- Voor de vulling
- 350 gr donkere rozijnen
- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 12 gr gedroogde gist
- 40 gr witte basterdsuiker
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 240 ml melk, lauwwarm
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gr boter
- bloem, voor het werkblad
Twee weken geleden heb ik samen met kinderboekenschrijver Mark Haayema ’t Verrukkelijke kinderbakboek gepresenteerd! In dit kinderbakboek vind je naast recepten ook verhalen, versjes, leuke bakweetjes en illustraties. Een kijkje achter de schermen en meer leuke weetjes over ons boek vind je in dit artikel. Vandaag deel ik met jullie één van de recepten uit ons bakboek; heerlijke rozijnenbolletjes. Deze rozijnenbroodjes zijn heel leuk om te bakken en misschien nog wel leuker om op te smullen! Zoals bij ieder recept in ons boek wordt het recept ingeleid met de familie Bakker.

Met dit recept bak je 16 heerlijke rozijnenbroodjes. En met de vulling kun je trouwens het beste de dag van tevoren beginnen!
Zelf rozijnenbollen bakken
Doe een avond van tevoren de rozijnen in een kom en schenk daar water bij tot ze allemaal kopje-onder gaan. Laat ze 15 minuten staan. Laat ze daarna tot de volgende dag in een zeef of vergiet uitlekken en drogen aan de lucht.
Doe de volgende dag alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten goed door, tot een soepel brooddeeg. Dit kun je doen door het deeg op je werkblad te leggen, uit te duwen en dubbel te vouwen.
Kneed de laatste minuut de rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat en laat ze nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes daarmee. Bak de bolletjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt intussen de boter in een steelpannetje. Bestrijk de broodjes gelijk uit de oven met wat gesmolten boter, zodat ze mooi gaan glimmen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar ’t Verrukkelijke kinderbakboek? Kijk dan hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld
Illustraties: Emanuel Wiemans














