Ingrediëntenlijst
  • Voor de brownies
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Voor de vulling
  • 75 gr blanke hazelnoten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Liefhebbers van brownies zijn verdeeld over twee kampen: aan de ene kant zij die een brownie het liefst kruimig, cakeachtig zien, aan de andere kant zij die hem graag smeuïg en fudgy hebben. Mijn ultieme brownie heeft van beide kenmerken iets: knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen en met een intense chocolade- en volle hazelnootsmaak. Geloof mij! Als je deze brownies eenmaal gemaakt hebt wil je geen andere meer, dit zijn echt de perfecte brownies! Bak ook eens een variatie op deze brownies, bijvoorbeeld deze met frambozen en cheesecake of brownies met candybars erin!

Bereiding: De ultieme brownies

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster ze in 7 tot 9 minuten goudbruin. Plet de geroosterde noten door de ze op een snijplank te leggen en er met de onderkant van een pan stevig op te drukken. De smaak van grof geplette hazelnoten is het best, dus zorg ervoor dat ze niet te fijn worden.

Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier.

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en tot slot de stukjes hazelnoot. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je ze eruit haalt en in stukken snijdt.

Tip

Je kunt de brownies prima een dag (of een paar dagen) van tevoren maken, daar worden ze eigenlijk alleen maar lekkerder van. De brownies zijn ook heel goed in te vriezen!

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (69)
Lenny 2019-07-10 18:19:41

Ha, voor hoe veel personen is het recept?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-07-11 16:00:44

Voor 16 flinke stukken.

Beantwoorden
Fernand 2019-05-04 14:32:40

Super recept Rutger ! Was een groot succes hier thuis :) !

Dank !

Beantwoorden
FE
Lianne 2019-03-08 09:39:34

Hoi Rutger, kan ik de hazelnoten ook weg laten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-03-11 17:33:09

Dat kan prima!

Beantwoorden
Connie 2018-12-08 11:14:39

Kan ik ook vanillesuiker gebruiken ipvoor vanille extract?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-11 11:40:59

Dat kan heel goed.

Beantwoorden
Edmee 2018-11-23 21:01:08

Hoi Rutger, onlangs heb ik deze brownies gebakken en ik wil je graag bedanken voor het recept. Alleen had ik te weinig pure chocolade in huis, dus dat heb ik opgelost met de chocolade aan te vullen met een beetje melkchocolade en chocolade met 99% cacao.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:43

Goede oplossing! Fijn dat ze in de smaak vielen!

Beantwoorden
Michaela 2018-10-17 20:04:43

Hoi Rutger ik ga de brownies bakken voor mijn zoon zijn verjaardag. Kan ik een siliconen vorm gebruiken of beter bakvorm met bakpapier?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-22 11:05:53

Het kan ook prima in een siliconen bakvorm.

Beantwoorden
Marieke 2018-09-20 20:36:45

Ha Rutger, dit zijn inderdaad de lekkerste brownies die ik ooit heb gebakken, precies de juiste smeuïgheid! Nou wil ik graag een blondie variant maken met witte chocolade, moet ik dan de verhoudingen boter- chocolade- suiker veranderen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-24 07:56:49

Naar de perfecte blonde variant ben ik ook nog steeds op zoek! Dat is helaas niet enkel een kwestie van de chocolade door witte vervangen. Dat recept volgt (hopelijk) nog!

Beantwoorden
Marieke 2018-09-24 21:29:52

Ik had inderdaad geprobeerd om op basis van het brownie recept, blondies te bakken, maar dat was niet zo'n succes. Ze werden veel te vettig en klef! Ik blijf je site gewoon in de gaten houden ?

Beantwoorden
MA
Anne 2018-09-05 22:38:59

Vandaag 2x de brownies gebakken, het basisrcept en die met cheesecake. Heb ze allebei weg moeten gooien.....was van binnen helemaal niet gaar (ook niet bijna) en de cheesecake leek meer roerei....Ik heb ze allebei al expres 5 min langer in de oven gehad. Enig idee waar dat aan zou kunnen liggen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:22:56

Hoi! Heb je ze wel lang genoeg af laten koelen? Na het bakken zijn ze inderdaad nog helemaal zacht van binnen, zeker die met cheesecake moeten echt lang afkoelen en opstijven! Zelf bak ik ze altijd een dag van tevoren, zodat ze echt goed afgekoeld en opgesteven zijn.

