Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 50 gr basterdsuiker
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 50 gr gembersiroop
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 10 gr anijszaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • Voor de vulling
  • 200 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • suiker, om de vorm mee te bestrooien

Wie van suikerbrood houdt, zal ook zeker van deze variant genieten. De toevoeging van anijs in deze mini suikerbroodjes zorgt voor een fijne smaakbeleving, zoals je die niet vaak tegenkomt in brood. Besmeerd met roomboter zijn deze zoete broodjes overheerlijk. Waarschijnlijk zijn ze zo op, maar mochten de suikerbroodjes de kans krijgen om oud te worden, maak er dan wentelteefjes van (kijk hier voor het recept). Met dit recept maak je 8 kleine suikerbroodjes, maar je kunt er natuurlijk ook 1 groot suikerbrood van bakken. Parelsuiker is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels. Als je er niet aan kunt komen zijn suikerklontjes een goed alternatief. Doe de klontjes in een plastic zakje en sla er een paar keer stevig op met een deegroller zodat je mooie suikerstukjes krijgt.

 

Bereiding: Mini suikerbroodjes met anijs

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Laat het deeg daarna afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Bereid intussen de vorm(en) voor. Gebruik een langwerpige broodvorm of 8 kleine broodvormpjes. Vet de vorm(en) in met boter en bestrooi met suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm(en).

Kneed het gerezen deeg kort door en meng de parelsuiker (of de grof gehakte suikerklontjes) door het deeg. Duw als je de grote vorm gebruikt het deeg uit tot een plak, rol hem op en leg hem met de naad naar onderen in de vorm. Voor de kleine suikerbroodjes verdeel je het deeg in achten en duw je ze per stuk plat, rol je ze op en leg je ze met de naad naar onderen in de vormpjes. Laat het deeg weer een uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Bak het grote brood in 30 tot 40 minuten gaar en de kleintjes in 23 tot 28 minuten. Dek de vorm(en) af met aluminiumfolie als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden. Haal het suikerbrood direct na het bakken uit de vorm(en). Laat de vorm(en) afkoelen op een rooster.

Let op: Tijdens het bakken rijst het deeg natuurlijk en kunnen er stukjes suiker van het brood afvallen. Leg een vel aluminiumfolie onder de broodvorm(en) om te voorkomen dat de suiker op de ovenbodem valt en gaat aanbranden.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Hanneke 2018-03-23 10:11:36

Kun je de broodjes ook los op de bakplaat leggen en zo bakken?

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-03-26 17:52:49

Dan worden het meer bolletjes, maar dat kan ook.

Beantwoorden
Peter 2018-02-25 19:19:06

Die kleine broodjes zien er echt leuk en vooral lekker uit, perfect voor een high tea :-D
Welke afmeting brood/cake blik heb je hiervoor gebruikt?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-02-26 10:32:02

De afmetingen van de broodvormpjes waren ongeveer zoals onderstaande vorm. https://www.bouwhuis.com/mini-bakvormpjes-pme-39-x-29-x-4-cm

Beantwoorden
Albert 2018-02-14 17:35:24

Parelsuiker is ook bij de Welkoop/Boerenbondwinkels te koop.

Beantwoorden
AL
Pien 2018-02-14 16:08:03

Is er ook nog een alternatief voor gembersiroop?

Beantwoorden
PI
Albert 2018-02-14 17:33:46

Ik denk dat suikerbrood niet zonder gembersiroop kan.

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-02-20 11:02:36

Het geeft het suikerbrood wel echt een fijne smaak. Ook als je niet van gember houdt kun je het gerust gebruiken. Je proeft echt geen gember meer terug, maar geeft wel een fijne touch aan het brood.

Beantwoorden
Marja 2018-02-14 13:37:28

Hoi Rutger,
Kun je deze heerlijke broodjes ook bakken in een muffintray? En zo ja hoeveel moet ik dan van maken en hoe lang zouden ze moeten bakken? Ik heb wel een grote broodvorm maar ik vind die kleintjes zo schattig en ook leuk om ieder een eigen broodje te geven. Ik hoop dat het kan en houd mijn vingers gekruist!
Met een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Tieneke 2018-02-15 11:23:12

Misschien moet je de baktijd dan even aanpassen. Rutger bakt 8 broodjes. Als je een vorm met 12 vormpjes vult, heb je kleinere broodjes en moet je korter bakken. Bij 6 vormpjes juist iets langer. Kun je daar wat mee?

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-02-20 10:53:10

Met twaalf broodjes kun je ze inderdaad nog iets korter bakken.

Beantwoorden