Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 130 gr bloem
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 30 gr hazelnoten, gemalen
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 90 gr hazelnoten, gemalen
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr suiker
  • 40 gr bloem
  • 2 eieren
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 8-12 verse vijgen
  • 30 gr boter
  • 30 ml honing
  • 40 gr abrikozenjam

Er zijn weer verse vijgen te krijgen! Heerlijk voor bij een kaasplankje maar ook heel goed te gebruiken in een taartje. In deze vijgentaart combineer ik de verse vijgen met een smeuïge hazelnootfrangipane en een knapperig zanddeeg. Superlekker bij de koffie of met een bolletje ijs erbij als dessert!

Vijgentaartje met hazelnoten

Bereiding: Vijgentaartje met hazelnoten

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm of bakring met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter in met boter. Doe voor de vulling de gemalen hazelnoten, de boter, suiker, bloem en eieren in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel het hazelnootmengsel over de bode en strijk dit glad. Snijd de vijgen in kwarten en leg deze, met de snijkanten naar boven, op de hazelnootvulling.

Doe de boter en de honing in een steelpan en verwarm tot de boter is gesmolten en de honing is opgelost. Bestrijk de vijgen met de honingboter en bak de taart in 35-45 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam en bestrijk het taartje daarmee. Druppel voor het serveren nog wat honing over het vijgentaartje met hazelnoten.

Vijgentaartje met hazelnoten

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Alexandra 2016-09-03 18:36:09

Wat doen we met de abrikozenjam? Deze kom ik de bereidingswijze niet meer tegen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-09-04 11:18:21

Die gaat er na het bakken nog op, voor een mooie glans! Ik was het er inderdaad vergeten bij te zetten! Bedankt voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Elly 2016-09-01 20:16:52

Welke smaak ijs zou lekker zijn

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-09-01 21:02:07

Ik zou het simpel houden en vanille-ijs nemen!

Beantwoorden
Mirjam 2016-09-01 17:30:53

Waarvoor is de abrikozenjam nodig? Of moet die samen met de honing en de boter verwarmd worden?

Beantwoorden
MI
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-01 09:41:09

Dit lijkt me zo lekker!!!

Beantwoorden
JO