Beantwoorden
Evelyn 2018-08-27 12:00:53

Meerdere recepten geprobeerd, maar vanaf nu nooit meer anders dan deze! GEWELDIG! Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen! Yammie

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-09-16 13:42:55

:)

Beantwoorden
Carina 2018-08-24 18:50:32

Ik heb net de brownies voor de tweede keer gemaakt. Erg lekker! Maar ik vroeg me wel af... als ik er in prik om te kijken of het gaar is blijft het erg plakkerig en net. Zelfs zodat het nog zowat dik vloeibaar is. Ik heb er stukjes chocola en koek door heen gedaan. Hoort dat? En is het ei dan wel gaar genoeg?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-09-16 13:49:25

Tijdens en direct na het bakken zijn de brownies inderdaad vloeibaar/zacht. Ze worden pas steviger tijdens het afkoelen. De hoeveelheid ei is prima, ook als je extra ingredienten toevoegt.

Beantwoorden
Matilde 2018-04-03 12:07:04

Hoi Rutger,
Je brownies zijn hier ook echt een hit! Ik vroeg me alleen af tot hoe lang ze uiterlijk houdbaar zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:08:22

Bij ons houden ze het nooit zo lang uit, maar de eerste 3-4 dagen zijn ze het lekkerst. Ze zijn ook heel goed in te vriezen. Verpak ze dan wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Rhianne 2018-03-28 02:11:44

Voor het eerst in mijn leven zelf brownies gebakken en op de gok gewoon op google een recept gepakt. Godzijdank was dat deze! Ik heb de helft van de hoeveelheid gebruikt en er rozijnen en walnoten doorheen gedaan (had geen walnoten in huis) en man man man wat zijn deze lekker!!!! Dit recept gaat ZEKER nog heel vaak gemaakt worden hier <3

Beantwoorden
RH
Rutger 2018-03-31 11:02:09

Supertof om te horen!

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-03-20 22:51:22

Hallo!!
Heb net dit recept geprobeerd en het is super lekker recept!
Maar het enige wat ik heb ik heb het 40min op 170 on de oven gedaan en als ik hem eruit haalde dan viel hij zo na tijdje beetje in en was het nog loperig vanbinnen..

Iemand die weet wat ik hieraan kan doen?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-26 17:58:59

Heb je ze lang genoeg laten afkoelen? Dat hij inzakt is normaal, maar dat loperige moet na een nachtje rusten gestold zijn. Anders de volgende keer net iets langer bakken.

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-03-26 21:48:39

Nee we konden niet wachten om stukje te eten haha! Kon niet langer erin want was lijk beetje aan verbranden ? zal het de volgende keer wat langer laten staan. Is het normaal dat dit inzakt? Ksnapte dat niet zo goed omdat ik overal mooie dikke brownies zag en de mijne waren zo smal..

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-31 11:06:00

Het inzakken is normaal en na een paar uur/nacht afkoelen zal alles gestold zijn en lekker fudgey. Probeer ze de volgende keer een dag van tevoren te bakken.

Beantwoorden
Corina 2018-03-19 18:54:20

Kan de 125 gr bloem vervangen worden door 125 gr amandelmeel?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-03-26 18:04:52

Dat heb ik nog nooit geprobeerd en durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
rick 2018-02-16 09:36:31

heerlijke brownies! Ik ben zelf desertkok en ik zou graag een keer samen met jou in de keuken willen staan om goeie chaps te bouwen, is dat mogelijk?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-02-20 10:50:41

Wat bedoel je precies met chaps?

Beantwoorden
Leonore 2018-02-11 00:13:28

Deze brownies met een ganache van witte chocolade, baileys, citroenzest en vanille en een snufje zeezout.... Goddelijk!

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-02-11 17:31:22

Dat klinkt superlekker!

Beantwoorden
Suus 2018-01-25 13:59:12

Hoi!
Wil de brownies gaan maken, maar heb alleen vanillestokjes. Kun je ook echte vanille gebruiken ipv extract??

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-01-28 13:34:25

Zeker. Ik zou dan het merg van 1/4 - 1/2 vannillestokje gebruiken.

Beantwoorden
Stefan 2018-01-20 19:11:56

hoi Rutger. Ik heb dit recept voor de brownies inmiddels aardig onder de knie. Ik ben nu op zoek naar een recept voor blondies maar kan die niet echt goed vinden. Als ik de pure chocolade vervang door witte en de cacaopoeder door witte basterdsuiker, komt dit verder op hetzelfde neer? of wordt het dan veelste zoet?

