Ingrediëntenlijst
  • Voor de appelmoes
  • 1 kilo appels, bijvoorbeeld goudrenet, jonagold of elstar
  • 75 ml water
  • sap van ½-1 citroen
  • 2-4 el suiker, optioneel
  • 1 tl kaneelpoeder, optioneel

Zelfgemaakte appelmoes is qua smaak niet te vergelijken met de appelmoes die je in winkels koopt. Met het juiste recept is zelfgemaakte appelmoes niet alleen veel lekkerder, maar het is ook nog eens supermakkelijk.

Wil je zelf appelmoes maken? Met dit recept maak je eenvoudig jouw favoriete appelmoes. Wil je grove appelmoes of hele fijne appelmoes? Het kan allebei. Houd je van appelmoes met suiker of heb je liever een ongezoete appelmoes? De suiker is een optioneel ingrediënt in dit appelmoes recept. 

Het belangrijkste ingrediënt van appelmoes is, niet verrassend, de appel. Maar welke appels gebruik je voor appelmoes? Voor dit appelmoes recept kun je het beste friszoete appels gebruiken die niet te stevig zijn. Mijn favoriete appelsoorten voor appelmoes zijn goudreinet (of goudrenet), jonagold en elstar.

Appelmoes op smaak brengen 

Je kunt ontzettend veel variëren met appelmoes, bijvoorbeeld met de smaak. De meest bekende toevoeging aan appelmoes is natuurlijk kaneel. Dit kun je zowel doen door een kaneelstokje met de appel mee te koken of door wat kaneelpoeder toe te voegen. Maar naast de kaneel kun je de appelmoes nog veel meer smaken geven. Voeg bijvoorbeeld wat vanillemerg toe, kook steranijs of kardemompeulen mee met de appels of gebruik honing of ahornsiroop in plaats van de suiker of meng tegen het einde een scheutje rum of amandellikeur door je zelfgemaakte appelmoes. Het is ook erg lekker om een gedeelte van de appels te vervangen door peer en zo een combinatie van peer-appelmoes te maken. 

Wat is het verschil tussen appelmoes en appelcompote?

Het verschil tussen appelmoes en appelcompote zit vooral in de structuur. Bij appelmoes is de appel helemaal tot moes gekookt. Er zitten geen grove stukjes appel meer in. Appelcompote heeft wel nog duidelijke stukjes appel. Ben je op zoek naar een appelcompote recept? Met dit recept kun je ook appelcompote maken. Snijd in dat geval de appel in kleine stukjes en kook ze net iets minder lang dan wanneer je appelmoes maakt. Laat de stap met de pureestamper of de staafmixer achterwege.

Zelf appelmoes maken 

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in stukjes. De grootte is niet heel belangrijk, maar des te kleiner je ze snijdt, des te eerder de appel zacht genoeg is. Doe de appelstukjes met het water, het citroensap en eventueel de suiker in een pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Laat de appel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken en roer het mengsel daarbij af en toe om. Wil je grove appelmoes, pureer de appel dan met een pureestamper, er zullen nog wat kleine stukjes appel te proeven zijn. Wil je een gladde appelmoes, gebruik dan een staafmixer om de moes glad te mixen. Ook kun je de moes door een passeerzeef doen voor een glad resultaat. Breng de appelmoes tot slot op smaak met de kaneel en laat afkoelen. Bewaar je zelfgemaakte appelmoes in de koelkast.  

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
José 2021-09-05 18:36:45

Ik zet n schaaltje met appelstukjes in de magnetron...bakt niet aan en gaat heel snel.
Volg recept van ruiger, maar wel even erbij blijven staan..dan met staafmixer gewenste dikte maken.

Beantwoorden
JO
Pascalle 2021-09-05 10:28:42

Ik gebruik sinaasappelsap ipv water.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-09-13 08:16:25

Dat is ook heerlijk inderdaad!

Beantwoorden
Anneke 2021-09-05 07:26:37

Ik gebruik altijd appelsap ipv water.
Appelsap uit de landwinkel, dus troebel en niet zo zoet.
Ook lekker.

Beantwoorden
AN