Er zijn weer verse vijgen te krijgen! Heerlijk voor bij een kaasplankje maar ook heel goed te gebruiken in een taartje. In deze vijgentaart combineer ik de verse vijgen met een smeuïge hazelnootfrangipane en een knapperig zanddeeg. Superlekker bij de koffie of met een bolletje ijs erbij als dessert!

Vijgentaartje met hazelnoten
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 130 gr bloem
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 30 gr hazelnoten, gemalen
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 90 gr hazelnoten, gemalen
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr suiker
  • 40 gr bloem
  • 2 eieren
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 8-12 verse vijgen
  • 30 gr boter
  • 30 ml honing
  • 40 gr abrikozenjam
Broodbakbol banner mobiel

Vijgentaart maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm of bakring met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter in met boter. Doe voor de vulling de gemalen hazelnoten, de boter, suiker, bloem en eieren in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel het hazelnootmengsel over de bode en strijk dit glad. Snijd de vijgen in kwarten en leg deze, met de snijkanten naar boven, op de hazelnootvulling.

Doe de boter en de honing in een steelpan en verwarm tot de boter is gesmolten en de honing is opgelost. Bestrijk de vijgen met de honingboter en bak de taart in 35-45 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam en bestrijk het taartje daarmee. Druppel voor het serveren nog wat honing over het vijgentaartje met hazelnoten.

Vijgentaartje met hazelnoten

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-01 09:41:09

Dit lijkt me zo lekker!!!

Beantwoorden
JO
Mirjam 2016-09-01 17:30:53

Waarvoor is de abrikozenjam nodig? Of moet die samen met de honing en de boter verwarmd worden?

Beantwoorden
MI
Elly 2016-09-01 20:16:52

Welke smaak ijs zou lekker zijn

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-09-01 21:02:07

Ik zou het simpel houden en vanille-ijs nemen!

Beantwoorden
Alexandra 2016-09-03 18:36:09

Wat doen we met de abrikozenjam? Deze kom ik de bereidingswijze niet meer tegen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-09-04 11:18:21

Die gaat er na het bakken nog op, voor een mooie glans! Ik was het er inderdaad vergeten bij te zetten! Bedankt voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Frie 2020-08-30 13:09:09

Hoi Rutger, kun je deze taart goed invriezen na het bakken of gaat dan de knapperigheid vd bodem weg?

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-08-31 08:50:26

De textuur van de taart wordt wel iets anders, versgebakken is ie het lekkerste. Maar op zich kan het wel.

Beantwoorden
Danielle 2020-09-29 17:12:22

Hoi Rutger, ik heb verse vijgen in huis en kwam dit recept tegen. Ik ben alleen niet zo'n noten fan. Kan ik de noten vervangen of weglaten?

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-10-04 11:33:12

Ze weglaten is niet echt een succes. Wel kun je amandelen gebruiken, die zijn iets subtieler van smaak.

Beantwoorden
Marian 2021-08-25 17:45:57

Hi, mijn eerste poging was meteen goed, lekkere taart, alleen de jam overgeslagen. Dit jaar
waren de vijgen niet zo zoet. Minder lekker om op te eten, maar perfect voor in deze taart.

Beantwoorden
MA
Heggermont Sabine 2021-10-18 17:57:01

Jammer dat ik dit goede reseptje niet kan afdrukken vo mijn vriendin die geen computer heeft

Beantwoorden
HE
Natascha 2021-10-30 15:47:03

Super lekker en eenvoudig klaar te maken😍

Beantwoorden
NA
Eline 2022-08-21 21:54:46

Hoi Rutger,

Alle ingrediënten in huis voor dit baksel alleen geen witte basterdsuiker voor het deeg. Als ik zou moeten kiezen tussen fijne kristalsuiker of lichtbruine basterdsuiker, wat is dan de beste optie?

Ik kijk er naar uit om dit recept te maken. Alvast bedankt voor je reactie!

Groetjes

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-14 20:49:42

Het kan ook prima met lichtbruine basterdsuiker.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.