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-01-22 00:44:29

Zo makkelijk is het helaas niet. Een goede blondie is net wat anders in verhoudingen. In mijn Bakbijbel staat er 1 met kokos en ik hoop dat ik er ook nog 1 op de site kan plaatsen ooit. Eerst nog op zoek naar de lekkerste verhoudingen daarvoor!

Beantwoorden
Stefan 2018-01-22 09:13:03

O echt? ik heb je Bakbijbel, dus zal die met kokos er eens bij zoeken. Ik hou niet zo van kokos, maar misschien kan ik hem beetje tweaken.

Beantwoorden
ST
Gerda 2017-12-22 18:31:34

.Ik ben een intuïtief bakkertje, neem niet snel een recept zomaar over en houd van improviseren met ingrediënten, maar dit......
Rutger, wat een super goed recept.
Ik heb een laagje van het beslag in de vorm gedaan, een paar klodders dulce de leche, weer een laagje beslag......joh , hemels lekker, zie daar maar eens vanaf te blijven.
Ik had nog wat dulce de leche over en heb die verwerkt in bonbons.
Volgende keer neem ik macadamianoten ipv hazelnoten ,lijkt me ook lekker.

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-12-24 14:38:17

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Annelies 2017-12-22 13:31:01

Dankzij jouw recept is het voor mij de eerste keer dat brownies echt goed gelukt zijn. Wat zijn ze lekker!
Bedankt voor het recept Rutger.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-22 16:45:35

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Rianne Pon 2017-12-20 12:23:14

Hoi Rutger, Vandaag voor de kerstlunch van mijn dochter op school ,jou recept gebruikt.
Natuurlijk moet je altijd eerst zelf af proeven vóór je het weggeeft. Nou, ik kan jou vertellen: de smaak is geweldig! Prima gelukt! Ik wil je bedanken voor dit fijne recept.

Beantwoorden
RI
Ineke Bekkering 2017-12-16 22:02:28

Hi Rutger!
Superlekker recept, heb het voor het kerstfeest van mijn dochters voetbal elftal gemaakt in München en zal naar jou site door verwijzen:)! Bedankt!

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-12-18 01:05:20

Heel leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Jazz 2017-11-27 23:22:35

Hoi Rutger. Zou ik ook pepernoten of stukjes speculaas door het brownie mengsel kunnen doen.
IK heb een vorm van 41X26,5 waar moet ik dan het recept mee verdubbelen.
Hoor het graag van je.

Beantwoorden
JA
Pastel 2017-11-04 10:03:46

Ik wil graag de brownie morgen (zondagavond) bakken, om dinsdag te trakteren op mijn werk. Moet ik hem dan in de koelkast bewaren? Ik ga een ovenschaal van 21x24 gebruiken. Moet ik dezelfde hoeveelheden aanhouden? En de gehakte hazelnoten wil ik vervangen. Misschien witte chocola? Of andere suggesties..

Hoor het graag :)

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-11-06 11:59:20

Hoi! Je kunt ze gewoon op kamertemperatuur bewaren. Om dezelfde dikte brownie te krijgen moet je het recept x 1.25 doen in jouw bakvorm. Let er wel op dat een aardewerk of glazen ovenschaal de warmte minder goed geleid, de zijkant kan dus minder knapperig/gaar worden dan in een metalen bakvorm. De hazelnoten kun je vervangen door wat je maar lekker vind, andere noten, stukken candybar, gedroogde kersen, grofgehakte chocolade enz.

Beantwoorden
manon 2017-09-13 14:30:24

Ik heb deze brownies al meerdere malen gemaakt maar ipv hazelnoten gebruik ik oreo koekjes. Ze zijn echt heerlijk maar de bovenzijde scheurt iedere keer waardoor ik geen mooi stukken kan snijden. Ik laat hem meestal een nacht in de bakvorm, als ik hem er eerder uithaal is het helemaal een ramp qua breken. Zijn hier nog tips voor ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:13:39

Het is wel belangrijk dat je de brownies goed af laat koelen. Je kunt hem ook een tijdje in de koelkast zetten, dat is ie iets steviger en zal hij minder snel scheuren. Oppervlakkige scheuren maken niet uit trouwens, die horen wel bij brownies.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-08-15 22:08:29

Vandaag gebakken. Ze zijn superrrr!

