- Voor het deeg
- 500 gr tarwebloem
- 6 gr droge gist
- 10 gr zout
- 25 gr zonnebloemolie
- 50 gram ei, op kamertemperatuur
- 275 gr volle melk, 20 – 25 ᵒC
- Verder nodig
- zonnebloemolie
- sesamzaadjes
Alweer bijna twee jaar geleden bracht Levine van Doorne het boek Brood uit eigen oven uit. Een prachtig en overzichtelijk boek met duidelijk beschreven broodrecepten. Vele bekende recepten staan in het boek beschreven. Denk daarbij aan krentenbollen, chocoladebroodjes, stokbrood, vlechtbrood en puntbroodjes. Eén van mijn favorieten zijn deze hamburgerbroodjes, ze maken je hamburger zoveel lekkerder! Als ik deze hamburger buns bak maak ik vaak de dubbele hoeveelheid, de hamburger broodjes zijn prima in te vriezen voor later gebruik!
Hamburgerbroodjes maken
Deeg in een standmixer kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in 10 -15 minuten tot een soepel deeg dat goed van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed alles in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Eerste rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
De hamburgerbroodjes vormen
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet plasticfolie 15 minuten rusten. Druk ieder deegbolletje met de palm van je hand plat. Als het niet in één keer lukt, laat het deeg dan nog even liggen en druk het dan opnieuw plat. Bestrijk of besproei de bovenkant van de deegstukjes met water en strooi er sesamzaadjes over. Druk de sesamzaadjes met je hand vast in het deeg. Leg de deegstukjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat en dek ze af met ingevet plasticfolie.
Tweede rijs: Laat de broodjes op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even blijft staan en dan langzaam terugveert.
De hamburgerbroodjes bakken
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 220 ᵒC (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken, verlaag dan de temperatuur met 20 ᵒC of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Nieuwsgierig geworden naar Brood uit eigen oven? Kijk hier voor meer informatie!
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Deze broodjes zijn echt heerlijk. Ik bak ze ook regelmatig, net als andere broodjes van Levine. Ben erg benieuwd naar haar volgende boek :)
Beantwoorden
Dit lijkt me echt leuk om een keer zelf te maken! Ze lijken sowieso lekkerder dan de supermarkthamburgerbroodjes
BeantwoordenOok lekker in de zuurdesemvariant. Die staat in mijn Levine top-3. Niks zuurs aan: gewoon lekker luchtig, niet papperig en vol van smaak. Met een voordeegje ook vrij eenvoudig te maken.
BeantwoordenZiet er heerlijk uit! Die ga ik binnenkort proberen te maken. Hoeveel dagen ongeveer kan je de broodjes die je over hebt bewaren? Kan je ze ook invriezen?
BeantwoordenZelfgebakken brood vind ik de dag van het bakken toch altijd het lekkerst, maar de dag erna kan ook nog prima (zeker als je de broodjes nog even op de grill legt voordat je ze belegt). De broodjes zijn heel goed in te vriezen, dat doe ik ook altijd!
Beantwoorden
Negen broodjes van 500g bloem? Zou er zeker twaalf van maken.
BeantwoordenVan mij mag een hamburgerbroodje wel lekker groot zijn :) En van Levine ook gelukkig. Maar je kan ze natuurlijk ook kleiner maken.
Beantwoorden
Ik vries ze in als ze volledig zijn gebakken. En dan voor gebruik laten ontdooien en nog kort oppeppen of roosteren.
Beantwoorden
Vandaag gebakken.... Het huis ruikt heerlijk! Ga zodadelijk kikkererwtenburgers maken voor erop, maar kan eigenlijk niet wachten. Ben zo benieuwd hoe de broodjes smaken! Fijn en makkelijk recept. Ik kneed altijd met de hand en dat ging heel goed. Ben wel blij dat er specifiek bij stond om geen extra bloem toe te voegen! Die neiging had ik echt in het begin. De tijden kloppen ook prima: 20 minuten kneden heb je echt nodig, 2x een uur rijzen ook. Ik heb al zin in de avondmaaltijd! Bedankt!
BeantwoordenDag Rutger, ik heb geen gedroogde gist meer in huis, enkel verse gist. Hoeveel zou ik daar dan van moeten gebruiken ? Verder zelfde werkwijze ? Groetjes, Sylvia
BeantwoordenDe verhouding verse gist tot droge gist is : 20gr verse gist tot 11 gr droge gist.
Voor dit recept zou het dan 10,9 gr verse gist zijn.
Hoi! Het antwoord vind je in dit artikel: https://www.rutgerbakt.nl/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/
Beantwoorden
Helemaal top!
Nu geen gedoe meer wanneer we hamburgers of hot-dags willen eten om optijd bij de bakker geweest te zijn om nog broodjes te bekomen. Gewoon deze bakken!
Ik had de bloem wel 1/3 volkoren meel en 2/3 tarwe bloem. Ging perfect.
Leuk recept! Ik vraag me alleen af, is het wel veilig om rauw ei door het deeg te doen en dit dan uren op kamertemperatuur te laten broeien zeg maar...
Wat is de functie van het ei?
Groet!
Doordat alles gebakken wordt in de oven is er geen risico. Ei wordt heel vaal aan brooddeeg toegevoegd en geeft het deeg onder andere een rijkere smaak en textuur.
Beantwoorden
Wat bedoel je met druk ze helemaal plat? En als dat niet lukt wacht dan even.
BeantwoordenDe deegbolletjes moet je wat platdrukken. Door de spanning in het deeg, mede door het opbollen, kan het zijn dat het deeg weer terugveert. In dat geval kun je even wachten en het daarna nogmaals doen.
Beantwoorden
Kan ik ze in de avond maken?
Tweede rijs in koelkast en dan uurtje op oamertemeperatuur laten komen in de ochtend en dan afbakken?
Ik wil ze graag in ochtend meenemen voor een lunch op werk.
Dank voor je feedback. Dit is uiteraard in overleg met de uitgever gepubliceerd en ter promotie van het boek.
Beantwoorden
Melk van 20-25°?
En dan een rauw ei en ook nog uren rijzen?
Gaat dat niet verkeerd?
Ik ga het proberen. Ben benieuwd
Groet
Rick
