Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 30 ml olijfolie
  • 335 ml water, lauwwarm
  • 10 gr gedroogde gist
  • Voor de topping
  • 3 conference peren
  • ½ citroen, sap
  • 200 gr gerookte, magere reepjes spek
  • een paar takjes verse tijm
  • olijfolie

Bij een focaccia denk je waarschijnlijk niet gelijk aan peer. Toch is de combinatie van gerookte spekjes met de peer echt heerlijke in dit foccacia recept. Eet dit Italiaanse brood bij de soep, met een salade of gewoon met een glaasje wijn erbij.

Bereiding: Focaccia met peer en spekjes

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel. Het deeg blijft vrij plakkerig, wat het kneden met de hand lastiger maakt (gebruik daarom het liefst een mixer met deeghaken). Houd je handen en het werkblad goed vet met wat olijfolie om het kneden te vergemakkelijken. Kneed ongeveer 10 minuten door en doe het deeg in een schaal. Laat het deeg afgedekt 45 minuten rijzen.

Vet een bakblik van 25 bij 35 centimeter in met olijfolie. Leg het deeg erin en druk het voorzichtig uit, tot de hele bodem bedekt is met het deeg.  Laat het weer 30 minuten rijzen.

Schil intussen de peren, verwijder de klokhuizen en snijd deze in mooie plakken. Vermeng de plakken peer met het citroensap.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Besprenkel het deeg met wat olijfolie en rangschik de plakjes peer erbovenop. Verdeel er de spekreepjes over en leg er als laatste de takjes tijm op. Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Mariska 2018-10-01 08:09:00

Rutger,
Ik vroeg me af of de spekreepjes er rauw op kunnen of dat je ze eerst moet bakken? Komt er niet veel vet af als je ze er rauw op doet?
Het lijkt me wel erg lekker. Ga hem zeker een keer maken.
Groet Mariska

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-01 08:41:42

Hoi Mariska. Je kunt ze er gewoon rauw op doen, het is erg lekker als het vet dat eruit komt in het brood trekt.

Beantwoorden
Lieke Smit 2016-12-19 22:13:11

Weer een super fijn recept! Met de kerst maak ik m voor bij de lunch. Vandaag al een keer getest, maar ik zou hem graag bewaren tot woensdag, hoe doe ik dat het beste?
Groetjes Lieke

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-20 11:27:06

Zelfgebakken brood is altijd het lekkerste op de dag zelf. Je kunt het brood wel heel goed invriezen. Direct na het bakken verpakt in plasticfolie de vries in en dan voor het serveren nog even kort bakken.

Beantwoorden