Beantwoorden
JA
Lise 2017-08-14 11:23:38

Ik heb dit recept al een heel aantal keren gemaakt, en qua smaak is het altijd prima. Alleen bij mij stort de brownie, als ik het uit de oven heb gehaald, altijd in het midden wat in. Is dat omdat de oventemperatuur dan te hoog is geweest of iets anders?

Beantwoorden
LI
Lise 2017-08-14 20:58:15

Vanavond een tweede poging gedaan met de oven 10 graden lager, maar wel nog volgens recept 40 minuten. En, alhoewel íetsje minder, nog steeds ingestort in het midden :-(

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-16 08:47:20

Wat raar. Ik durf je niet te zeggen hoe het dan komt. Is de smaak en textuur verder wel goed?

Beantwoorden
Lise 2017-08-16 15:04:38

De smaak is wel goed en de boven- en onderkant zijn ook knapperig en de binnenkant smeuïg.
In de oven rijst de brownie gelijkmatig, maar wanneer de baktijd om is en de oven uitgaat zakt het midden langzaam naar binnen. Ik haal de brownie er expres al niet direct uit, maar schuif eerst het rooster naar voren met de ovendeur open zodat het langzaam aan de koele temperatuur kan wennen.
Wat mixen betreft houd ik altijd de ong. 5 minuten uit het recept aan, maar het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat ik de stand te hoog zet (heb een staande mixer).
Gelukkig smaken ze dus altijd heerlijk, alleen als de perfectionist die ik ben vind ik het zo jammer dat ze er niet zo mooi evenredig hoog uitzien als op de foto bij het recept ;-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-23 17:29:31

Probeer het mengsel iets minder luchtig te kloppen. Wellicht komt het daardoor. Het is wel normaal dat de brpenies in het midden iets inzakken nadat ze uit de oven zijn.

Beantwoorden
Rutger 2017-08-16 08:49:15

Het kan zijn dat het beslag iets te luchtig is, waardoor het aan de zijkant wat meer rijst dan in het midden. Wel is het normaal dat de brownies na het bakken wat inzakken, daardoor wordt de binnenkant heerlijk smeuïg.

Beantwoorden
Vero J. 2017-08-08 22:49:20

Vandaag voor het eerst brownies gemaakt. Ze zijn super lekker! (Wel noten achtergelaten ivm allergie, en op 165 C in hetelucht oven), ze zijn perfect. Hartelijk dank voor het recept!

Beantwoorden
VE
Rutger 2017-08-16 09:00:42

Fijn om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Sandra van Nobelen 2017-07-21 10:55:49

Hi Rutger,

Super lekker recept! Bij jou zien alleen de brownies er een stuk smeuïger eruit. Bij mij is het vaak meer gekruimeld, heb je hier tips voor?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-07-23 12:31:38

Wellicht dat jouw oven heter is dan de bedoeling. Je kunt de oven iets lager zetten of de brownies er iets eerder uithalen. Heb je wel alle hoeveelheden aangehouden en de juiste maat bakvorm?

Beantwoorden
Anja 2017-06-10 15:10:18

Heb de brownies al een aantal keren gemaakt, en ze zijn inderdaad heerlijk. Nu zou ik voor een traktatie het recept graag willen verdubbelen, en in een keer in een groot blik bakken. Zou dit willen, of zou hij dan niet gaar worden. Als hij te lang moet bakken ben ik bang dat de bovenkant te hard wordt, en de brownie niet meer smeuig.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-11 21:51:00

Hoi! Voor demo's en signeersessies deed ik dit ook altijd. Het gaat prima. Mijn vorm was 3,5 keer zo groot, dus gewoon het recept x 3,5 gedaan. De brownies bak ik 3-5 minuten langer, meer is niet nodig.

Beantwoorden
Noor 2017-05-14 12:55:48

Gisteren de brownies gemaakt voor mijn verjaardag. In plaats van hazelnoten, heb ik frambozen door het beslag gedaan, voor een frisse tegenhanger. Iedereen was er dol op! Een succes dus!

Beantwoorden
NO
Rutger 2017-05-19 09:54:21

Klinkt heerlijk! Fijn dat het zo'n succes was!

