- Voor de cake
- 300 gram boter, op kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker (of een theelepel vanille-extract)
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 300 gram zelfrijzend bakmeel (kijk voor een glutenvrije optie onderaan het recept!)
- rasp van 2 citroenen
- snufje zout
- 200 gram blauwe bessen
- Voor de topping
- 150 gram poedersuiker
- 2 el water
- 2 el citroensap
- extra blauwe bessen
Vorige week plaatste ik deze review van Het Basisbakboek van Laura Kieft. Eén van de recepten die gelijk mijn aandacht trok was haar citroentulband met blauwe bessen. Hij zag er zo mooi en lekker uit dat ik hem graag zelf wilde bakken (en proeven natuurlijk!). De tulband is echt de moeite waard om te bakken! Lekker smeuiig en fris door de citroen en blauwe bessen!
Citroencake met blauwe bessen maken
Verwarm de oven voor op 175 ⁰C . Mix boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de citroenrasp en een snufje zout toe. Zodra dit helemaal is opgenomen door het mengsel kun je stoppen met mixen. Doe de blauwe bessen in een kommetje met een eetlepel bloem en roer door zodat alle bessen bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel de bessen door het beslag.
Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Bak de cake in 60-70 minuten.
Laat de cake afkoelen voordat je het glazuur erover giet. Voor het glazuur roer je de poedersuiker, het water en het citroensap door elkaar. Voeg eventueel extra poedersuiker toe als het te nog te dun is. Vlak voor serveren giet je het glazuur over de citroentulband. Plaats wat blauwe bessen bovenop ter decoratie.
Tip: Maak een dik glazuur zodat het mooi op de cake blijft zitten en er straks niet een hele plas glazuur omheen ligt. Je blauwe bessen ter decoratie blijven zo ook beter zitten.
Tip: Van Jeandrine kreeg ik een tip hoe je deze cake glutenvrij kan maken! Voor een glutenvrije citroencake vervang je de bloem door 150 gram ketanmeel en 150 gram rijstmeel en voeg je daar 16 gram bakpoeder aan toe.
Nieuwsgierig geworden naar Het basisbakboek? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk













