Ingrediëntenlijst
  • Voor de appelmoes
  • 1 kilo appels, bijvoorbeeld goudrenet, jonagold of elstar
  • 75 ml water
  • sap van ½-1 citroen
  • 2-4 el suiker, optioneel
  • 1 tl kaneelpoeder, optioneel

Zelfgemaakte appelmoes is qua smaak niet te vergelijken met de appelmoes die je in winkels of supermarkten koopt. Met het juiste recept is zelfgemaakte appelmoes niet alleen veel lekkerder, maar het is ook nog eens super makkelijk. Wil je zelf appelmoes maken en ben je op zoek naar een goed recept? In dit artikel deel ik je mijn recept voor een heerlijke, frisse appelmoes. Het maakt niet uit of je houdt van grove appelmoes of juist liever een fijne appelmoes hebt: het kan allebei met dit recept. Naast het recept vind je in dit artikel ook mijn antwoord op de meest gestelde vragen over appelmoes. 

Tip: wil je iets lekkers bakken met de appelmoes die je zelf hebt gemaakt? Probeer dan eens mijn recept voor appelmoes cake.

Zelfgemaakte appelmoes op smaak brengen 

Je kunt ontzettend veel variëren met appelmoes, bijvoorbeeld met de smaak. De meest bekende toevoeging aan appelmoes is natuurlijk kaneel. Dit kun je doen door een kaneelstokje met de appel mee te koken of door wat kaneelpoeder toe te voegen. 

Maar naast de kaneel kun je de appelmoes nog veel meer smaken geven. Voeg bijvoorbeeld wat vanillemerg toe, kook steranijs of kardemompeulen mee met de appels of gebruik honing of ahornsiroop in plaats van de suiker of meng tegen het einde een scheutje rum of amandellikeur door je zelfgemaakte appelmoes. Het is ook erg lekker om een gedeelte van de appels te vervangen door peer en zo een combinatie van peer-appelmoes te maken.

Zelf appelmoes maken: 5 veelgestelde vragen

Hoe je zelfgemaakte appelmoes maakt, ontdek je in het recept dat ik in dit artikel deel. Maar wat is het verschil tussen appelmoes en appelcompote? Welke appels zijn de beste keuze voor appelmoes? En wat is de beste manier om appelmoes te bewaren? Ik deel niet alleen mijn appelmoes recept, maar beantwoord eerst 5 veelvoorkomende vragen over zelf appelmoes maken.

1. Wat is het verschil tussen appelmoes en appelcompote?

Het verschil tussen appelmoes en appelcompote zit vooral in de structuur. Bij appelmoes is de appel helemaal tot moes gekookt. Er zitten geen grove stukjes appel meer in. Appelcompote heeft daarentegen wel nog duidelijke stukjes appel. 

Wil je geen appelmoes maken, maar ben je op zoek naar een appelcompote recept? Met dit recept kun je ook heel goed appelcompote maken. Snijd in dat geval de appel in kleine stukjes en kook ze net iets minder lang dan wanneer je appelmoes maakt. Laat daarnaast de stap met de pureestamper of de staafmixer achterwege.

2. Hoeveel suiker zit er in appelmoes?

Officieel gezien zit er altijd suiker in appelmoes, omdat er van nature suiker zit in appels. Hoeveel suiker of andere zoetstoffen je nog toevoegt aan de appelmoes bepaal je zelf.

Voor het appelmoes recept in dit artikel maakt het niet uit of je appelmoes met extra suiker wilt maken of niet. De suiker is namelijk een optioneel ingrediënt. Wil je ongezoete appelmoes? Dan laat je de suiker achterwege.

3. Hoe lang appels koken voor appelmoes?

Voor de lekkerste appelmoes breng je de stukjes appel samen met het water, citroensap en eventueel de suiker aan de kook en vervolgens laat je het nog ongeveer 15 minuten doorkoken op een laag vuur. Vergeet het mengsel niet af en toe door te roeren.

4. Welke appels zijn het beste voor appelmoes?

Het belangrijkste ingrediënt van appelmoes is natuurlijk de appel. Maar welke soort appel gebruik je voor appelmoes? In theorie kun je van alle appels appelmoes maken, maar niet alle soorten zijn in de praktijk een succes. Voor een heerlijke appelmoes kun je het beste een friszoete appel gebruiken, die niet te stevig is. Melige appels zijn minder geschikt om te gebruiken. Mijn favoriete appelsoorten voor appelmoes zijn: Goudreinet (of goudrenet), Jonagold en Elstar.

5. Hoe kan ik appelmoes bewaren?

Hoe lang je kunt genieten van zelfgemaakte appelmoes of appelcompote is afhankelijk van de manier waarop je het bewaart. Bewaar je de appelmoes goed verpakt in een bakje of pot? Dan kun je het maximaal 2 weken bewaren in de koelkast. Laat de appelmoes afkoelen voordat je het verpakt.

Als je de appelmoes langer wilt bewaren, kun je kiezen voor glazen potten die je vacuüm sluit (net zoals jam).

Wil je appelmoes bewaren door het in te vriezen? Invriezen is mogelijk, maar doet wel wat met de structuur van de appelmoes.

Basisrecept voor appelmoes

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in stukjes. De grootte is niet heel belangrijk, maar des te kleiner je ze snijdt, des te eerder de appel zacht genoeg is. Doe de appelstukjes met het water, het citroensap en eventueel de suiker in een pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Laat de appel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken en roer het mengsel daarbij af en toe om.

Wil je grove appelmoes, pureer de appel dan met een pureestamper, er zullen nog wat kleine stukjes appel te proeven zijn. Wil je een gladde appelmoes, gebruik dan een staafmixer om de moes glad te mixen. Ook kun je de moes door een passeerzeef doen voor een glad resultaat. Breng de appelmoes tot slot op smaak met de kaneel en laat afkoelen. Bewaar je zelfgemaakte appelmoes in de koelkast.  

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
José 2021-09-05 18:36:45

Ik zet n schaaltje met appelstukjes in de magnetron...bakt niet aan en gaat heel snel.
Volg recept van ruiger, maar wel even erbij blijven staan..dan met staafmixer gewenste dikte maken.

Beantwoorden
JO
Pascalle 2021-09-05 10:28:42

Ik gebruik sinaasappelsap ipv water.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-09-13 08:16:25

Dat is ook heerlijk inderdaad!

Beantwoorden
Anneke 2021-09-05 07:26:37

Ik gebruik altijd appelsap ipv water.
Appelsap uit de landwinkel, dus troebel en niet zo zoet.
Ook lekker.

Beantwoorden
AN