Beantwoorden
Manon 2017-05-12 21:39:52

Na de mislukking van de aardbeienslof en soesjes gisteravond hadden we nu gelukkig een goed werkende oven bij de brownies ;)
Lekker recept en goed gelukt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-19 10:05:35

Gelukkig! En nogmaals excuus! Heel vervelend dat de oven zo raar deed! Geniet van de brownies!

Beantwoorden
Aletta 2017-05-07 16:38:05

Gisteren deze heerlijke brownie gebakken. Ze zijn heerlijk. Ik heb de helft ingevroren anders is het zo op. Toprecept!

Beantwoorden
AL
Cindy 2017-05-01 19:09:33

Wanneer je de brownies invriest en er op later moment uithaalt, is het dan de bedoeling dat je ze alleen laat ontdooien of is het ook lekker om de brownies weer even in oven te doen? En hoe lang kan je de brownies bewaren in de vriezer?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-05-05 09:56:02

Je kan ze na het invriezen gewoon laten ontdooien, dat gaat prima. Hoe lang je ze precies kunt bewaren weet ik niet, ze halen het hier niet langer dan een maand :)

Beantwoorden
Ans 2017-04-28 21:06:14

Wat is het goed gelukt en het smaakt heerlijk , heb pecannoten en hele kleine marsjes erin gedaan.Ook de boterkoek is gelukt nu nog eens een gewone cake proberen het worden nooit van de mooie hoge cakes.Heel lang geleden in een eenvoudig oventje lukte het mij wel .

Beantwoorden
AN
Tieneke 2017-04-27 07:58:06

Oh, deze zijn inderdaad super! Ik twijfelde zelf over de enorme hoeveelheid suiker, maar gezien een eerdere reactie waarin op de suiker werd bespaard en de brownies droog werden, heb ik jouw hoeveelheid aangehouden. Ze zijn helemaal niet te zoet. Wel heel lekker chewy! We hebben ze gisteren gebakken en ingepakt en verkopen ze vandaag op de kindervrijmarkt voor Koningsdag. Bedankt voor dit heerlijke recept Rutger.

Beantwoorden
TI
Rutger 2017-04-27 17:37:51

Wat superleuk! Ik hoop dat jullie goed verkocht hebben!

Beantwoorden
Dorine 2017-03-28 20:54:02

Wat een heerlijk brownies zijn dit! Alles is op het verjaardagsfeestje schoon opgegaan.

Beantwoorden
DO
Sandra 2017-03-25 23:07:08

Ze waren héérlijk! Lekker veel ook, dit recept. Maar ze zijn al op! Volgende keer met hazelnoten.

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-03-27 09:46:34

Thnx! Goed om te horen!

Beantwoorden
Tanja 2017-03-25 22:00:19

Heb een aantal recepten uitgeprobeerd en deze is echt het lekkerst :-) - als dessert met een bolletje ijs en caramelsaus .... en de rest bij de koffie gegeven - jammie!

Beantwoorden
TA
Eva 2017-03-21 17:27:59

Gisteren weer je heerlijke brownies gebakken. Dit keer voor je (oud?)collega's. Hopelijk vinden ze de brownies net zo lekker als bij ons thuis. Stiekem heb ik deze keer de suiker voor de helft vervangen voor bruine basterdsuiker. Bedankt voor al die lekkere recepten!

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-03-23 13:14:35

Lekker! Mijn oud collega's? Wie bedoel je?

Beantwoorden
Eva 2017-03-24 11:18:58

Van het ziekenhuis. Maar weet niet zeker of je daar nog werkt (jij hebt mij een x op de holding geholpen)

Beantwoorden
EV
Sandra 2017-03-21 16:55:08

Hij staat nu in de oven, ik ben héél benieuwd! Moest wel wat smokkelen hier en daar ....m'n oven is een combi, maar wel op de ovenstand 175°. De bakvorm is iets te groot. Ik bleek alleen witte basterd suiker in huis te hebben, en geen cacaopoeder, dus dat werd een schep chocolademelk poeder. En walnoten ipv hazelnoten. Ik schrok wel van de hoeveelheid suiker. 330 gr....wát veel. Maar ach...lekker zondigen toch? Het héle huis ruikt inmiddels naar chocolade. Ben benieuwd!
Groetjes, Sandra.

Beantwoorden
SA
Liza Kamps 2017-02-12 19:57:21

Vrijdag gebakken voor de babyshower van een vriendin. Versierd met witte chocolade en blauwe muisjes. Wat een heerlijke brownies! Super recept!

