Wil je zelf de lekkerste glutenvrije brownies maken? Als basis voor dit glutenvrije brownies recept heb ik mijn favoriete brownies recept gebruikt. Natuurlijk heb ik de bloem achterwege gelaten, daar heb ik een glutenvrije bloemmix voor gebruikt. Let er bij de keuze van je bloemvervanger op dat deze geschikt is voor cake, dan weet je zeker dat je er ook glutenvrije brownie mee kunt bakken. Voor de vulling heb ik stukjes walnoot gebruikt, maar natuurlijk kun je elke vulling gebruiken die je maar lekker lijkt. Maak bijvoorbeeld een glutenvrije versie van deze oreo brownies of van deze brownies met stukjes candybar. Let er op dat de chocolade die je gebruikt glutenvrij is. Chocolade is van zichzelf glutenvrij, maar soms kan het wel sporen van gluten bevatten. Van dit glutenvrije brownie recept kun je 16-20 stukjes snijden.

Glutenvrije brownies
Ingrediëntenlijst
  • Voor de brownies
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 300 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr glutenvrije bloem (bijvoorbeeld Schär C)
  • 25 gr cacaopoeder
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Glutenvrije brownies maken

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Dit kun je ook in de magnetron doen. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen.

Klop de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met een (hand)mixer met garde(s)). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de glutenvrije bloemmix en het cacaopoeder erdoor. Meng als laatste de stukjes walnoot door het browniebeslag. Schep het beslag in de vorm en bak de glutenvrije brownies 40 minuten. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je ze eruit haalt en in stukken snijdt.

Bewaar de brownies luchtdicht verpakt op kamertemperatuur of vries ze in om ze nog langer te bewaren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Eline 2021-01-29 18:06:41

Kan ik deze ook met amandelmeel maken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-02-01 11:19:35

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Ton 2022-11-11 16:34:57

Zeker, dan lijkt het meer op de italiaanse torteCaprese

Beantwoorden
TO
Moniek 2021-03-19 07:39:18

Kan het ook met plantaardige boter? Ivm lactose intolerant

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-03-21 13:20:38

Dat kan prima.

Beantwoorden
Anja 2021-09-24 08:22:33

Heerlijk! Lekkerste brownies ooit!

Beantwoorden
AN
Ellen 2021-11-06 15:02:23

Groot sukses

Beantwoorden
EL
Wila 2021-11-23 11:11:26

De brownies zijn erg lekker, maar wel zoet. Zou er bijv maar 200 gram suiker gebruikt kunnen worden in het recept?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-11-25 14:31:11

Dat kan. Houd er wel rekening mee dat de structuur van de brownies dan ook iets anders wordt.

Beantwoorden
Bakgraag 2021-12-13 16:55:32

Super lekker recept, ik heb ook maar de helft van de suiker toegevoegd.
Prima van smaak, vooral als je niet van te zoet houdt!

Beantwoorden
BA
Marjon van Someren 2021-12-19 14:51:51

Mmmmmm lekker, snel eens proberen

Beantwoorden
MA
Babet 2022-01-05 16:38:44

Als ik het in het jumbo mandje stop krijg ik kokosmeel te zien. Bij de supermarkten hier in de buurt is ook geen glutenvrij bloem. Gaat kokosmeel sowieso werken?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-01-11 09:53:42

Enkel kokosmeel wordt lastig vrees ik.

Beantwoorden
Stephanie Smolders 2022-02-14 20:20:24

Speltbloem lijkt me ook prima toch?

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-02-15 08:06:21

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Eva 2022-03-03 11:37:22

Kan ik ook donkere basterdsuiker gebruiken voor dit recept? Of is kristalsuiker lekkerder?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-03-07 15:23:57

Dat kan prima.

Beantwoorden
Cindy 2022-04-01 22:39:46

Je ‘gewone’ brownies zijn echt heerlijk. Is de smaak van deze glutenvrije variant heel anders?

Beantwoorden
CI
Rutger 2022-04-10 12:01:32

Deze zijn ook heel lekker :) Maar wel net iets anders.

Beantwoorden
Antonia 2022-11-11 16:31:35

Dan lijkt het veel op de italiaanse torta Caprese.. ! Overigens is die ook héél lekker.

Beantwoorden
AN
Marianne 2022-11-12 16:41:19

Zojuist voor een gluten intolerante vega vriendin gebakken. Er het nieuwe glutenvrije basismeel van Koopmans voor gebruikt en als “boter” vioblock. Goed gelukt en superlekker. Bedankt Rutger voor het recept

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.