Wil je zelf een tijgerbrood maken en ben je benieuwd hoe je dat kenmerkende motief krijgt op de korst? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf het lekkerste tijgerbrood maakt of heerlijke tijgerbollen bakt met hetzelfde recept.

Met dit tijgerbroodrecept kun je 1 tijgerbrood óf 8 tijgerbollen bakken. Wil je tijgerbollen én tijgerbrood maken, zoals in de video verderop in dit artikel? Verdubbel dan het recept van zowel het brooddeeg als de tijgerpap.

Voor dit tijgerbrood recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis.

Tijgerbrood tijgerbollen

Hoe krijg je tijgerbrood of tijgerbollen?

Tijgerbrood, panterbrood, giraffebrood: dit brood kent vele benamingen, maar de term tijgerbrood is toch het meest bekend in Nederland. Hoe je het ook noemt, dit brood dankt zijn naam aan het mooie en knapperige motief op de korst. Maar hoe maak je dit patroon? Dit gebeurt met behulp van de tijgerpap, die tijdens de tweede rijs op het deeg wordt gesmeerd. Tijgerpap bestaat onder andere uit rijst- en paneermeel en is minder elastisch dan het brooddeeg. Het deeg rijst, maar de tijgerpap kan niet kan meerekken en gaat barsten. Het resultaat is een opvallend motief op de korst.

In de bakkerij wordt een speciale tijgerpapspuit gebruikt om de tijgerpap op het brood te spuiten, maar thuis kun je daar ook prima een siliconen kwast, spatel of zelfs je handen voor gebruiken.

Voor het deeg heb ik in de video deze deegkneder gebruikt, die speciaal geschikt is voor brooddeeg. Met deze deegkneder kun je tot 4½ kilo brooddeeg kneden.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de tijgerpap
  • 35 gr rijstmeel
  • 25 gr paneermeel
  • 100 ml lauwwarm water
  • snuf zout
  • ½ tl gedroogde gist
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 tl zonnebloemolie
  • Verder nodig
  • bakspray, voor het tijgerbrood
Broodbakbol banner mobiel

Zelf tijgerbollen of tijgerbrood maken

Met dit tijgerbrood recept maak je eenvoudig zelf een lekker en knapperig brood. Wil je liever tijgerbollen bakken? De eerste stappen (het deeg en de tijgerpap maken) blijven hetzelfde, alleen bij het bakken volg je andere stappen.

Tijgerbollen

Deeg voor tijgerbrood maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een deeg. Kneed het minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen, met een standmixer met deeghaak of met deze deegkneder die speciaal voor brood is. Doe het deeg na het kneden in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Tijgerpap maken

Doe alle ingrediënten voor de tijgerpap in een kom en roer deze door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat de tijgerpap een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Tijgerbrood bakken

Vet een broodvorm van 21-24 centimeter in met bakspray. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw of rol dit vervolgens plat tot een rechthoek. Sla de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het deeg onder spanning op. Maak een rol van het deeg en leg het met de naad naar beneden in de broodvorm.

Dek de bakvorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg rijzen. Roer de tijgerpap door en verdun deze eventueel met een klein beetje water, totdat de pap licht vloeiend is. Bestrijk het deeg na 30 minuten met de tijgerpap en laat het deeg vervolgens nog eens 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 220°C en zet een (metalen) schaal/braadslee (of een desh stoombakje) op de bodem van de oven. Zet de bakvorm op het ovenrooster (laag in de oven) en giet een half kopje water in de braadslee (of doe een flinke scheut water in het stoombakje), zodat er stoom ontstaat. Bak het tijgerbrood 20 minuten. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 °C en bak het brood in nog 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Tijgerbollen bakken

Verdeel het deeg na de eerste rijs in acht gelijke stukken en maak daar bolletjes van. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze rijzen. Roer de tijgerpap door en verdun deze eventueel met een klein beetje water, totdat de pap licht vloeiend is. Bestrijk de deegbolletjes na 30 minuten rijzen met de tijgerpap en laat ze vervolgens nog 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 220°C en zet een (metalen) schaal/braadslee (of een desh stoombakje) op de bodem van de oven. Schuif de bakplaat met tijgerbollen in de oven en giet een half kopje water in de braadslee (of doe een flinke scheut water in het stoombakje), zodat er stoom ontstaat. Bak de tijgerbollen in 17-22 minuten goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tijgerbrood

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Walter 2022-06-25 19:29:29

Is ni duidelijk of je met de gegeven ingredienten een brood EN bolletjes maakt. 400g/8 = 50g per balletje en dan een beood van 400g?

Beantwoorden
WA
Walter 2022-06-26 08:49:22

Sorry, antwoord staat in artikel. Te rap geweest.

Beantwoorden
WA
Walter 2022-06-26 16:45:18

Recept is goed en heel goed resultaat, waarvoor dank. Evenwel u berekeningen kloppen niet. Op een deegbal van 800+ 8 bolletjes halen, betekent pistolets van 100g. Normaal wordt 65 à 70 gr genomen. Zodoende haalde ik er 13 uit. Waren suppergelukt. 🤗🤗🤗☂️☂️

Beantwoorden
WA
Rutger 2022-06-27 13:29:56

Hoi Walter. Dank voor je berichtje. Ik heb gekozen om er iets grotere bollen van te maken, maar je bent natuurlijk altijd vrij om ze kleiner te maken en er meer uit het recept te halen. Dat de berekeningen niet kloppen vind ik jammer om te horen, er is nergens bepaald dat een bol geen 100 gram mag zijn :)

Beantwoorden
Walter 2022-06-28 07:45:49

No problemo. Voornaamste is dat ik eindelijk een samenstelling voor tijgerpap zie die een meer dan bevredigend resultaat geeft EN genoeg is voor het aantal gemaakte bollen. Doe zo voort

Beantwoorden
WA
Annemieke 2022-07-03 11:43:05

Ik neem aan dat ik de bolletjes na het bestrijken met tijger pap weer afdek met folie voor het rijzen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-07-04 10:25:19

Hi. Dat afdekken is niet nodig, anders blijft het folie aan de tijgerpap plakken .

Beantwoorden
Walter 2022-07-04 10:20:20

Correct; je kan eventueel ook 30 minuutjes op 30-35° in de oven werken
Lukt beide evengoed

Beantwoorden
WA
Hugo Francois 2022-07-07 10:52:09

Wij wonen in Portugal en Amerikaanse patentbloem is hier schijnbaar onbekend.
Welke bloem zouden wij kunnen gebruiken ?

Beantwoorden
HU
Rutger 2022-07-11 08:11:20

Gebruik een bloem met een hoog eiwitgehalte, die is het beste voor brood.

Beantwoorden
Angela 2022-11-30 08:17:35

Hallo, wij wonen in Duitsland en zijn het zuurdesembrood een beetje zat. Ik zag je recept en wil een poging wagen. Kan ik in plaats van zonnebloemolie voor het tijgerpapje eventueel ook olijfolie gebruiken?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-12-01 14:50:48

Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar volgens mij kan het prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.