Wil je een cake bakken zonder boter? Zet dit recept voor appelmoescake dan zeker op je lijstje. Bij een appelmoescake vervang je de boter door appelmoes. Zo tover je zelfs zonder boter een heerlijk smeuïge cake op tafel. De appelmoes geeft een subtiele, maar niet overheersende appelsmaak aan de cake.
Je kunt deze appelmoescake bakken met appelmoes uit de supermarkt of zelf appelmoes maken.

Is appelmoescake gezond?
Is deze appelmoescake gezond? Appelmoescake wordt vaak een gezonde cake genoemd, maar ik ben wat voorzichtiger met deze term. Ja, in dit recept vervangt de appelmoes de boter en een deel van de suiker. Wel voeg ik een klein beetje zonnebloemolie toe. Dit zorgt ervoor dat de cake niet droog wordt en lekker smeuïg blijft. Hoeveel suiker je toevoegt aan dit recept kan je helemaal zelf bepalen. Ik vond de appelmoescake zonder suiker wat vlak van smaak. Daarom gebruik ik in dit appelmoescake recept nog wel suiker. Wil je de appelmoescake helemaal zonder suiker maken, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt in ieder geval veel minder suiker gebruiken dan in het basis cake recept.\

- Voor het beslag
- 200 gr appelmoes, zelfgemaakt of gekocht
- 3 eieren
- 50 ml zonnebloemolie
- 200 gr bloem
- 100-150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- rasp van ¼-½ citroen
- ¼ tl zout
- Verder nodig
- boter of bakspray, om in te vetten
Zelf cake bakken met appelmoes
Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en meng deze met een garde of (hand)mixer met garde(s) door elkaar. Het mengsel hoeft niet luchtig of lang geklopt te worden, enkel tot alles goed gemengd is. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake 45-55 minuten. Test of de appelmoes gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de appelmoescake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat ‘m afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd


De cake was/is zeer makkelijk te maken. Ik heb ipv zonnebloemolie notenolie gebruikt ook heel lekker en er ook wat rozijnen en krenten aan het beslag toegevoegd....was heel lekker
Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.