Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr speltbloem
  • 200 gr speltmeel
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ½ citroen, rasp
  • 250 - 300 ml melk, lauwwarm
  • 250 gr mueslimix

Speciaal voor Pasen heb ik deze speltbroodjes met mueslimix en amandelspijs bedacht. De broodjes zijn heerlijk als ontbijt of voor bij de paasbrunch, maar je kan ze ook heel goed meenemen bij een (voorjaars)picknick!

Spelt-paasbroodjes met mueslimix en amandelspijs

Voor de broodjes heb ik gebruik gemaakt van ingrediënten van molen de Hoop uit Oud-Zevenaar. Deze zijn sinds vorig jaar bij Baktotaal Bouwhuis verkrijgbaar. Kwaliteit is voor molen de Hoop een sleutelwoord. Ze maken gebruik van goede grondstoffen en dat proef je terug in je baksels! Voor deze broodjes heb onder andere de mueslimix gebruikt. Dat is in een mengsel van abrikoos, dadel, papaya, ananas, appel, cashewnoten, hazelnootstukjes, walnotenstukjes en amandelstukjes. Echt heel lekker in deze broodjes! De greinsuiker op de broodjes maakt ze helemaal af en zorgt voor een mooi contrast.

Spelt-paasbroodjes met mueslimix en amandelspijs

De broodjes bakte ik in deze braadslee van PME. Die is trouwens ook goed geschikt voor een flinke lading brownies of plaatcake.

Bereiding: Spelt-paasbroodjes met mueslimix en amandelspijs

Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de mueslimix, tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de mueslimix toe. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.

Meng het amandelspijs met 1 à 2 eetlepels water om het iets zachter te maken en verdeel het vervolgens in 12 gelijke bolletjes. Druk de bolletjes iets plat.

Kneed het gerezen brooddeeg nog kort door en verdeel het vervolgens in 12 gelijke porties. Maak van iedere portie deeg een bolletje en druk deze plat. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg en vouw het deeg er vervolgens omheen, zodat het amandelspijs ingepakt is. Leg de deegbolletjes met de sluiting naar beneden in de braadslee. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei en bestrooi ze daarna met greinsuiker. Bak de paasbroodjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Spelt-paasbroodjes met mueslimix en amandelspijs

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Laura 2018-03-10 13:20:10

Lekker om eens te proberen, maar ik vond ze erg machtig en zwaar.
Toch bedankt. Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Manja 2017-04-12 11:41:37

Wat is het verschil tussen speltbloem en speltmeel.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-13 15:49:59

Meel = veel, zo heeft mijn molenaar het me ooit geleerd. Speltmeel is de hele gemalen speltkorrel, dat kan je vergelijken met volkorenmeel. Voor speltbloem wordt het meel gezeefd, zodat je alleen witte bloem over houdt.

Beantwoorden
Eline 2017-03-30 18:44:12

Ik ben ook benieuwd. Zelfde vraag voor het gist, dit moet 1,4% zijn toch?

Beantwoorden
EL
Onno 2017-04-01 07:14:46

Inderdaad, dat lijkt mij ook, 1,4% betekend in dit geval 7 gram gist.
Het is geen probleem minder gist te gebruiken, de rijstijden worden daardoor langer.

Beantwoorden
ON
Rutger 2017-04-03 20:54:07

Doordat er veel vulling in het brood zit gebruik ik meer gist, dit gebeurd vaker bij gevulde en/of rijke degen, omdat er meer rijskracht nodig is. Het lukt vast ook met minder gist, als je de rijstijd dan verlengt.

Beantwoorden
Onno 2017-03-30 11:03:33

Beste Rutger,
Persoonlijk vind ik dat er weinig vocht in het deeg wordt gebruikt.
Dat is hier 50% van het totale bloem en meel gewicht, dat gewicht staat gelijk aan 100% (bakkersformule). De mueslimix zal wat vocht opnemen, in ieder geval de droge vruchten. Daardoor daalt het vochtpercentage onder de 50%.

De recepten die ik ken zitten allemaal boven de 60% vocht. Met 50% vocht verwacht ik dat het vaste broodjes zullen worden. Meer vocht zorgt voor meer luchtigheid, toch?
Kun je uitleggen waarom hier het percentage zo laag wordt gehouden?

Beantwoorden
ON
caatje 2017-03-30 16:10:54

Ja, inderdaad! Dat zou ik ook wel willen weten... Niet dat ik zoveel ervaring heb met brood bakken, maar het lijkt nogal weinig met die muesli...

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-31 14:11:41

Hoi! Het ei (ongeveer 50 gram) heb ik in dit recept als vocht meegerekend, anders wordt het deeg lastig te vormen en te vullen met het spijs. Je kan uiteraard meer vocht gebruiken, maar omdat ik de broodjes op deze manier wil vullen en vormen heb ik voor deze verhoudingen gekozen. Ik heb erachter gezet dat je de melk tot 300 ml kan verhogen, het wordt dan wel wat plakkeriger. Zelf vond ik de broodjes niet te droog.

Beantwoorden
caatje 2017-04-06 16:42:55

Bedankt voor je antwoord!

Beantwoorden
CA