- Voor het deeg
- 300 gr speltbloem
- 200 gr speltmeel
- 10 gr zout
- 10 gr gedroogde gist
- 30 gr witte basterdsuiker
- 50 gr boter
- 1 ei, op kamertemperatuur
- ½ citroen, rasp
- 250 - 300 ml melk, lauwwarm
- 250 gr mueslimix
- Verder nodig
- 300 gr amandelspijs
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gr greinsuiker
Speciaal voor Pasen heb ik deze speltbroodjes met mueslimix en amandelspijs bedacht. De broodjes zijn heerlijk als ontbijt of voor bij de paasbrunch, maar je kan ze ook heel goed meenemen bij een (voorjaars)picknick!
Voor de broodjes heb ik gebruik gemaakt van ingrediënten van molen de Hoop uit Oud-Zevenaar. Deze zijn sinds vorig jaar bij Baktotaal Bouwhuis verkrijgbaar. Kwaliteit is voor molen de Hoop een sleutelwoord. Ze maken gebruik van goede grondstoffen en dat proef je terug in je baksels! Voor deze broodjes heb onder andere de mueslimix gebruikt. Dat is in een mengsel van abrikoos, dadel, papaya, ananas, appel, cashewnoten, hazelnootstukjes, walnotenstukjes en amandelstukjes. Echt heel lekker in deze broodjes! De greinsuiker op de broodjes maakt ze helemaal af en zorgt voor een mooi contrast.
De broodjes bakte ik in deze braadslee van PME. Die is trouwens ook goed geschikt voor een flinke lading brownies of plaatcake.
Bereiding: Spelt-paasbroodjes met mueslimix en amandelspijs
Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de mueslimix, tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de mueslimix toe. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng het amandelspijs met 1 à 2 eetlepels water om het iets zachter te maken en verdeel het vervolgens in 12 gelijke bolletjes. Druk de bolletjes iets plat.
Kneed het gerezen brooddeeg nog kort door en verdeel het vervolgens in 12 gelijke porties. Maak van iedere portie deeg een bolletje en druk deze plat. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg en vouw het deeg er vervolgens omheen, zodat het amandelspijs ingepakt is. Leg de deegbolletjes met de sluiting naar beneden in de braadslee. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei en bestrooi ze daarna met greinsuiker. Bak de paasbroodjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Foto’s: Erik Spronk