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-02-13 21:39:42

Supertof om te horen! En een heel leuk idee om het met muisjes te versieren!

Beantwoorden
Kim 2017-02-10 15:10:50

Hoi rutger
Welke bloem moet ik gebruiken. Heb het met zelfrijzend bakmeel gedaan was denk ik niet helemaal goed. De zijkanten uitgedroogd en niet zo heel lekker.

Wij hebben een hete lucht oven die op 160 kan of 180. Ik heb het op 180 gedaan maar als ik de reacties lees is dat denk ik te hoog.

Help mij !! :)

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-13 21:47:50

Hoi! Je kan voor dit recept gewone bloem gebruiken. Met zelfrijzend bakmeel rijzen de brownies teveel waardoor ze niet zo lekker smeuïg worden. De heteluchtoven zou ik op 160 zetten, zeker niet op 180.

Beantwoorden
Kim 2017-02-18 22:29:45

Goedendag Rutger

Wat is en waar haal ik "gewone" bloem? Ben in diverse supermarkten geweest maar er staat altijd wel iets bij. Hoop dat je mij verder kan helpen.

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-20 11:09:08

Hoi Kim. Je kan gewoon patentbloem of tarwebloem in de supermarkt kopen. Dit wordt in mijn recepten gebruikt als 'gewone' bloem.

Beantwoorden
kim 2017-02-21 14:54:02

Super dank je wel! dit weekend meteen bakken, ik kan niet wachten

Beantwoorden
KI
Carola 2017-02-08 09:38:03

Kan in plaats van een vierkante vorm ook een ronde springvorm van 18 cm diameter? Ik zie bijna nergens een vierkant blik van 20x20. Wel van 24x24 of 18x18.

Beantwoorden
CA
Kim 2017-02-10 15:11:36

Ik heb de mijne gekocht bij de xenos

Beantwoorden
KI
Liza Kamps 2017-02-12 19:58:58

Ik heb hem in 24x24 gemaakt. In het boek bakbijbel staat een tabel om om te rekenen. Doe alle ingrediënten X1,44

Beantwoorden
LI
Maria 2017-01-23 20:26:04

Fijn, dan ga ik het zeker nog es proberen! Afgelopen weekend genoten van de 'perfecte appelcake'! Was ook een groot succces!

Beantwoorden
MA
Maria 2017-01-18 22:41:05

In reactie op jouw antwoord, Rutger, kan het ook een optie zijn om bijv. na een half uurtje aluminiumfolie over de bakvorm te doen zodat het niet te donker wordt, of maakt dat geen verschil?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-23 07:55:01

Dat kan zeker! Vooral voor de bovenkant van een baksel helpt dat altijd erg goed!

Beantwoorden
Trudy 2017-01-18 13:43:35

Mijn bakvorm is 26x27 cm ipv 20x20. Welke hoeveelheden voor de ingrediënten kan ik dan het beste aanhouden?

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-01-18 15:32:42

Je kunt het recept dan het beste x 1,75 doen, dan kloppen alle verhoudingen.

Beantwoorden
Maria 2017-01-11 16:43:03

Ik heb deze verrukkelijke brownies gebakken en de smaak is echt heerlijk, ik had alleen dat het bovenop het baksel net wat te donker was, gebakken in het midden van heteluchtoven op 160 graden, 40 minuten! Soort beetje verbrand bovenop? Is de temperatuur dan toch nog te hoog??? Randen zijn ook aan de harde kant, binnenste is heerlijk...de kids willen alsmaar meer...

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-15 09:15:14

Door de heteluchtoven wordt de buitenkant sneller hard/te donker. Door een beetje te experimenteren met de tijd en temperatuur kan je dat nog wel wat aanpassen. Heeft je oven geen gewone onder- en bovenwarmte?

Beantwoorden
berna 2016-12-16 16:58:34

Rutger, gebruik jij standaard de heteluchtoven, zijn alle recepten daarop gebaseerd, temperatuur en tijd?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-12-19 11:43:36

Hoi!
Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Zie ook deze pagina: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Danielle 2016-11-12 20:22:38

Rutger!! Al jaren ben ik op zoek naar het perfecte recept voor een goede brownie. Niet te 'spekkig' maar precies in het midden van cake en fudgie. En nu heb ik het gevonden! Dank je wel!

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-11-14 17:31:15

Graag gedaan!

