauwe bessen

Vorige week plaatste ik deze review van Het Basisbakboek van Laura Kieft. Eén van de recepten die gelijk mijn aandacht trok was haar citroentulband met blauwe bessen. Hij zag er zo mooi en lekker uit dat ik hem graag zelf wilde bakken (en proeven natuurlijk!). De tulband is echt de moeite waard om te bakken! Lekker smeuiig en fris door de citroen en blauwe bessen!

Citroentulband met blauwe bessen

Bereiding: Citroencake met blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C . Mix boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de citroenrasp en een snufje zout toe. Zodra dit helemaal is opgenomen door het mengsel kun je stoppen met mixen. Doe de blauwe bessen in een kommetje met een eetlepel bloem en roer door zodat alle bessen bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel de bessen door het beslag.

Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Bak de cake in 60-70 minuten.

Laat de cake afkoelen voordat je het glazuur erover giet. Voor het glazuur roer je de poedersuiker, het water en het citroensap door elkaar. Voeg eventueel extra poedersuiker toe als het te nog te dun is. Vlak voor serveren giet je het glazuur over de citroentulband. Plaats wat blauwe bessen bovenop ter decoratie.

Tip: Maak een dik glazuur zodat het mooi op de cake blijft zitten en er straks niet een hele plas glazuur omheen ligt. Je blauwe bessen ter decoratie blijven zo ook beter zitten.

Tip: Van Jeandrine kreeg ik een tip hoe je deze cake glutenvrij kan maken! Voor een glutenvrije citroencake vervang je de bloem door 150 gram ketanmeel en 150 gram rijstmeel en voeg je daar 16 gram bakpoeder aan toe.

Nieuwsgierig geworden naar Het basisbakboek? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5795

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Amber 2019-01-03 10:07:37

Welke Bakvorm van Noric Ware gebruik je hier? :)

Beantwoorden
AM
Rutger 2019-01-06 16:49:26

Volgens mij was dit de Anniversary Tulband.

Beantwoorden
Carla 2018-09-17 09:37:36

Kan ik ook ipv roomboter ook mascarpone gebruiken of half half

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-09-24 08:19:49

Dat durf ik je niet te zeggen. Mascarpone heeft andere eigenschappen dan boter. Hoe dat werkt in deze cake is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Annemieke 2017-01-22 10:16:26

Erg lekker, alleen zijn ondanks de bloem toch alles blauwe bessen gezakt. Dit heb ik altijd ook met rozijnen etc.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-23 07:43:47

Heb je het beslag misschien te luchtig geklopt? Dat kan ook een oorzaak zijn dat de vulling naar beneden zakt. Gelukkig blijft de cake, ook al liggen de bessen op de bodem, erg lekker!

Beantwoorden
Annemieke 2017-01-23 12:44:03

Hoi Rutger,

Bedankt, is ondanks dat nog steeds heel lekker.
Maar hoe weet ik of het beslag te luchtig is en hoe kan ik dat voorkomen? Dan kan ik dat de volgende keer proberen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-25 12:27:34

Cake is officieel een roerbeslag, je hoeft het eigenlijk dus niet heel luchtig te kloppen.

Beantwoorden
Judith 2016-11-02 14:22:57

Lactosevrije boter

Beantwoorden
JU
Judith 2016-11-02 14:21:37

Deze cake kun je heel makkelijk met gluenvrij zelfrijzend bakmeel en lactosevrije melk maken
Echt heeeeel lekker!

Beantwoorden
JU
Renate 2016-10-24 09:09:27

Hallo Rutger,

weet jij toevallig voor hoeveel personen deze cake ongeveer is?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-10-25 13:50:15

Hoi Renate! Je kan er zeker met 10 personen van eten.

Beantwoorden
Renate 2016-10-25 17:47:05

Thanx! Leuk trouwens om te lezen dat het niet gek is om zoveel bakboeken te (willen) kopen. Voel ik me iets normaler haha

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-10-26 15:15:41

Haha dat is heel normaal hoor ?

Beantwoorden
Lia de jong 2016-10-18 20:48:36

Zier er heerlijk uit Rutger. Ik heb inmiddels de boterkoek gebakken. Hij is super lekker! Bedankt voor al deze heerlijke recepten. Je hebt er een fan bij. Groetjes. Lia

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-10-20 09:36:15

Graag gedaan! En leuk om te horen!

Beantwoorden
Marja Paris de Jong 2016-10-18 10:41:56

Rutger kan je de blauwebessen ook weg laten in dit recept. Of weet je misschien iets anders ipv de blauwebessen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-18 15:52:00

Je kan ze ook weglaten (al is dat zonde), dan houd je een heerlijke citroencake over. Je zou er denk ik ook wat (diepvries)frambozen door kunnen doen.

Beantwoorden