- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 10 gr gedroogde gist
- 50 gr basterdsuiker
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 50 gr gembersiroop
- 200 ml melk, lauwwarm
- 10 gr anijszaad
- 1 tl gemalen anijszaad
- Voor de vulling
- 200 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- suiker, om de vorm mee te bestrooien
Wie van suikerbrood houdt, zal ook zeker van deze variant genieten. De toevoeging van anijs in deze mini suikerbroodjes zorgt voor een fijne smaakbeleving, zoals je die niet vaak tegenkomt in brood. Besmeerd met roomboter zijn deze zoete broodjes overheerlijk. Waarschijnlijk zijn ze zo op, maar mochten de suikerbroodjes de kans krijgen om oud te worden, maak er dan wentelteefjes van (kijk hier voor het recept). Met dit recept maak je 8 kleine suikerbroodjes, maar je kunt er natuurlijk ook 1 groot suikerbrood van bakken. Parelsuiker is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels. Als je er niet aan kunt komen zijn suikerklontjes een goed alternatief. Doe de klontjes in een plastic zakje en sla er een paar keer stevig op met een deegroller zodat je mooie suikerstukjes krijgt.
Bereiding: Mini suikerbroodjes met anijs
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Laat het deeg daarna afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Bereid intussen de vorm(en) voor. Gebruik een langwerpige broodvorm of 8 kleine broodvormpjes. Vet de vorm(en) in met boter en bestrooi met suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm(en).
Kneed het gerezen deeg kort door en meng de parelsuiker (of de grof gehakte suikerklontjes) door het deeg. Duw als je de grote vorm gebruikt het deeg uit tot een plak, rol hem op en leg hem met de naad naar onderen in de vorm. Voor de kleine suikerbroodjes verdeel je het deeg in achten en duw je ze per stuk plat, rol je ze op en leg je ze met de naad naar onderen in de vormpjes. Laat het deeg weer een uur rijzen.
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Bak het grote brood in 30 tot 40 minuten gaar en de kleintjes in 23 tot 28 minuten. Dek de vorm(en) af met aluminiumfolie als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden. Haal het suikerbrood direct na het bakken uit de vorm(en). Laat de vorm(en) afkoelen op een rooster.
Let op: Tijdens het bakken rijst het deeg natuurlijk en kunnen er stukjes suiker van het brood afvallen. Leg een vel aluminiumfolie onder de broodvorm(en) om te voorkomen dat de suiker op de ovenbodem valt en gaat aanbranden.
Foto: Harold Pereira