Beantwoorden
Bertine 2016-10-25 21:01:49

Ik bedoelde tijd natuurlijk...

Beantwoorden
BE
Bertine 2016-10-25 21:00:29

Bedankt voor je reactie. Nog een laatste vraag: is het niet juist zo dat de brownies droger worden doordat je ze langer in de oven doet? Vandaar dat ik de vaktijdschrift had verkort.

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-10-26 15:16:51

Normaal worden ze daar droger van, maar door de hoeveelheid suiker gebeurd dat hier niet. Let wel op dat je geen hete lucht gebruikt, dan moet je de temperatuur wel lager zetten.

Beantwoorden
Karita 2017-02-06 11:40:38

Hoe laag moet de temperatuur bij hete lucht? Ga ze vandaag bakken en ben heel benieuwd... Nog nooit een echt lekker brownie recpet gevonden.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-02-06 13:53:13

Ik zou de oven 10 graden lager zetten.

Beantwoorden
Bertine Roelofs 2016-10-25 09:35:53

Hoi Rutger,
Gisteren de brownies gemaakt maar ze werden te droog. Het enige wat ik heb veranderd is de hoeveelheid suiker (180 Gr) en ik heb de brownies 30 min. In de oven gedaan ipv 40 min. Enig idee wat er misgaat bij mij?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-10-25 13:48:00

Hallo Bertine,
De suiker in het recept zorgt voor de smeuiigheid. Doordat je deze bijna hebt gehalveerd zijn de brownies droog geworden. Ik zou de volgende keer met de suiker en de baktijd het recept volgen, dan worden ze zeker niet droog.

Beantwoorden
Anneleen 2016-09-27 10:43:26

Wat een fantastisch recept! Een maand geleden op onze bruiloft jouw boek gekregen, vorige week voor 't eerst de brownies gemaakt en gisteravond opnieuw (op aandringen van de collega's van mijn man:)).
Heerlijk die volle smaak van chocola met hazelnoten. Dit wordt zeker weten een blijvertje!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-09-28 22:44:03

Wat tof om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
casper 2016-09-10 07:58:32

Vandaag voor de vierde keer maken nu met walnoten.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-09-11 00:01:55

Dat is een goed teken! Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

Beantwoorden
casper 2016-09-11 08:07:08

Ze zijn weer heerlijk.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-09-14 11:29:24

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Jesse 2016-09-02 16:30:48

Hoi Rutger,
Toen ik het beslag in de vorm deed, ontmengde het mengsel steeds meer en uiteindelijk, in de oven, droop de boter echt uit de vorm en het was aan het koken/schuimen. Enig idee hoe dat komt? Hadden we langer moeten spatelen ofzo?

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-09-03 09:20:33

Hoi! Wat gek! Nog nooit meegemaakt. Waren de gesmolten chocolade en boter goed met elkaar vermengd? Dat is het enige dat ik me kan bedenken eigenlijk.

Beantwoorden
Mieke 2018-08-04 21:13:36

Hi! Ik heb dat ook gehad. Uiteindelijk bleek dat ik de verkeerde suiker had gebruikt (basterdsuiker ipv kristalsuiker), misschien was dat bij jou ook aan de hand? Toen ik de goede suiker gebruikte gebeurde het niet meer.

Beantwoorden
MI
Cyphre 2016-07-18 20:23:08

kan het ook in een glazen oven schaal gemaakt worden? ik heb alleen een heel groot bakblik...

Beantwoorden
CY
Rutger 2016-07-19 10:31:52

Dat moet lukken denk ik!

Beantwoorden
Monique 2016-05-20 08:23:31

Is het met roomboter??

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-05-20 09:37:34

Ja, de boter die ik beschrijf is altijd roomboter.

Beantwoorden
Natasja 2016-07-18 22:17:07

Kan je de boter ook door olie vervangen? En wat zou dan de verhouding zijn evt?

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-07-19 10:31:29

Hoi! De boter in dit recept is wel belangrijk voor de smeuïge textuur, ik denk dat die met olie minder lekker wordt.

Beantwoorden
Mijke 2017-10-15 22:43:08

Het kan ook heel goed met kokosolie

Beantwoorden
MI
Eva 2016-05-03 19:53:58

Vanmiddag je brownie gebakken en wat smaakt ie heerlijk! Voor mij ook de perfecte combinatie; knapperig van buiten, smeuig van binnen. Heb alleen door een hazelnoot allergie deze vervangen voor pecannoten. Dank jewel voor dit heerlijke recept Rutger!

