Deze pistache cake is heerlijk als lekkernij bij een kop koffie of thee, of als dessert. Als je de cake als dessert voorschotelt aan je gasten, serveer het dan met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs! De griesmeel en de fijngemalen pistaches in het beslag geven de cake een fijne structuur, maar die wordt pas echt lekker nadat de cake uit de oven met een smaakvolle suikersiroop wordt overgoten. Het resultaat is een heerlijke, smeuïge pistache cake.
Met dit pistache cake recept maak je een cake voor ongeveer 10-12 punten.

Pistache cake bewaren
Ga je aan de slag met dit pistache cake recept, maar houd je een deel van de cake over? Je kunt de pistache cake heel goed invriezen. Vries de cake dan wel in nadat hij gebakken is en met suikersiroop is overgoten.
- Voor het beslag
- 130 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 60 g bloem
- 125 g griesmeel
- 75 g pistachenoten, fijngemalen
- 2 tl bakpoeder
- Voor de suikersiroop
- 150 g suiker
- 200 ml water
- 1 sinaasappel
- 2 kaneelstokjes
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 30 g pistachenoten, fijngehakt
Pistache cake maken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.
Pistache cake bakken
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Meng er vervolgens de bloem, het griesmeel, de pistachenoten en het bakpoeder door. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Test of de pistache cake goed is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker zodra je deze weer uit de cake haalt? Dan is de cake goed.
Suikersiroop voor pistache cake maken
Terwijl de cake nog in de oven staat, kan je aan de slag gaan met de suikersiroop. Doe de suiker met het water voor de suikersiroop in een steelpan. Snijd met een dunschiller vier slierten van de sinaasappelschil af en voeg deze samen met de kaneelstokjes toe aan het suikerwater. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Pers het sap uit een halve sinaasappel en voeg dit toe aan de suikersiroop.
Verdeel de warme suikersiroop lepel voor lepel over de nog warme cake. Omdat de pistache cake nog warm is, wordt alle siroop goed opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Garneer de cake tot slot met de pistachenoten.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

is de griesmeel die je gebruikt, de gewone griesmeel uit een pak waar je bv ook griesmeel pudding van kookt?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.