Beantwoorden
EV
Kim 2016-04-17 21:42:51

Ik heb deze gisteren gemaakt. Je hebt niks teveel gezegd. Dit zijn inderdaad de ultieme brownies. Ik heb al verschillende recepten gemaakt maar deze zijn een blijvertje. Heerlijk!! De hazelnoten erin zijn ontzettend lekker.

Beantwoorden
KI
Rutger 2016-04-18 19:30:19

Wat leuk om te horen Kim! Geniet er van!

Beantwoorden
Arja 2016-04-15 13:12:11

Goedemiddag Rutger, als er bij de ingredienten suiker staat: is het dan kristalsuiker of witte basterdsuiker? Of maakt niet zoveel uit welke soort je neemt (behalve poedersuiker)
Ik wil ze snel eens gaan bakken, als ik zo de reactie's lees :-)

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-04-15 15:48:41

Hoi! Als er suiker staat is het altijd gewone kristalsuiker. Iets anders staat benoemd. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Judith 2016-04-10 08:12:52

Geweldig recept! Makkelijk en altijd lekker! Juist de hazelnoten maken ze net een beetje anders. In de bakbijbel staan nog leuke varianten (dat maakt de bakbijbel een super bakboek, samen met de recepten die perfect kloppen) maar omdat ik deze zo lekker vind heb ik die nog niet gemaakt.

Beantwoorden
JU
Christianne 2016-03-24 09:29:17

Dit zijn inderdaad de ultieme brownies! Zelf doe ik (als we dan toch bezig zijn) er nog wat grof gehakte pure chocolade door, dat maakte het voor ons echt af. :)

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-03-26 23:52:51

Dat klinkt ook heel erg lekker!

Beantwoorden
Paula 2016-03-06 22:54:47

Ik heb ze inmiddels al zeker 15 keer gemaakt. Steeds een heel groot succes. Vrienden van mijn zoons willen altijd graag langskomen als ik weer iets uit een van je boeken gebakken hebt. ?

Beantwoorden
PA
Joyce 2016-03-06 12:13:07

Deze zien er lekker uit! Brownies zijn echt het lekkerst als ze nog lekker fudgy zijn :-D

Beantwoorden
JO
wilma 2016-03-06 09:38:54

kan je de noten ook weglaten?
wij houden niet zo van noten vandaar.

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-03-06 18:33:42

Je kunt de noten prima weglaten!

Beantwoorden
wilma 2016-03-06 20:07:56

oké bedankt voor snelle antwoord

Beantwoorden
WI
John 2016-03-02 09:35:43

ze zijn geweldig lkkr ik maak ze meestal met pecan in plaats van hazelnoten

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-03-02 17:11:54

Dat is inderdaad ook heel lekker!

Beantwoorden
Marieke 2016-03-01 21:10:22

Voor hoeveel brownies is dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-03 22:16:37

Je kan er 16 brownies uit snijden, maar je kan ze ook kleiner snijden.

Beantwoorden
Bianca 2016-03-01 19:53:56

Jahaaaaaaa, mijn eigengemaakte vanille extract is eindelijk goed op smaak....nu snel deze brownies maken!
Dank voor al je heerlijke recepten!

Beantwoorden
BI
Gerda 2017-07-17 21:07:16

Kun je ook een kleinere hoeveelheid maken, met van alle ingrediënten de helft?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-07-19 23:00:35

Zeker, als je dan ook een kleinere vorm gebruikt. Of je kunt een 20x20 vorm halveren door er met aluminiumfolie een dijkje in te bouwen en dat vervolgens met bakpapier te bekleden.

Beantwoorden
Dini 2017-10-11 19:03:58

Hoi Rutger ,even een vraagje .Zou je d brownie ook in de muffin vorm bakken en hoelang zou je ze dan in de oven moeten .

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-10-12 21:41:37

Ik denk dat dat wel kan, probeer eens 25 minuten.

Beantwoorden
Sandra. S 2018-09-22 15:06:08

Deze brownies zijn werkelijk geweldig. Zacht van binnen en knapperig van biven en die hazelnoten vind ik ook heerlijk.
Maak ze vandaag voor verjaardag van mijn zoon en schoondochter als verrasing.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-09-24 07:48:52

Heel erg leuk! Geniet er van!

Beantwoorden